Leses nå
Hermès lanserer H08

Hermès lanserer H08

Uventet og tøft fra det franske luksusmerket.

Å kombinere flere ulike bransjer kan være både en utfordring og en berikelse. En sterk markedsposisjon innen eksempelvis mote eller smykker kan gi en bred kundebase for selskapet selv, men virke (fortjent eller ufortjent) polariserende på kresne klokkeentusiaster. Noen selskaper, med Cartier som det kanskje fremste, har vist at de står fjellstøtt i stormen – og med H08 gjør Hermès det vanskeligere enn noen gang for de som rynker skeptisk på nesen.

Hermès H08. Bilde: Hermès

Selskapets første elegante sportsklokke (i det minste på lang tid og helt uten å ta Clipper-familien med i beregningen) entrer nå scenen med et aldri så lite smell, og med en visuell appell som fremstår genuint unik. Ser man under panseret er det heller ingenting som vitner om at det franske motemerket bør avskrives som en simpel produsent av de fryktede moteklokkene. Snarere tvert i mot.

Tre sporty varianter

Om man kun har skrapt helt i overflaten av Hermès klokkesatsning er kanskje leveransen av høykvalitets lærremmer til smartklokken Apple Watch det første mange erindrer. Sannheten er imidlertid langt mer innholdsrik og selskapet har i en årrekke hatt en uttalt ambisjon om å produsere klokker av høy kvalitet.

Det har de støttet opp med langt mer enn bare ord, både gjennom etableringen av sin egen klokkefabrikk i Biel, samt gjennom innkjøp i aktører som den velkjente urverksprodusenten Vaucher. Det har resultert i flere horologiske godbiter, blant annet den øyebrynshevende Arceau L’heure de la lune.

H08 er likevel første klokke som forener et elegant og sporty preg. Nettopp det virker å ha blitt en ren nødvendighet i dagens klokkemarked, dersom man ønsker å nå et publikum utenfor den indre sfære. Med en robust puteformet kasse, safirglass, skrukrone og oppgitt vannresistens ned til 100 meter under vannflaten er dermed de tekniske egenskapene på plass, og også visuelt følges det sportslige opp i tre (lett) ulike varianter. Dette inkluderer en sortskivet utgave med kasse i grafénkompositt og teknisk keramikk, en med kasse i børstet titan, samt en siste variant med kasse i DLC-behandlet titan, hvor den børstede bezelen skaper kontrast.


ANNONSE


Med oransje gummirem blir H08 rene sommerklokken. Bilde: Hermès

Skiven inntar en slags trestegs sektorinndelt layout, hvor lekne detaljer som den indre minuttskalaen og den lange motvekten på sekundviseren skiller seg ut – med positivt fortegn. Sistnevnte henter sin inspirasjon fra kasseformen, som også reflekteres i formen på sifrene. Datovinduet klokken halv fem bryter litt med helheten og vil nok kunne skape reaksjoner, men tilbyr i det minste en praktisk funksjon for hverdagsbruk.

For bæringen rundt håndleddet er alternativene gummirem, webbing-rem eller lenke til utgaven i titan. Spesielt gummi- og webbingalternativene appellerer til egen smak, hvor kanskje spesielt førstnevnte gir uproblematisk bruk, også på varme sommerdager.

Hermès har dessverre ikke lagt med noen pressebilder av baksiden, men gjennom safirglasset kan man se det Vaucher-produserte (og merkeeksklusive) H1837 som er et selvtrekkende verk, sirlig dekorert med det velkjente H-mønsteret.

Førsteinntrykk

Mitt første (digitale) møte med H08 inkluderte den oransje gummiremmen. Nettopp det tror jeg var viktig for å tenne min egen interesse i det som plutselig stod frem som vårens uventede sommerklokkealternativ. Unormal og uvanlig, men ikke sær. Tøff og usjenert, men likevel elegant.

H08 er også en klokke jeg lett ser for meg kan bli en familie, dersom markedet tar den godt i mot. Utvidelser (også utover ulike skivefarger), med GMT-komplikasjon som det kanskje mest nærliggende.

Titanmodellen kan leveres med lenke. Bilde: Hermès

Nå er det selvsagt alltid vanskelig å vite hvordan en klokke oppleves på armen, basert på fysiske mål alene. Den puteformede kassens 39 x 39 millimeter gir meg imidlertid god tro på at Hermès første virkelige hverdagsklokke bærer like bra som den ser ut. Det gjør uansett at H08 byr på den hittil mest uventede lanseringen under årets Watches and Wonders, og som jeg virkelig gleder meg til å se nærmere på.

Fakta og pris

Hermés H08

Diameter: 39 x 39 mm
Tykkelse: 11 mm
Kassemateriale: Grafénkompositt og teknisk keramikk / børstet titan / DLC-behandlet titan
Urskive: Grå / sort
Glass: Safir
Vannresistens: 100 meter (10 ATM)
Rem / lenke: Gummi- eller webbingrem, lenke (titan)

Urverk: H1837
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 28.800 vph
Gangreserve: 50 timer

Veiledende pris: Fra 4.900 euro

Mer informasjon er tilgjengelig på hermes.com.