Leses nå
Tett på nye Doxa SUB 600T

Tett på nye Doxa SUB 600T

Tønneform og skarpere i kantene – men fortsatt åpenbart en Doxa.

Om du spør en klokkeentusiast om å summere opp Doxa, vil egenskaper som fargerike skiver, en karakteristisk dobbel skala på bezelen og en fremtredende putekasse være ingredienser som ofte trekkes frem. Egenskaper som først og fremst stammer fra signaturmodellen SUB 300 og dens etter hvert mange familiemedlemmer, som har spilt en vesentlig rolle i merkets fornyede appell.

Den nye kolleksjonen SUB 600T gir mange valgmuligheter. Bilde: Doxa

I den helt ferske relanseringen av 1980-tallets 600T beholdes både skarpe farger og bezelen intakt, men en tydelig tønneformet og kantete urkasse skiller klokken fra de fleste av sine nåværende søsken. Resultatet er likevel umiskjennelig Doxa – og nylanseringen overrasker positivt på flere måter.

SUB 600T

Den nye familien, som nå tørkes støv av, henter både sitt design og sin historie fra 1980-tallets kolleksjon, hvor henholdsvis SUB 600 og SUB 600T er sammen om å være inspirasjonskildene. Det betyr blant annet at den doble skalaen på bezelringen (som fungerte med U.S. Navy’s dykkertabeller) er på plass, fremfor den mer klassiske én-skala-varianten som supplerte utvalget på flere av 80-tallets originalutgaver.

Sammen med en lenke som speiler kassens kantete design (fremfor bead-of-rice-typen vi vanligvis ser fra Doxa) og en innfelt krone klokken fire, blir resultatet en moderne tolkning av sin forgjenger, men som likevel holder seg meget tro mot sitt opphav. Det hele underbygges ytterligere av tekstplasseringene klokken halv fem og halv elleve, samt de markante og «haitann»-formede timemarkørene på seks, ni og tolv.


ANNONSE


I kjent Doxa-stil lanseres hele spekteret med farger allerede ved avdukingen. Ørlite mer uventet er imidlertid valgmuligheten mellom bezel i stål eller med innlegg av keramikk, som sammen med valget mellom lenke eller gummirem betyr totalt 24 ulike referanser, bygget rundt de syv ulike hovedfargene Professional (oransje), Sharkhunter (sort), Searambler (sølv), Caribbean (blå), Divingstar (gul) og Aquamarine (turkis).

Doxa SUB 600T caribbean med blå keramisk bezel. Bilde: Jørgen Erdahl

Selv om SUB 600T først nå gjør sin entré i basekolleksjonen, vil observante entusiaster erindre at Doxa, i samarbeid med det australske klokkenettstedet Time+Tide, kom med en spesialutgave allerede i sommer. Den gang med titan som materiale, knallblå farge og med tilnavnet Pacific, som samtidig var et hint om at denne relanseringen var i emning. Modellen i 200 eksemplarer ble raskt utsolgt og alternativet nå er derfor disse nye utgavene i stål.

Caribbean

Etter at Doxa fikk norsk importør har selskapet vært flinke til å gjøre klokker tilgjengelige for nærmere studering, så også med SUB 600T. Utgaven vi fikk låne var den blå utgaven (Caribbean) med blått bezel-innlegg og matchende gummirem. En klokke som fra første stund åpenbart hører hjemme i Doxas kolleksjon, men som på hånden likevel skiller seg litt ut fra produsentens øvrige modeller vi tidligere har omtalt her på Tidssonen.

Først og fremst er den ulik SUB 300/300T, hvor detaljen med en bezelen som nær sagt flukter med ytterkanten av kassen er viktigere enn selve kasseformen. For med sine oppgitte 40 millimeter i diameter er SUB 600T blant de minste klokkene i nåværende Doxa-kolleksjon. Henholdsvis 2,5 og 2 millimeter mindre enn nevnte SUB300/300T og SUB 200.

Opplevelsen på hånden understreker hvor mye viktigere design på bezel, skive, kasse og remfester er, kontra oppgitt størrelse. For med en proporsjonalt større skive og flatt glass, oppleves SUB 600T både mer lettlest og et hakk mer moderne enn signaturmodellen SUB 300.

Kasseform og bezel skiller nykommeren ganske drastisk fra SUB 300. Bilde: Jørgen Erdahl

Sett fra siden vil man se at nevnte nedre del av kassen er trukket noen millimeter inn fra kassesidene og derfor skaper en illusjon om en slankere høyde enn hva som er tilfelle. Her legger man også merke til den dekorerte skrukronen, som fortsatt er plassert klokken fire og delvis felt inn i mellomkassen når den ikke er i bruk. Løsningen er fiffig og beskytter mot ytre påvirkninger du måtte oppleve, enten du er over eller under vann.

Med sin relativt beskjedne diameter, vil uansett høyden på 14,15 millimeter være et lite ankepunkt for enkelte. Bakgrunnen for en såpass kraft kasse er trolig den voksne dybderatingen på 600 meter, og klokken henter først og fremst dette fra nedre del av mellomkassen og baklokket, som sammen bygger ganske mye. Også tyngden i klokken vokser litt i takt med økt bruk av metall og noen super kompanjong for å skli lett under skjorteermer er den nok ikke. Det er for så vidt heller ikke intensjonen, for klokken poserer akkurat så usjenert som den arbeidsklokken den faktisk er.

Skarpe kontraster, også på «Caribbean». Bilde: Jørgen Erdahl

Den korte avstanden fra remfeste til remfeste, den solide gummiremmen og spennen, samt baklokkets utforming, gjør likevel at jeg opplever at klokken ligger godt og stødig på hånden, men naturlig nok noe mer topptung enn lavere og lettere alternativer. Nevnte spenne og rem imponerer også i kvalitetsfølelse, selv om jeg ville funnet mikrojustering kjærkomment for å finne helt perfekt passform.

De karakteristiske viserne skaper god kontrast, som i kombinasjon med rikelige mengder Super-LumiNova, bidrar til lesbarhet både i lyse og mørke omgivelser. En tøff detalj er nevnte «haitann»-formede timemarkører, som er med å gi modellen ytterligere særpreg.

Avsluttende tanker

På sett og vis har det moderne Doxa vært en «one trick pony», hvor sterke farger og ulike tolkninger av SUB 300-kassen har vært synonymt med klokker fra merket. Riktignok har de enkelte andre kort på hånden, og bruk av ulike kassematerialer har også vært delaktig i forsøket på å bygge opp en mer versatil kolleksjon – med karbonkompositt som det kanskje beste eksempelet.

Legg merke til at nedre del av mellomkassen er trukket ørlite inn fra sidene. Bilde: Jørgen Erdahl

Da Doxa lanserte sin SUB 600T Pacific i sommer, kastet jeg strengt tatt bare et halvt blikk på den. Ikke likte jeg den veldige blåfargen og ikke har jeg alt for mye til overs for det (stort sett) i overkant tabloide australske nettstedet, så sett i ettertid var jeg kanskje litt i overkant arrogant.

Inntoget av den nye normalkolleksjonen endret imidlertid egen oppmerksomhet til det langt mer positive – og jeg finner i det hele tatt lite å utsette på siste kapittel i Doxas bok. Liker man designet, som nettopp speiler 60- og 70-tallets tønneformer (tenk Zenith A384 – helt uten sammenligning for øvrig) og sterke farger, er det også få direkte konkurrenter.

SUB 600T imponerer på flere måter. Bilde: Jørgen Erdahl

Den solide kvalitetsfølelsen gjør samtidig at jeg lar meg overraske over den meget akseptable prisen. Sjelden har jeg opplevd en dykkerklokke som virker mer velbygd og solid – med genuint særpreg – til en tilsvarende god penge. Legg til ligningen at Doxa er en produsent med aldri så lite kult-status hos både dykkere og klokkeentusiaster, så har du et godt alternativ til sommerens nye badeklokke rett her.

Fakta og pris

SUB 600T Caribbean
861.10.201.32

Diameter: 40 x 47,6 mm
Tykkelse: 14,15 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål (316L)
Urskive: Blå
Glass: Safir
Vannresistens: 600 meter
Lenke/rem: Gummirem eller lenke

Urverk: Sellita SW 200-1
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 38 timer

Veiledende pris: 16.990 kroner (rem) / 17.460 kroner (lenke)

Mer informasjon er tilgjengelig på doxawatches.com.


ANNONSE