Leses nå
Mitt klokkeår: Jon Henrik

Mitt klokkeår: Jon Henrik

Jon Henrik deler noen tanker om året som gikk og tiden fremover.

Året som gikk kort oppsummert

For Tidssonens del kunne fjoråret knapt startet bedre. I januar ble Eivind forfremmet til Community Manager, mens Jørgen kort tid senere ble presentert som redaktør. Tidssonen Podcast var i ferd med å bli skikkelig innkjørt, mens planleggingen av Urmakkerne foregikk bak kulissene. Forholdene lå til rette for et minneverdig klokkeår.

Minneverdig kan man trygt si 2020 også ble – men ikke helt på den måten vi hadde ønsket oss. Tidlig i februar kom første endringen i kalenderen, da Grand Seiko kansellerte vårt planlagte besøk i mars. Kort tid etter led både Watches & Wonders Geneva og Baselworld samme skjebne. Våren skulle vise seg å bli en usikker og utfordrende periode for både aktører i og rundt klokkeindustrien.

Fjoråret kunne fort ha blitt en helsvart affære. Men når vi nå ser tilbake på året som har vært, ble det slettes ikke så ille som enkelte fryktet. Faktisk har den ofte så sidrumpede klokkeindustrien imponert med en uventet tilpasningsevne. Enkelte merker har riktignok tråkket på bremsen, men alt i alt har flere spennende lanseringer og flere (mer eller mindre) vellykkede digitale arrangementer kunnet glede entusiastene i året som gikk.

Heller ikke for Tidssonen ble det så galt som vi fryktet. I en tid hvor tradisjonelle nettsteders eksistensgrunnlag utfordres av sosiale medier, har Tidssonen fortsatt å levere sterke tall. Lanseringen av Urmakkerne ble gjennomført som planlagt i sommer – om enn med noen endringer grunnet omstendighetene. I desember fikk nettbutikken en velfortjent ansiktsløftning, og introduserte samtidig Baume & Mercier som vårt nyeste tilskudd i sortimentet.

Ja, vi er definitivt glade for at 2020 er et tilbakelagt kapittel – men totalt sett går Tidssonen styrket inn i det nye året.


ANNONSE


Dette begeistret meg i klokkeåret 2020

La oss starte med nylanseringene som jeg godt kan like. Storslippet fra Grand Seiko i mars står for meg som et høydepunkt, hvor intensjonene om å virkelig stjele markedsandeler fra de prestisjetunge sveitserne kommer til uttrykk svart på hvitt. Spesielt introduksjonen av nye kaliber 9SA5 fremstår som en spennende plattform for kommende modeller i en litt høyere prisklasse enn hva vi kanskje er vant med fra det japanske merket.

Grand Seiko kaliber 9SA5. (Bilde: Grand Seiko)

Personlig lot jeg meg også sjarmere av Certina DS PH200M, Sinn U50, Baume & Mercier Clifton Baumatic Day Date Moon Phase og IWC Portugieser Automatic 40. Førstnevnte er etter min vurdering eksepsjonelt mye klokke for pengene, hvor Certina leverer både på spesifikasjoner og design. Sinn U50 er den mindre og slankere versjonen av U1, som mange av oss har ventet på. Clifton Baumatic viser Baume & Mercier fra en friskere og mer entusiastvennlig side, hvor lekre komplikasjoner kombineres med en konkurransedyktig prislapp. IWC Portugieser Automatic 40 er en av fjorårets vakreste, i en mindre størrelse som kan være aktuell for mange.

Årets personlige førsteplass er imidlertid nesten like uoppnåelig som den er lekker. Ferdinand Berthoud Chronomètre FB 2RE gjør i mitt hode rent bord, med det som er et fyrverkeri av haute horlogerie. Her leverer det Chopard-beslektede merket både på mekanikk, finisj og design på øverste hylle.

To andre høydepunkter av en litt annen sort stikker seg også frem. I et nokså sosialt isolert år var årets utgave av Tidssonen Drives et særdeles hyggelig avbrekk. Det er lite som kan konkurrere med klokker, biler og godt selskap.

Selv for en nokså blasert klokkeskribent var det også svært interessant å få slippe til hos Rolex, som i september inviterte et knippe journalister til hovedkvarteret i Genève. Hva jeg fikk oppleve av klokker er presentert i en egen videoepisode om nye Rolex Submariner, mens jeg forteller litt ekstra i episode 9 av Tidssonen Podcast.

Utsikten fra takterrasen gjennom det grønne glasset på Rue François-Dussaud 3-5-7. (Bilde: Privat)

Dette skjedde med meg som klokkeentusiast

Kanskje var det fraværet av utstillinger, fabrikkbesøk og andre muligheter til nærkontakt med klokker, som gav den personlige klokkeinteressen min en real boost. Mens jeg vanligvis har klart å holde meg sånn noenlunde i skinnet, har 2020 vært et år med uvanlig høy intensitet på research, jakt, kjøp (og litt salg) knyttet til min lille personlige samling.

Les også...

Siste inn: Baume & Mercier Clifton Perpetual Calendar. (Bilde: Privat)

Fortsatt fascineres jeg mest av «glemte helter» – de undervurderte og oversette klokkene, som er for nye for å være vintage men for gamle for å være hotte. I løpet av året har også mitt mangeårige hovedfokus på verktøyklokker dreid seg mer i retning av mer dressy klokker. Utvalgte eldre modeller fra merker som Breguet, Chopard, Daniel Roth, Girard-Perregaux, Parmigiani Fleurier og Roger Dubuis figurerer for øyeblikket på ønskelisten.

Dette ser jeg frem til i 2021

I første omgang gleder jeg meg til å se årets nyheter fra de ulike merkene, som jeg mistenker vil bli presentert tidligere enn det ordinære løpet med de fysiske messene. Allerede denne måneden er det varslet at enkelte merker vil trekke sløret av noe nytt. Følg med på Tidssonen!

Flere gode ideer til GTGs og events har også lagt og godgjort seg i påvente av at vi nok en gang kan ferdes og møtes fritt. Er vi heldige kan noen av disse planene bli en realitet allerede om noen måneder – om myndighetenes regler og anbefalinger rundt smittevern tillater det.

Faktum er at planene for 2021 fortsatt er preget av en høy grad uvisshet, men jeg er motivert til å gjøre det beste av året uavhengig av omstendighetene. Sammen med resten av Tidssonen-teamet er jeg overbevist om at vi vil lykkes å skape nok et lærerikt og underholdende klokkeår.

Takk for alle som har støttet oss i året som har vært, og et riktig godt nytt år til alle våre lesere, brukere og følgere!


ANNONSE