Vårt daglige brød

Medlem
11. jan. 2010
Innlegg
1.298
Sted
Stavanger
Da er det dags for brød i komodo-ovn (noen kaller det grill- greit nok, men denne kan så mye mye mer).
Først oppfyring. En tennbrikett får holde. Tar litt lenger tid å få opp varmen, men de er grisedyre...

A61EF400-55AD-4C06-A6BD-5E89D4F6D72F.jpeg
 
  • Liker
Reaksjoner: andres
Medlem
11. jan. 2010
Innlegg
1.298
Sted
Stavanger
Ved steking av brød, som jo tar lengre tid enn pizza, bruker jeg konvektor (til høyre på bildet), for ikke å få direkte varme på brødet. Pizzasteinen må også selvsagt på plass.

3920B1E5-9145-45F5-82A0-32B949769441.jpeg
 
Medlem
11. jan. 2010
Innlegg
1.298
Sted
Stavanger
Leiva på plass, og lokket lukkes (deigen er stort sett lik den jeg presenterte tidligere i tråden, men adskillig mere mel, all den tid at dette ikke er et krukkebrød)

D3FE2FE2-52F5-416D-B210-7663EC060914.jpeg
 
Redigert:
Medlem
11. jan. 2010
Innlegg
1.298
Sted
Stavanger
Gjennomstekt og saftig og godt inni, men svidd under....hmm... Lærdom? Ikke la meg styre av fargen på toppen for å bedømme om brødet er ferdig eller ei. 50 minutter skal prøves neste gang.

Edit: brødet ble hysterisk godt selv med svidd bunn :)

30DA7FCC-9082-4270-A094-EC17E4D09C20.jpeg
 
Medlem
18. nov. 2014
Innlegg
361
Sted
Oslo
Ble inspirert av denne tråden til å lage en foccacia jeg vet er fantastisk saftig og god. Begynte i går kveld med å elte deigen, bruker ganske mye vann i denne sammenlignet med andre foccacia oppskrifter, 6dl vann til 600gr mel. Ingen olje i deigen, kun "utenpå".
Man må ha kjøkkenmaskin til denne oppskriften. Eltes i nesten 45 min, til glutentrådene er godt synlige og eltekroken drar med seg hele deigen.
IMG_20181123_201656.jpg

Bruker kaldt vann og kun en liten teskje med gjær, likevel er fermenteringen i gang et par minutter etter elting.
IMG_20181123_202510.jpg

12 timer på et kaldt soveromsgulv senere.
IMG_20181124_092038.jpg

Etter litt bretting av deigen skal den få vokse seg litt større igjen.
IMG_20181124_092951.jpg

2 timer senere stekes den på 250 grader i 35-40 minutter med vannbad over første halvdel av tiden.
IMG_20181124_124538.jpg

Voila! Sprø utenpå og jæ$#&* saftig inni.
IMG_20181124_133109.jpg

Nesten geleaktig brød som spretter ut igjen hvis du trykker den sammen. Tok litt tid, men så verdt det.
IMG_20181124_133649.jpg
 
Redigert:
Medlem
3. des. 2010
Innlegg
1.350
Sted
Horten
Jeg lager også jevnlig foccacia, men jeg blander kun ingrediensene lett til en suppe for hånd. Det tar to min. Bruker gjær på størrelse med en ert. Så gjør tiden resten. Lar deige heve i 12 timer, Vender den sammen et par ganger, hever et to timer til før jeg lager fordypninger i deigen med fingrene og kjører på med en miks av uter og god olivenolje. Steker i en jernpanne som er forvarmet i ovnen.
 

Vedlegg

Thomas84

Støttemedlem
Medlem
14. aug. 2012
Innlegg
2.896
Sted
Rælingen
Kjører en liten bump på denne tråden. Ble inspirert av tråden, så jeg gjorde et forsøk. Rørte sammen litt av hvert av restemel og frø - ei klype tørrgjær og litt honning utrørt i vann. La til en dash olje og satt deigen. Ventet over natta og veltet deigen i forbarmet gryte. Tre kvarter senere (hvor av siste kvarteret uten lokk), veltet dette ut på rista. Ble suksess for både store og små:)

E572458A-2D1C-4848-A4A8-A7C50EB70709.jpeg
 
Medlem
7. aug. 2017
Innlegg
252
Sted
Vestlandet
@papphund Neida, ikke bare surdeig som gjelder her i alle fall. Men det er kjekt tidsfordriv når man har overflod av tid.

Også er det en moro tanke at surdeigen varer evig. Når det er tomt for gjær i butikken så er jo ikke det så dumt. (tipper det finnes en "vårt daglige brød" - tråd på Prepper-forum også)
 
  • Liker
Reaksjoner: papphund

titan

Støttemedlem
Medlem
3. april 2014
Innlegg
854
Sted
Oslo
Startet på en elterfri jerngryte brød, skulle steke den ferdig i morgen..
Forandret planen underveis og nå ble det en focaccia vri med stekt løk, flaksalt og olivenolje.
Angrer ikke et sekund, lyktes med heving og fikk støtt deigen 6 ganger.
Startet med 400gram mel, 480 gram vann, salt og meget lite fersk gjær. Hadde oppi litt hvetemel mellom hver støt. To ganger tok jeg henne på kjøkkenbenken og formet den med litt hvetemel. Skal være veldig fuktig, men ikke får mye så hun ikke kan jobbes med!
Før steking brunet jeg løk i olivenolje som jeg hadde på toppen av brødet, fikk fingret løken inn med mer olivenolje og godt med flaksalt i deigen mens den var i en 4L stor støpejernsgryte , og hevet en siste gang der.
240 grader i 35 min så 10 -15 min i 200-isj grader.
Det knuller i munn!!
1A1CCF2F-44D1-4C55-A6C0-1AC53D95CD98.jpeg
2D273DA2-E8FE-4B24-A47E-C5F94B239FEC.jpeg
 
Redigert: