Leses nå
Årsavslutning: Jørgen Erdahl

Årsavslutning: Jørgen Erdahl

Favoritter og høydepunkter fra 2021 – og noen tanker om tiden som kommer.

Vi runder av 2021 med Tidssonen-teamets personlige oppsummeringer av klokkeåret som har gått. Først ut er Jørgen Erdahl – vår medvirkende redaktør i nord.

Årets favoritter

Lanseringene i 2021 har på mange måter vært litt kjedelige og uinspirerte, hvor grunnen nok delvis kan forklares med en klokkebransje som har fyrt på halv maskin og med et covid-spøkelse hengende over seg. Selvsagt har det vært noen gode unntak, men alt i alt er det lite (i det minste som er sånn halvveis oppnåelig) som har fristet egen kjøpelyst i veldig stor grad.

Titter man tilbake finner man dog en del godbiter. Blancpains herlige Tribute to Fifty Fathoms No Rad og Zeniths nye Chronomaster Original er begge eksempler på klokker jeg mener traff meget godt. Hederlig omtale går også til den nye utgaven av måneklokken Speedmaster, hvor Omega har gjort en god jobb med å fornye klokken, samtidig som arven beholdes.

To andre høydepunkter er de to klokkene jeg trakk frem som favoritter fra vårens digitale Watches & Wonders, som begge enda står seg godt når året skal summeres opp. Det var A. Lange & Söhnes nye Lange 1 Perpetual uten tourbillon, samt en overraskende kandidat i Hèrmes’ sporty H08.


ANNONSE


Når årets beste lansering skal trekkes frem, er det en vanskelig jobb å velge mellom både disse og andre svært sterke kandidater. Enkelte lanseringer fra «independents» har virkelig vært kunstverk, men også utilgjengelig for de aller fleste av oss. Det samme gjelder den helt nye 1815 Chronograph «Concorso Edition» fra A. Lange & Söhne, som virkelig krysset av alle bokser for meg, men som kun finnes i ett skarve eksemplar.

Sånn sett møter jeg meg selv i døren når jeg henter opp The Gérald Genta Arena Retro Mickey Mouse som årets litt «uhøytidelige» favoritt. For også den er for lengst utsolgt, med sin totalproduksjon på skarve 150 eksemplarer. Likevel var det en klokke som mer enn noen fikk frem smilet hos meg, selv om det åpenbart ble forsterket av at jeg endelig befant meg på et klokkearrangement igjen da jeg så den første gang.

Årets morsomste? Bilde: Bulgari

Arena Retro Mickey Mouse er likevel ikke bare moro. Den fanger en tidsånd og kombinerer det med uvanlig og fascinerende mekanikk. Etter to års nedstenging er den også en viktig påminnelse om at mekaniske klokker i 2021 først og fremst bør være moro!

Årets høydepunkt

Det klokkemessige høydepunktet (for meg) i 2021 var utvilsomt turen til Geneva Watch Days generelt – og besøket hos Rexhep Rexhepi og Akrivia spesielt. I noen skarve dager var pandemien glemt og Genève kunne igjen by på noe av det beste og mest varierte klokkesnackset man kan tenke seg. At arrangementet viste seg å være ekstremt vel gjennomført er egentlig bare som et pluss i boka å regne.

Rexhep Rexhepi og Jean-Pierre Hagmann. Bilde: Jørgen Erdahl

Alliert med vår community manager, Eivind, fikk jeg også til noen timers besøk hos den sympatiske og ekstremt talentfulle urmakeren Rexhep Rexhepi. Det står igjen som en av de beste klokkeopplevelser ikke bare i år, men noen gang.

Til sist vil jeg trekke frem Oslo Watch Fair som et stort høydepunkt for både meg og trolig mange andre i Norge. Et svært velgjennomført arrangement, hvor det å treffe likesinnede entusiaster er vel så viktig som selve messen.

«Min klokke» i 2021

I fjorårets rapport dro jeg frem Blancpain Fifty Fathoms MIL-SPEC L.E. for Hodinkee som en av de kuleste lanseringene for 2020. Med en dose flaks klarte jeg å sikre meg et eksemplar av klokken, som ble levert tidlig på året i år.

Årets mest brukte klokke. Bilde: Jørgen Erdahl

En rask titt på statistikken viser også at den vintage-inspirerte dykkeren var klokken som fikk mest armtid gjennom året. En herlig dykker med masse sjarm og særpreg, som samtidig blander tøffe ytre egenskaper med et fantastisk flott urverk. Akkurat den sammensmeltningen av egenskaper (tool watch med urverksfinish som tenderer mot haute horlogerie) er det forresten få som gjør bedre enn nettopp Blancpain. Min FF MIL-SPEC trekkes derfor velfortjent frem som «min klokke» for året som har gått.

Tanker om 2022

Mitt store ønske for 2022 er mistenkelig/skremmende/kjedelig (stryk det som ikke passer) likt ønsket for 2021, nemlig at man får til å gjennomføre flere sammenkomster og arrangementer, i en normalisert verden. Fingrene krysses for at alt fra Watches & Wonders i messehallene i Palexpo til at mindre GTGs kan arrangeres uten frykt for omikron. For akkurat nå føles det vel så viktig å treffe klokkefolk og andre entusiaster, som at merkene lanserer noe kult.

Det sagt tror jeg også bransjen har sett at selv en global økonomi ikke har klart å ødelegge etterspørselen, men heller sendt den til nye høyder. Det kan nok hinte om at man igjen girer opp og 2022 kan fort by på mange godbiter.

Rolex Submariner 126610LV. Bilde: Jon Henrik Haraldsen / Tidssonen

Om jeg i tillegg hadde klart å få fatt i en Rolex Submariner 126610LV hadde det vært helt kanon, men foreløpig ser ikke det ut til å bli noen enkel oppgave. Det er nemlig den mest appellerende sportsmodellen fra det sveitsiske selskapet på lenge.

Følg meg på @jorgen.erdahl.


ANNONSE