Leses nå
Tett på nylanserte DOXA Sub 300 Carbon COSC

Tett på nylanserte DOXA Sub 300 Carbon COSC

Urkassen av karbonkompositt blir en del av standardkolleksjonen.

Med sin karakteristiske putekasse og patenterte (doble) dykkerbezel har Sub 300 vært blant modellene som virkelig har spilt hovedrollen både i 1960- og 70-tallets DOXA – og i den mer nylige renessansen av merket. Nå lanseres en ny underkolleksjon av Sub 300 med en kasse og bezel av karbonkompositt. Det gir modellen et helt nytt visuelt ytre, men fortsatt i kombinasjon med de sterke skivefargene vi har lært oss å kjenne.

DOXA Sub 300 Carbon COSC med gul skive. Bilde: Jørgen Erdahl

Allerede ved lansering gjøres nemlig seks ulike variasjoner tilgjengelig, fra signaturfargen oransje til mer subtile sølv eller sort. Valgmulighetene forsterkes ytterligere med muligheten for å velge sort eller matchende fargerik rem på flere av variantene.

«Forged Carbon»

Den store nyheten for lanseringen er uten tvil bruken av karbonkompositt i kassen. I motsetning til det vi vanligvis kaller karbonfiber – hvor fiberark legges lagvis i en laminert konstruksjon som herdes – er det her snakk om en slags «pasta» av karbon og resin, som støpes til en ønsket form. Resultatet er en robust kasse med et distinkt mønster av ulike gråtoner.

Allerede ved lansering kommer Sub 300 Carbon i hele DOXAs fargespekter. Bilde: DOXA

Den indre kassen (som beskytter selve urverket og også danner baklokket) er forresten produsert i titan, og sammen bidrar materialene til både styrke og en vekt på lave 87 gram – remmen inkludert. Det er omtrentlig 40 prosent under stålvarianten, samtidig som vannresistens ned til 300 meter beholdes.


ANNONSE


Selv om materialbruken er den store nyheten, er det faktisk ikke første gang vi ser denne typen karbonkompositt, verken fra DOXA eller i Sub 300-familien. Kassen og bezelen debuterte nemlig i fjorårets Sub 300 Carbon Aqua Lung US Divers, som kom i et begrenset opplag på 300 eksemplarer. Den gang med en skive i samme materiale og en usjenert «Aqua Lung»-logo.

Det buede safirglasset gir klokken et touch av vintage. Bilde: Jørgen Erdahl

Materialets beskaffenhet gir også en svært høy motstandsdyktighet mot riper. Overflaten oppleves som svært hard, men samtidig mindre glatt enn stål. Det gjør også at grepet på bezel og krone er upåklagelig i bruk.

Moderne, men velkjent

Utover kassens mer moderne visuelle uttrykk (og vektreduksjon) byr Sub 300 Carbon på velkjente elementer på både skive, visere, bezel – og også på innsiden. Kjennere og entusiaster vil raskt gjenkjenne de særegne viserne, bezelen med dobbel skala og den relasjonelt beskjedne skivestørrelsen for klokkens diameter.

Velkjent DOXA, selv om kassematerialet er nytt. Bilde: Jørgen Erdahl

Med sort kasse gis klokken et noe mer moderne uttrykk, men elementer som det buede safirglasset gir likevel en cocktail av nytt og gammelt. Stilarter som blandes på en vellykket måte. Ved bestilling åpnes det også for å velge farge på gummiremmen, med sort som det trygge valget og de mer fargerike som prikken over i-en, om man ønsker en virkelig fargerik sommerklokke.

De oppgitte fysiske målene på 42,5 x 45 millimeter kan fort skremme potensielle kunder, men klokken oppleves (i likhet med utgaven i stål) som mindre på håndleddet. Mye av det kan tilskrives nevnte skivestørrelse, og på denne varianten ytterligere hjulpet av den lave vekten. Sammen med den behagelig gummiremmen og foldespennen med DOXAs typiske mikrojustering oppleves derfor bærekomforten som høy.

På innsiden av kassen er det igjen en COSC-sertifisert variant av ETA 2824-2 som gjør grovarbeidet. Det er helt samme som sitter i de andre Sub 300-modellene og også Aqua Lung-varianten.

Førsteinntrykk

Om DOXAs stålutgaver appellerer til deg, tror jeg disse nyhetene kommer til å gjøre det samme. Det er en ordentlig tøff klokke som (fortsatt) byr på masse sjarm og design fra dykkingens gullalder, samtidig som den dresses litt opp med den sorte kassen på en utmerket måte.

DOXA Sub 300 Carbon COSC. Bilde: Jørgen Erdahl

Likevel tror jeg prisen, som legger seg vel 15.000 kroner over stålmodellen på gummirem, kan være en liten bøyg for mange. Det plasserer plutselig modellen i selskap med særdeles sterke navn, kassemateriale eller ei. Derfor holder jeg en liten knapp på at Sub 300 Carbon først og fremst vil appellere til eksisterende entusiaster av DOXA, mer enn å verve nye. Om prisen ikke skremmer er dette uansett en dykker som skiller seg ut i mengden, også innad i den allerede eksentriske DOXA-familien.

Fakta og pris

DOXA Sub 300 Carbon COSC
822.70.351.21 (oransje skive, oransje rem) / 822.70.351.20 (oransje skive, sort rem)
822.70.021.20 (sølv skive, sort rem) / 822.70.101.20 (sort skive, sort rem)
822.70.201.32 (mørkeblå skive, mørkeblå rem) / 822.70.201.20 (mørkeblå skive, sort rem)
822.70.361.31 (gul skive, gul rem) / 822.70.351.20 (gul skive, sort rem)
822.70.241.25 (turkis skive, turkis rem) / 822.70.241.20 (turkis skive, sort rem)

Diameter: 42,5 x 45 mm
Tykkelse: 13,40 mm
Kassemateriale: Karbonkompositt (forged carbon)
Urskive: Flere ulike farger
Glass: Buet safir
Vannresistens: 300 meter
Rem: Gummirem

Urverk: ETA 2824-2 (COSC-sertifisert)
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 38 timer

Veiledende pris: 44.390 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på doxawatches.com.


ANNONSE