Leses nå
Tett på Grand Seiko Tentagraph

Tett på Grand Seiko Tentagraph

Det japanske merkets første mekaniske kronograf er moderne Grand Seiko på godt og vondt.

Grand Seiko har for lengst tatt steget ut som en utfordrer (eller alternativ) til etablerte luksusmerker som Omega og Rolex. De seneste årene har det japanske merket både skrudd opp kvaliteten og prisene på sine klokker, og gjør for tiden store forandringer i egen distribusjonsstrategi.

Kolleksjonen til Grand Seiko har flust med valgmuligheter, men en helmekanisk kronograf har glimret med sitt fravær. Introduksjonen av Grand Seiko Tentagraph SLGC001 under årets Watches and Wonders kan dermed sies å være overraskelsen mange har ventet på.

Grand Seiko Tentagraph

Grand Seiko Tentagraph SLGC001. Bilde: Jon Henrik Haraldsen

La meg starte med navnet, som er et fiffig teleskopord sammensatt av «ten beats per seconds», «three-day power reserve», «automatic winding chronograph» – Tentagraph. Japansk effektivitet på sitt beste, hvor nykommerens sentrale egenskaper oppsummeres.

For de som må ha det inn med teskje – det dreier seg altså om en mekanisk kronograf drevet av et selvtrekkende «hi-beat» urverk med 36.000 halvsvingninger per time og tre dagers gangreserve. På papiret ser det slettes ikke dumt ut.


ANNONSE


Evolution 9

I virkeligheten er Tentagraph en vaskeekte Grand Seiko, hvor uttrykket er umiddelbart gjenkjennelig. Eksteriøret bygger på merkets Evolution 9-design, som ble introdusert i 2020. Stilen forbindes kanskje mest med entusiastfavoritten «White Birch» SLGH005, men trekkene har også funnet veien til flere senere modeller fra GS.

Grand Seiko SLGH005 «White Birch». Bilde: Liza Haraldsen

Samtidig er Tentagraph kanskje den mest sporty tolkningen av Evolution 9 til dags dato. Kassen av titan har en voksen diameter på 43,2 mm, og er 15,3 mm tykk – tall som er store nok til å skremme vannet av pirkete klokkenerder.

På hånden er det ingen tvil om at Tentagraph befinner seg på den større enden av skalaen, men den er samtidig velproporsjonert og balansert. Bærekomforten er det lite å utsette på, og den føles ikke «topptung». Følg med Longines og Omega – her har dere noe å lære.

Grand Seiko Tentagraph sitter godt på håndleddet. Bilde: Jon Henrik Haraldsen

Layouten på tallskiven er i utgangspunktet tradisjonell, men de kraftige indeksene og overdimensjonerte viserne gir klokken et moderne og distinkt uttrykk. Tallskivens tekstur har et såkalt «Mt. Iwate»-mønster, som hevdes å være inspirert av konturene til Iwate-fjellet, som er synlig fra Grand Seikos fabrikk i Morioka. Noe teatralsk er det nærmere bestemt nattehimmelen over Iwate-fjellet som er inspirasjonen bak den mørkeblå tallskiven på Tentagraph. Sett bort fra den åpenbare gimmicken er det ingen tvil om at resultatet både er velgjort og vakkert.

Skiven er omgitt av en keramisk bezel med tachymeterskala, som nærmest er å regne som en stapelvare i denne kategorien av moderne sportskronografer. Både lenken og særskilt kassen byr på en høy variasjon i finish, hvor børstede og zaratsu-polerte partier fremhever de ulike flatene – som det er vanvittig mange av.

Skiven er inspirert av Iwate-fjellet synlig fra Grand Seikos fabrikk. Bilde: Jon Henrik Haraldsen

Denne rikdommen er noe av det som gjør en Seiko til en Grand Seiko, på godt og vondt. For mens fansen vil nikke vedkjennende til hver kant, vinkel, krik og krok, kan det oppleves som rotete av kjøpere som egentlig ønsket seg en ny Daytona (eller Zeniths reserveløsning).

Modulært urverk

Kontrasten til de to sveitserne fortsetter over i mekanikken. Mens både Rolex 4131 og Zenith El Primero er helintegrerte kronografverk, er Grand Seikos nye 9SC5 et modulært kaliber. På godt norsk: den nye tidtakings-mekanismen er ettermontert på et urverk Grand Seiko hadde fra før.

Kaliber 9SC5. Bilde: Jon Henrik Haraldsen

Basen er kaliber 9SA5, som er det ypperste mekaniske urverket det japanske merket har å tilby (vel, ikke medregnet 9ST1 med tourbillon og constant force-mekanisme). Det betyr tekniske finesser som free-sprung balanse, og det nye gangsystemet Dual Impulse Escapement, samt en arkitektur og dekorasjon som ligger nærmere Sveits enn før. Gjennomsnittlig daglig avvik er oppgitt til +5/-3 sekunder per dag.

Kronograf-modulen har på sin side kolonnehjul og vertikal clutch, og er i følge Grand Seiko utviklet eksklusivt for Tentagraph. På det store internettet har det imidlertid dukket opp flere påstander om at mekanismen har et sterkt slektskap til Seikos kronografverk NE88.

I bruk er Tentagraph myk og fin, uten tegn til barnesykdommer eller andre nykker. Den modulære konstruksjonen gir samtidig urverket en tykkelse på hele 8 mm, som langt på vei er med på å forklare kassens størrelse.

Estetisk holder urverket samme høye standard som baseurverket 9SA5. Her kan øynene kose seg med børstede striper, polerte kanter og skruer, samt en flott skjelettert rotor med Grand Seikos løve-emblem.

Et kompromiss

En selvtrekkende mekanisk kronograf har vært etterspurt av Grand Seiko-fansen i en årrekke. Nå er den endelig her – men selv sitter jeg igjen med blandede følelser.

Det største ankepunktet er størrelsen, som trolig plasserer den utenfor ønskelisten til de av merkets kjøpere som har flokket seg til den seneste tidens lanseringer på under 40 mm (og disse har det vært en del av). I den kontekst er det litt underlig å se den mekaniske debut-kronografen har målene 43,2 x 15,3 mm.

Kassen er tykk men velproporsjonert. Bilde: Jon Henrik Haraldsen

Årsaken er nok det tidligere nevnte modulære verket, som gir klare rammer for en kasse som både skal romme mekanikken og se noenlunde riktig proporsjonert ut. Grand Seikos designere har sannsynligvis jobbet med det de har.

Baseurverket 9SA5 er på ingen måte dårlig, og kjenner jeg Grand Seiko rett vil også modulen få jobben gjort. Beslutningen om å ikke utvikle et nytt integrert kronografverk er rasjonelt og forståelig, men målt opp mot entusiasters høyeste standard blir det likevel et kompromiss.

Grand Seiko Tentagraph SLGC001. Bilde: Jon Henrik Haraldsen

Med en veiledende pris på 14.300 euro – eller 167.000 kroner med dagens kurs – ville jeg forventet en skarpere totalpakke. Ikke nødvendigvis bedre i kvalitet (for det er allerede snakk om en fabelaktig klokke), men en klokke som kunne vunnet hjertene til et bredere publikum, og virkelig overbevist entusiastene.

Elsker man designet og har pengene, ser jeg ingen grunn til å fraråde et kjøpt av Tentagraph. Men vær klar over hva man samtidig velger bort. Dersom Grand Seiko ikke gir modellen en snillere listepris i norske kroner enn i euro, er prisen faktisk rundt 6.000 kroner høyere enn gullstandarden Rolex Daytona i rustfritt stål.

Selv med sær-japansk design, kapabelt urverk, zaratsu-polering og skiver inspirert av fjell og nattehimmelen, blir Grand Seiko Tentagraph fort en klokke for de svært få.


ANNONSE