Leses nå
Årets storslipp fra Grand Seiko

Årets storslipp fra Grand Seiko

To nye urverk og åtte nye referanser – her er årets nyheter fra Grand Seiko.

I dag skulle vi egentlig har vært på plass i Tokyo for Grand Seiko Summit. Koronaviruset satte imidlertid en stopper for arrangementet, hvor utvalgte gjester fra hele verden var invitert. Grand Seiko Summit skulle ikke bare være en Baselworld-substitutt, men også en feiring av merkets 60-årsjubileum.

Til tross for virus må klokkeåret gå sin gang, og nå har Grand Seiko offentliggjort årets store nyheter for merket. Lag deg en fersk kopp kaffe, og la oss hoppe rett ut i det!


«The Nature of Time»

Grand Seiko Studio Shizukuishi. (Foto: Grand Seiko)

For 2020 retter Grand Seiko fokus mot merkets filosofi, som har sterke koblinger mot japansk spiritualitet knyttet mot tid, naturen og dens årstider. Dette kommer ikke bare til uttrykk i de nye klokkenes design, men vil også prege hvordan merkevaren Grand Seiko skal formidles ut mot verden.

Filosofien skal blant annet kommuniseres av «Grand Seiko Co-Creators» – kort og godt en samling kreative ambassadører – som i første omgang består av arkitekten Kengo Kuma, entreprenøren Toshiyuki Inoko, og mesterkokken Zaiyu Hasegawa. En egen spesialside er allerede satt opp her.


ANNONSE


Grand Seiko vektlegger også satsingen på videre ekspansjon, både i salg og på produktnivå. Forrige måned hørte vi om etableringen av egen europeisk arm og boutique i Paris. I juni åpner Grand Seiko Studio Shizukuishi nord i Japan, ved siden av Seikos eksisterende fabrikk for mekaniske ur. Etableringen representerer mulighetene for en fremtidig økning i produksjonskapasitet, samt en bredere kolleksjon.


To nye urverk

Nye urverk har ligget litt i kortene, men vi lar oss likevel overraske over nøyaktig hva det er Grand Seiko presenterer. Spesielt den mekaniske nykommeren representerer en svært interessant utvikling for Grand Seiko. Her er det lagt betydelig vekt på tekniske finesser, samtidig som finisjen er på et nivå vi ikke tidligere har sett hos Grand Seiko (sett bort fra urverkene fra Micro Artist Studio).

Mechanical Hi-Beat 36000 80 Hours 9SA5

Grand Seiko kaliber 9SA5. (Foto: Grand Seiko)

Et helt nytt urverk som skal danne grunnlaget for en ny generasjon av mekaniske klokker fra Grand Seiko. Urverket er 15 prosent slankere enn tidligere hi-beat-verk fra Grand Seiko, og har fått et åpenbart løft rent estetisk.

I følge Grand Seiko byr kaliber 9SA5 på genuin innovasjon som forbedrer urverket ytelse: Et nytt «dual impulse»-gangsystem, som skal sikre en mer effektivt kraftoverføring. En ny regulatorfri balanse forbedrer isokronismen. Horisontalt løpeverk og fjærhus bidrar til en slankere profil.

Grand Seiko hevder at kaliber 9SA5 er de beste mekaniske urverket fra merket noensinne, både i form av funksjon og ytelse. Presisjonen er oppgitt til +5/-3 sekunder per dag, mens gangreserven er på 80 timer.

Spring Drive 5 Days 9RA5

Grand Seiko kaliber 9RA5. (Foto: Grand Seiko)

En ny generasjon Spring Drive med forbedringer i både ytelse og finisj. Tykkelsen er redusert med rundt 14 prosent, og urverket har dessuten fått et lavere tyngdepunkt for bedre bærekomfort. Kort og godt er det snakk om det slankeste Spring Drive-urverket til dags dato.

Urverket byr på en rekke tekniske oppdateringer, som en redesignet og reposisjonert «Magic Lever»-opptrekksmekanisme, samt en ny integrert krets. Kaliber 9RA5 hevdes også å være betydelig mer robust enn tidligere. Urverket har fått en høyere presisjon på +10/-10 sekunder per måned, mens gangreserven er oppgitt til fem dager.


Åtte nye referanser

Hele åtte nye referanser finner veien til Grand Seikos kolleksjon for 2020. Flere av klokkene er limited editions knyttet til 60-årsjubileet, men vår gjetning er at disse kan være en god indikasjon på hva som kan dukke opp senere i «vanlig» form. Jevnt over vil vi si at de nye klokkene først og fremst styrker den dyrere delen av Grand Seiko – her er det ingen nye innstegsmodeller å spore.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition – SLGH002

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition – SLGH002 (Foto: Grand Seiko)

Et nytt design som i følge Grand Seiko det nye ansiktet til deres Heritage-kolleksjon. Kassen på 40 mm i gult gull huser det nye kaliber 9SA5, som også er synlig gjennom glasset i baklokket.

Modellen er en limited edition på 100 eksemplarer, men det er nærliggende å tro at variasjoner på denne klokken vil komme som ordinære produksjonsmodeller på et senere tidspunkt. Antydet veiledende pris er satt til 45.000 euro.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition – SLGA001

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition – SLGA001 (Foto: Grand Seiko)

En ny profesjonell dykkerklokke som er førstemann ut med det nye Spring Drive kaliber 9RA5. Modellen har fått en kraftig kasse i titan på 46,9 mm, som er størrelsesmessig i tråd med hva vi har sett av dykkerklokker fra GS tidligere.

SLGA001 er en limited Edition på 700 eksemplarer, som leveres i en spesiell boks og med en ekstra silikonrem. Også her mistenker vi at varianter av denne vil kunne dukke opp som ordinære kolleksjonsmodeller. Antydet veildende pris er 11.500 euro.

Spring Drive 8 Days Jewelry Watch – SBGD205

Spring Drive 8 Days Jewelry Watch – SBGD205 (Foto: Grand Seiko)

Første «smykkeklokke» fra Grand Seiko, tilhørende den nye Masterpiece-kolleksjonen. Den diamant-kledde klokken drives av det Spring Drive-kaliberet 9R01, som produseres ved Micro Artist Studio.

Man tenker kanskje at dette er en dameklokke, men diameteren på 43 mm forteller en annen historie. Kassen er for øvrig utført i platina, og kun 10 eksemplarer blir tilgjengelig. Antydet pris? Den er satt til saftige 195.000 euro.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition – SBGW263

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition – SBGW263 (Foto: Grand Seiko)

Formelt sett tilhører klokken Heritage-kolleksjonen, men er også et lite mesterverk. Klokken har en håndgravert skive og visere, som er inspirert av navnet «Shizukuishi» – hjembyen til mekaniske Grand Seiko.

Det lille kunstverket kommer i en kasse av platina på 39 mm, og er utstyrt med et mekanisk kaliber 9S64. Modellen er begrenset til kun 20 eksemplarer, og prisantydningen er satt til 101.000 euro.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition – SBGW264

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition – SBGW264 (Foto: Grand Seiko)

Sporene av Shizukuishi fortsetter i neste jubileumsmodell, som nærmest er en slags søskenmodell til den håndgraverte versjonen. SBGW264 byr imidlertid på en grønn graverte urskive, som er inspirert av de grønne bjørkeskogene i området rundt Grand Seikos fabrikk.

SBGW264 har en 39 mm kasse i rødt gull, som huser det samme kaliber 9S64. Antallet klokker er begrenset til 120 eksemplarer, og antydet pris er det mer overkommelige 25.000 euro.

Re-creations of the first Grand Seiko – SBGW257/SBGW258/SBGW259

Re-creations of the first Grand Seiko – SBGW257/SBGW258/SBGW259 (Foto: Grand Seiko)

Sist ut er en trio som gjenskaper den første Grand Seiko-klokken fra 1960. Klokkene er utført i 38 mm platina, gult gull og titan, og er å anse som en slags permanent kolleksjonsmodell for limited edition-trioen som ble introdusert i 2017 (SBGW251, 252 og 253).

Denne gangen har klokkene fått glass i baklokket, som gir innsyn til det flotte kaliber 9S64. De antydede prisene er satt til 39.000 euro (SBGW257), 27.000 euro (SBGW258) og 8.300 euro (SGBW259).

Mer informasjon er tilgjengelig på grand-seiko.com.


ANNONSE