Leses nå
Blancpain lanserer Tribute to Fifty Fathoms No Rad

Blancpain lanserer Tribute to Fifty Fathoms No Rad

En 40 mm «no radiations» i 500 eksemplarer.

Til tross for å være verdens første dykkerklokke (eller i det minste en av dem), er ikke Fifty Fathoms like kjent og ettertraktet for allmennheten som «konkurrenten» Rolex Submariner (begge introdusert i 1953). Relativt til Rolex’ status og produksjonsvolum er Blancpain nærmest som en mygg å regne, men for mange samlere og entusiaster er dette utvilsomt en styrke. Mens en dykkerklokke fra Rolex er noe man i enkelte miljøer ser på hvert andre håndledd, er Blancpain Fifty Fathoms fortsatt noe alternativt og spesielt.

Dagens generasjon av Fifty Fathoms ble introdusert i 2007, og har med årene omfattet en rekke ulike kolleksjonsmodeller og spesialutgaver. Senest i desember slapp Blancpain en limited edition i samarbeid med klokkenettstedet Hodinkee, basert på den historiske Fifty Fathoms MIL-SPEC 1. Kanskje har erfaringen fra Hodinkee gitt mersmak, for i dag presenterer Blancpain en ny limited edition inspirert av en annen modell fra merkets historie.

Blancpain Tribute to Fifty Fathoms No Rad

Blancpain Tribute to Fifty Fathoms No Rad (2021). Bilde: Blancpain

Tribute to Fifty Fathoms No Rad er et gjensyn med et interessant kapittel i Blancpains historie. På 60-tallet innså man etterhvert de skadelige helseeffektene ved det radioaktive stoffet radium, som ble hyppig bruk av ulike klokkeprodusenter grunnet stoffets selvlysende egenskaper. Blancpain var blant dem som tidligere hadde brukt generøse mengder radium både på skive, visere og bezel.

For enkelte militære kunder ble nok nytten anslått som høyere enn risikoen, men spesielt i det sivile markedet ble radium lite aktuelt. Blancpain introduserte derfor klokker med det mindre skadelige stoffet tritium, og ønsket samtidig å kommunisere at klokkene var frie for radium. Løsningen ble den distinkte gule og røde «no radiations»-logoen på urskiven.


ANNONSE


Blancpain Fifty Fathoms RPGA1 «No Radiations» (ca. 1970). Bilde: Blancpain

Årets nye limited edition er fri for både radium og tritium, og benytter derimot kremgul Super-LumiNova. Kassen har en diameter på 40,3 mm, og bortsett fra den polerte finisjen laster den til å være identisk med kassen vi senest så på den tidligere nevnte spesialutgaven fra Hodinkee. Også bezelen har samme design, men innlegget av safirglass byr på et design som minner mer om inspirasjonskilden.

Urverket er Blancpains egenproduserte 1151, som er et forholdsvis slankt selvtrekkende kaliber med hele 100 timer gangreserve. Urverket har en frekvens på 21.600 halvsvingninger per time, og balansefjæren er fremstilt av antimagnetisk silisium.

Mens Hodinkees MIL-SPEC fra desember ble tilgjengelig i 250 eksemplarer, er antallet doblet for nye Tribute to Fifty Fathoms No Rad. Prisen er satt til 13.200 sveitsiske franc, som med dagens kurs er en tusenlapp eller to under Hodinkees modell.

Førsteinntrykk

Tribute to Fifty Fathoms No Rad er nok en klokke mange Blancpain-fans har ventet på. De originale «no radiations» fra 60- og 70-tallet har for lengst blitt ettertraktede samlerobjekter, men også versjonen fra 2010 nyter høy popularitet i entusiastmiljøet. Også den gang var det snakk om en antall på 500 eksemplarer, men plattformen for modellen var den «vanlige» Fifty Fathoms med 45 mm diameter.

Fifty Fathoms Tribute to No Radiations (2010). Bilde. Blancpain

Årets versjon er en flott totalpakke hvor veldig mye stemmer. Selv viserne – som i den igjen tidligere nevnte Hodinkee MIL-SPEC ble kritisert for å være for lange – er kortet ned både absolutt og relativt til hverandre.

Helt perfekt er imidlertid klokken ikke. Det største ankepunktene må være etterligningen av patinert radium på urskiven, viserne og bezel, som svært mange entusiaster misliker. Her er det heller ingen tvil om at det er snakk om såkalt «fauxtina», for selv Blancpain kaller looket for «old radium».

Motstandere av limited editions vil nok også kunne irritere seg over at modellen er begrenset til 500 eksemplarer. For et merke som Blancpain – som tross alt har en betydelig mindre årlig produksjon enn aktører som Omega, Seiko og Hublot – ser jeg imidlertid ikke en like stor grunn til å være kritisk. Å ikke forplikte seg til en ny kolleksjonsmodell, og samtidig få å gi interesserte entusiaster et lite push, er noe jeg kan akseptere uten irritasjon.

I utgangspunktet vil jeg ikke tro at de fleste som er genuint interesserte i den nye «no rad», vil ha de helt store problemene med å skaffe seg en. Samtidig er klokkemarkedet fullt av opportunister og invistorer – så jeg lover ikke å spise noens pannebånd dersom jeg tar feil.

Fakta og pris

Blancpain Tribute to Fifty Fathoms No Rad
5008D-1130-B64A

Diameter: 40,3 mm
Tykkelse: 13 mm
Remfeste: 20 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Matt svart, «no radiations» logo
Glass: Safirglass (front, baklokk)
Vannresistens: 300 m
Rem: «Tropic-stil» gummirem

Urverk: Blancpain 1151, egenprodusert
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 21.600 vph (3 Hz)
Gangreserve: 100 timer

Tilgjengelighet: 500 eksemplarer
Veiledende pris: 13.200 sveitsiske franc

Mer informasjon er tilgjengelig på blancpain.com.


ANNONSE