Leses nå
Louis Vuitton lanserer en ny generasjon Tambour

Louis Vuitton lanserer en ny generasjon Tambour

  • Ny og sporty tolkning av Louis Vuittons mest ikoniske klokke.
  • Integrert lenke, 40 millimeter stor urkasse og 50 meters vannresistens.
  • Internasjonal pris oppgitt til 19.500 EUR.

I fjor feiret det franske gigantselskapet Louis Vuitton sine første tyve år som produsent av kvalitetsklokker, med Tambour-modellen som selve hovedsymbolet på de to tiårenes arbeid innen horologi. Jubileet ble også behørig markert, med en helt ny kronografmodell i sterkt begrenset opplag, samt en egen bok viet til nettopp Tambour.

Tambour i helt ny drakt.

Nå er selskapet tilbake i manesjen og årets nyhet innen Tambour er en helt ny og sporty tolkning av modellserien. Med ingredienser som integrert lenke og en urkasse på 40 millimeter i diameter, vil det trolig åpne dørene til Louis Vuittons klokkeunivers for et langt større publikum.

Ny retning for Tambour

Selv om konglomeratet LVMH (Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A) har vært dypt involvert i klokkeproduksjon i en årrekke, har selve kronjuvelen av datterselskaper og verdens største luksusprodusent – Louis Vuitton – hatt en litt mer tilbaketrukket rolle. Først og fremst har merker som TAG Heuer, Zenith, Bulgari og Hublot stått for de horologiske trekkplastrene, med Louis Vuitton som en litt sovende gigant i bakgrunnen.

Nyheten kommer med enten grå eller blå tallskive.

En tilværelse som tilbaketrukket virker imidlertid som forbi, for de siste få årene virker Louis Vuitton virkelig å ha funnet frem en ny og offensiv retning. Det skjer først og fremst gjennom deres egen divisjon for haute horlogerie – La Fabrique du Temps Louis Vuitton i Genève, med gjenoppliving av merker som Gerald Genta og Daniel Roth, samt introduksjonen av en egen bransjepris som eksempler – og hvor yngstesønn Arnault (Jean Arnault) trekkes frem som en viktig pådriver. Kanskje ikke så rart siden han nylig tok over ansvaret for nettopp klokkeavdelingen til Louis Vuitton.


ANNONSE


Om vi vender fokuset tilbake til klokker med Louis Vuittons eget merkenavn på tallskiven, kan kolleksjonen neppe sies å ha hatt de helt store entusiastfavorittene å vise til. Riktignok har nevnte Tambour vært det lille unntaket fra regelen, med tidvis imponerende komplikasjoner som en del av totalpakken. Med sin karakteristiske volumøse og tromme-inspirerte urkasse, kan det likevel trygt hevdes at det ikke har vært klokker for alle.

Teksten rundt bezelringen vil splitte entusiastene.

I kjølvannet av tyveårsjubileet girer imidlertid Louis Vuitton opp i kampen om kundene og presenterer en Tambour som er langt mer populistisk i sitt formspråk. En helt ny retning for modellfamilien, som likevel klarer å beholde en del av familiens særegenhet og karakteristikker. Det er egentlig ganske imponerende, gitt at nyheten kun bygger 8,3 millimeter fra håndleddet.

Nye Tambour beholder også sin runde form, som i seg selv er relativt uvanlig blant de mange ikoniske luksussportsklokkene vi raskt sender tankene mot. Sammen med helintegrerte lenkefester, helt uten tradisjonelle horn, skaper det noe nytt og velkjent på samme tid.

Urkassens karakteristiske skrånende profil er fortsatt å finne, og det samme gjelder bokstavene «Louis Vuitton» i positivt relieff på bezelen. At de 12 bokstavene er plassert i perfekt harmoni med de tolv timemarkørene hjelper litt og det samme gjør den mer diskré utførelsen fra tidligere Tambour, men detaljen er likevel et typisk elsk eller hat-objekt som vil splitte manntallet.

Helintegrert lenke.

Øvre del av den nevnte bezelringen og bokstavene er blankpolert, mens resterende deler stort sett har fått en matt overflatebehandling. Det blanke går imidlertid igjen på flere av detaljene på tallskiven, som med sine nivåer og sektorinndeling virker å få en flott dybde. Her kombinerer man arabiske numeraler med rektangulære timemarkører, som i likhet med viserne er produsert i hvitt gull. For å beholde det sportslige preget har man også funnet plass til relativt rikelige mengder Super-LumiNova.

Kaliber LFT023

Selv om Louis Vuitton har sterke horologiske muskler under eget tak, spiller de med åpne kort rundt urverket på innsiden. Dette er nemlig utviklet og produsert som et samarbeid mellom urverksprodusenten Le Cercle des Horlogers og selskapets eget La Fabrique du Temps – hvor førstnevnte trolig står for store deler av selve produksjonen.

I motsetning til La Fabrique du Temps er Le Cercle des Horlogers en nær frittstående aktør, med samme eier som Speake-Marin.

LFT023 byr på noen pene detaljer.

Ikke overraskende er det Le Cercle des Horlogers som står bak manufakturverkene til Speake-Marin, og LFT023 slekter også på disse.

Urverket byr definitivt på en del pene detaljer, herunder en mikrorotor i 22 karat gull med LV-motiver, samt en ganske sporty profil hvor sandblåste broer kombineres med polerte kanter. Legg også merke til at man har valgt klar farge på juvelene, som noen vil mene er mer minimalistisk og moderne enn sine rosa motparter.

Rent teknisk skilter LFT023 med 50 timer gangreserve og COSC-nøyaktighet (-4/+6), for anledningen sertifisert av Geneva Chronometric Observatory.

Førsteinntrykk

Nye Tambour markerer definitivt et nytt kapittel av Louis Vuittons satsing på klokker, som nå skiller seg tydelig fra mange av de tidligere modellene – som har vært sterkt knyttet til moteaspektet av firmaet. Sammen med de mange andre åpenbare satsingene på horologi, vitner det om en Jean Arnault som ønsker å ta selskapet to skritt i ny retning hva angår klokkeproduksjon.

Tambour tar en ny retning i 2023.

For kresne entusiaster vil det kanskje være en liten skute å snu, men det er samtidig vanskelig å argumentere for at satsingen virker halvhjertet. At man er verdens mektigste selskap innen luksusprodukter hjelper også på, både økonomisk og for å finne et solid kundegrunnlag.

Nye Tambour kommer med enten blå eller grå tallskive, som begge leveres med kasser av rustfritt stål. Klokkene opplyses å kun være til salgs gjennom merkets egne butikker og har fått en internasjonal pris på 19.500 EUR. Hvorvidt butikken i Oslo vil kunne fungere som utsalgssted eller om det er satt en spesifikk norsk pris har vi i skrivende stund ikke fått svar på.


ANNONSE