Leses nå
Ferdinand Berthoud lanserer Chronomètre FB 2RE

Ferdinand Berthoud lanserer Chronomètre FB 2RE

Et eksepsjonelt stykke haute horlogerie.

Har du ikke hørt om Ferdinand Berthoud trenger du ikke å skamme deg. Det unge sveitsiske merket er et «nytt gammelt navn», som debuterte i 2015 med Chronomètre FB 1.1. Navnet er for øvrig en historisk referanse til den Neuchâtel-fødte horologen Ferdinand Berthoud (1727 – 1807), som ble utnevnt til «horolog-mekaniker for Kongen og marinen» under Ludvig XV av Frankrike i 1770.

Bak merket står Karl-Friedrich Scheufele – co-president og deleier av Chopard. Tross ingen mangel på ressurser er det likevel imponerende å se hva Ferdinand Berthoud har prestert på få år. Debutmodellen FB 1.1. ble belønnet med hovedprisen Aiguille d’Or under GPHG i 2016, og i 2019 vant søskenmodellen FB 1R.6-1 prisen i kronometri-kategorien.

Chronomètre FB 2RE

Estetisk markerer nye Chronomètre FB 2RE et tydelig steg i ny retning. Kassen har fått en mer konvensjonell rundt form, men er likevel proppfull av særpreg. Diameter på 44 mm, kraftige remfester, samt eksponerte bolter og skruehoder, bidrar til et slags instrument-aktig uttrykk. Dersom graden av raffinement hadde vært (betydelig) lavere, kunne det nesten glidd litt over i steampunk.

I følge merket er modellen inspirert av horologen Ferdinand Berthouds marineklokke «No. 6», som etter sigende var sterkt medvirkende til den kongelige utnevnelsen i 1770. På kassen er det spesielt bezelet og vinduet i siden, som viser slektskapet til den historiske forgjengeren.


ANNONSE


Ferdinand Berthoud «No. 6». (Bilde: Ferdinand Berthoud)
Innsyn til urverk gjennom et vindu i kassen. (Bilde: Ferdinand Berthoud)

Inspirasjonen fra svunnen tid er også gjeldende på klokkens front, hvor urskiven med grand feu emalje har en distinkt høydeforskjell mellom den indre og ytre delen av skiven. Tekst og markører er også utført i emalje, hvor designet er basert på horologen Berthouds idé om å angi timer med romertall og minutter med arabiske tall. Verdt nevne er også de særpregede blånerte viserne, hvor sekundviser er utført i titan og dekorert med en frostet finish.

Viserens vekt på kun 0,01 gram har i følge Ferdinand Berthoud en hensikt: Tanken er å redusere belastningen på urverkets remontoir d’egalite, som kanskje mest synlig står for sekundviserens kvarts-aktige hoppende bevegelse (seconde morte eller dead beat). Mer teknisk skal denne étt-sekunds constant force-mekanismen sikre en jevnere krafttilførsel på gangen og balansen. For en mer teknisk beskrivelse, se f.eks. skriveriene til Andreas Strehler her.

Kaliber FB-RE.FC. (Bilde: Ferdinand Berthoud)

Også i «andre enden» byr kaliber FB-RE.FC på «konstant kraft». En såkalt fusee-and-chain – i praksis en liten spindel og kjede – sørger for et jevnere moment fra drivfjæren. Fullt opptrukket dekker kjedet hele den kjegleformede spindelen, og beveger seg så gradvis fra enden med lavest diameter mot den største. Den spesielt kalkulerte variasjonen i diameter kompenserer for det reduserte momentet etterhvert som gangreserven går nedover.

Ikke uventet er også finisjen verdig den kompliserte mekanikken. Ferdinand Berthoud skryter av å ha et skyhøyt fokus på klokkens estetiske kvaliteter, og trekker spesifikt frem at arbeidet kontrollers strengt under 6,7x forstørrelse. På dette tidspunktet kan vi riktignok bare støtte oss til pressebildene – men det vi ser er eksepsjonelt vakkert.

Platinen og de store klobene av nysølv (tysk sølv) fungerer som et slags lerret, og har en finkornet og uniform frostet finisj. Flere komponenter som den pilformede balansekloben, kronhjul, sperrehake, sperrefjær – og ikke minst alt av skruer – er gitt en speilblank finisj. Kantene har en flott og jevn anglage, som danner en flott kontrast mot frostingen og de børstede flatene.

Førsteinntrykk

For de som ennå ikke har skjønt det – ja, Ferdinand Berthoud er et merke dedikert til et av de øverste nivåene (kanskje det øverste) innen moderne klokkeproduksjon. Samtidig er det åpenbart at fokuset er litt annerledes enn hos en del av konkurrentene.

Fremfor sære komplikasjoner og «fyrverkeri», satser Ferdinand Berthoud på mer tradisjonell kronometri. Teknisk er kombinasjonen av remontoire og fusee er svært sjelden for armbåndsur, men begge innretningene har tradisjoner innen marinekronometere. De samme assosiasjonene gir det store balansehjulet, som slår på 18.000 halvsvingninger per time.

Hvorvidt det ytre designet er vakkert er det sikkert mange meninger om. Personlig mener jeg merket har gjort en usedvanlig god jobb i skape noe nytt, innenfor rammene den runde fasongen og sentraliserte visere gir.

Ferdinand Berthoud Chronomètre FB 2RE. (Bilde: Ferdinand Berthoud)

Mest imponerende er likevel selve urverket. «Klokkekunst» har nesten blitt en klisje – men i mine øyne er det vanskelig å finne et ord som beskriver kaliber FB-RE.FC bedre enn det. For det første er designet interessant, hvor løpeverk og andre hjul er gjemt under en dekkende klobe. Igjen står derfor en utstilling av delene som gjør urverket unikt. For det andre er finisjen eksepsjonelt god, og fullt på høyde med anerkjente frittstående urmakere som ikke er backet av en velstående familier.

Samtidig er det nok også her de virkelige konkurrentene er. Med en veiledende pris på 210.000 sveitsiske franc (rundt 2 millioner kroner), og et totalt produksjonsantall på 20 (10 i hvitt gull, 10 i rødt gull), vil nok klokken fort stå i selskap med anerkjent indenpendent watchmaking på listen over kjøpskandidater.

Chronomètre FB 2RE er neppe en klokke som vil falle i like god smak hos alle – men for de som forelsker seg i designet, har jeg vanskelig for å se at den vil skuffe.

Ferdinand Berthoud Chronomètre FB 2RE

Diameter: 44 mm
Tykkelse: 14,30 mm
Materiale: Rødt gull / hvitt gull
Glass: Safirglass (front / baklokk)
Vannresistens: 30 m

Urverk: FB-RE.FC
Type: Mekanisk, manuelt opptrekk
Funksjoner: Time, minutter, hoppende sekunder,
Frekvens: 18.000 vph (2,5 Hz)
Gangreserve: 50 timer

Rem: Håndsydd lærrem

Veiledende pris: 210.000 sveitsiske franc
Tilgjengelighet: 10 eksemplarer (rødt gull) / 10 eksemplarer (hvitt gull)

Mer informasjon er tilgjengelig på ferdinandberthoud.ch.


ANNONSE