Leses nå
Omega fornyer Speedmaster Moonwatch

Omega fornyer Speedmaster Moonwatch

Nå som «Master Chronometer» – og med flere små justeringer.

Ryktene har svirret en god stund, og med en lekkasje i desember ble mistankene styrket om at Omega snart skulle presentere en oppdatert versjon av den ikoniske Speedmaster. Da vi konfronterte Omega med ryktene før jul holdt merket fortsatt kortene tett til brystet.

Omega Speedmaster Moonwatch Professional Co-Axial Master Chronometer. (Bilde: Omega)

I dag trekker imidlertid Omega sløret av nye Speedmaster Moonwatch. Totalt seks nye referanser blir presentert, med fire i rustfritt stål og to i henholdsvis rødt- og hvitt gull. I rustfritt stål er nye Speedmaster Moonwatch fortsatt tilgjengelig med safirglass (i front og baklokk) eller Hesalite akryglass – hvor den nye muligheten til å leveres med rem istedet for den sedvanlige lenken resulterer i totalt fire ulike referanser.

Fansen vil nok umiddelbart legge merke til de ytre endringene, men for et utrent øye kan endringene fra forrige generasjon være vanskeligere å se. Til tross for samme diameter på 42 mm, har kassens fasong blitt forsiktig justert for å være mer i tråd med eldre Speedmaster-modeller.

Også urskiven har fått et sterkere preg av fortidens Speedy-er i form av en såkalt «step dial», hvor midten av skiven nå utgjør et platå mot den ytre delen med minuttskala. Både tekst og visere er også justert, hvor det mest påfallende er motvektsiden på den store sekundviseren.


ANNONSE


Øvrige (nerdete) detaljer inkluderer bezelen med «dot over ninety», mens den redesignede lenken og nye låsen er endringer av den mer tilgjengelige sorten.

Nye Speedmaster i rødt- og hvitt gull – men kun tilgjengelig i Omegas egne butikker. (Bilde: Omega)

En av de mest betydningsfulle endringene er imidlertid på innsiden av urkassen. Urverket er oppgradert til det nye kaliber 3861, som er den seneste versjonen av Omegas Lemania 1873-baserte kronografverk. Her byr Omega på tekniske finesser som co-axial-gang og balansefjær av silisium. De moderne spesifikasjonene innebærer at Speedmaster nå består Omegas «Master Chronometer»-sertifisering. Ut fra pressebildene ser finisjen ut til å være i tråd med det vi kjenner fra forgjengeren med safirglass i baklokket.

Tidligere har Omega dyttet litt forskjellige urverk inn i Hesalite- og safirglass-versjonene av Speedmaster Moonwatch – hvor utgaven med innsyn har hatt en mer omfattende finisj. Denne praksisen ser nå ut til å være et avsluttet kapittel, men Omega har istedet valgt å gjøre en annen subtil forskjell. Hesalite-utgaven har en printet Omega-logo på urskiven, mens safirglass-versjonen – inkludert utgavene i gull – byr på en påført logo av metall.

Førsteinntrykk

Snart 25 år etter den siste store oppdateringen av Speedmaster kan man ikke klandre Omega for å ta noen grep. Estetisk har merket lykkes i å bevare identiteten til «måneklokken», mens det tekniske er hevet til dagens standard. På papiret fremstår nye Speedmaster som en vellykket fornyelse og sunn forvaltning av et ikonisk design.

Fra et rent entusiastperspektiv har jeg likevel en forståelse for at oppdateringen ikke nødvendigvis er velkommen – «if it ain’t broke, don’t fix it». Samtidig har Omega i kjent stil benyttet anledningen til å skru opp prisene. Mens den inneværende versjonen av Speedmaster Moonwatch med Hesalite har en veiledende pris på 54.100 kroner, legger den tilsvarende nykommeren seg på 68.200 kroner. Det kan nok for enkelte fremstå som en stiv pris å betale for endringer og oppgraderinger hverken ønsket eller trenger.

Fakta og pris

Omega Speedmaster Moonwatch Professional Co-Axial Master Chronometer Chronograph 42 MM
310.30.42.50.01.001 (Hesalite, lenke) / 310.32.42.50.01.001 (Hesalite, rem)
310.30.42.50.01.002 (safir, lenke) / 310.32.42.50.01.002 (safir, rem)
310.60.42.50.01.001 (rødt gull) / 310.60.42.50.02.001 (hvitt gull)

Diameter: 42 mm
Tykkelse: 13,18 mm (safir) / 13,58 mm (Hesalite)
Kassemateriale: Rustfritt stål / rødt «Sedna» gull / hvitt «Canopus» gull
Urskive: Svart / sølv
Glass: Hesalite / safirglass
Vannresistens: 50 m
Lenke: Rustfritt stål

Urverk: Omega 3861
Type: Mekanisk, manuelt opptrekk
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, kronograf
Frekvens: 21.600 vpg (3 Hz)
Gangreserve: 50 timer

Tilgjengelighet: 2021
Veiledende pris: 68.200 kroner (Hesalite, lenke) / 64.600 kroner (Hesalite, rem) / 77.600 kroner (safir, lenke) / 74.000 kroner (safir, rem) / 378.400 (rødt gull) / 492.300 (hvitt gull)

Mer informasjon er tilgjengelig på omegawatches.com.


ANNONSE