Leses nå
Grand Seiko introduserer Heritage Collection SLGH005 (live-bilder og pris)

Grand Seiko introduserer Heritage Collection SLGH005 (live-bilder og pris)

En oppsiktsvekkende stålmodell basert på det nye kaliber 9SA5.

Introduksjonen av det kaliber 9SA5 var for mange en av fjorårets største nyheter fra Grand Seiko. Det selvtrekkende verket representerte ikke bare et tydelig fremskritt i ytelse og estetikk, men tydliggjorde også Grand Seikos ambisjoner om å hevde seg i de høyere prisklassene.

Kaliber 9SA5 debuterte i den heftige jubileumsmodellen SLGH002 i gull, hvor hvert av de 100 eksemplarene var priset til rundt en halv million kroner. I midten av oktober i fjor dukket imidlertid urverket opp igjen i en ny jubileumsmodell, men denne gangen av rustfritt stål. SLGH003 ble gjort tilgjengelig i 1.000 eksemplarer, og presentert med en mer moderat prislapp på 114.490 kroner. Dersom man ikke fallt pladask for jubileumsdrakten med blå skive, gullfarget logo og rød sekundviser, var det likevel lite å hoppe i taket for.

Grand Seiko SLGH005

Grand Seiko Heritage Collection SLGH005.

Nå presenterer Grand Seiko en tredje modell drevet av kaliber 9SA5 – og for mange trolig den mest aktuelle utgaven til nå. Nye SLGH005 er ingen limited edition, men blir den første klokken i standardkolleksjonen basert på fjorårets nye mekaniske plattform.

Slektskapet til foregående jubileumsmodellene er åpenbar, og både den 40 mm store kassen og lenken (riktignok uten gullmedaljongen på spennen) later til å være identiske med stålutgaven fra i fjor høst. Stilen er tydelig Grand Seiko, med sterke kanter og flott finisj. Spesielt den børstede bezelen fremstår som et svært vellykket trekk, som skiller de 9SA5-baserte modellene fra resten av de mekaniske urene i kolleksjonen.

Lenken har en flott finisj og solid lås.

Høydepunktet må nok likevel sies å være den nye urskiven. I følge Grand Seiko har man hentet inspirasjon fra skogene med hvite bjørketrær – «Shirakaba» – fra området rundt Grand Seiko Studio Shizukuishi i Iwate, hvor SLGH005 blir produsert. Den sølvfargede urskiven har derfor en særegen og forholdsvis grov tekstur, som estetisk spiller på lag med de kraftige og eksepsjonelt velfinisjerte indeksene og viserne. Under riktige lysforhold er fronten av klokken et minneverdig skue, hvor den blånerte sekundviseren utgjør «prikken over i-en».


ANNONSE


40 mm og en forholdsvis slank kasse legger opp til god bærekomfort.

Fra baksiden har man fritt innsyn til det tidligere nevnte 9SA5, som er utstyrt med Grand Seikos nye Dual Impulse Escapement og regulatorfrie balanse. Tross en frekvens på 36.000 halvsvingninger per time, har nyvinningene og den forbedrede energieffektivitet muliggjort en gangreserve på hele 80 timer. Det daglige gjennomsnittsavviket er i følge Grand Seiko på +5 / -3 sekunder – med andre ord innenfor COSC-kravet.

9SA5 er designet som et nytt urverk fra bunnen og opp, og er slankere enn tidligere selvtrekkende verk fra Grand Seiko. Sammenlignet med de tidligere kaliber 9S6x/9S8x, fremstår 9SA5 også som betydelig mer raffinert i både design og finisj. Estetisk er urverket nå nærmere moderne Sveits enn tidligere, og oppleves i høyere grad som håndverk fremfor et rent industriprodukt.

Førsteinntrykk

I hånden føles SLGH005 umiddelbart som en Grand Seiko. Proporsjonene, lesbarheten og et eksteriør pregets av et usedvanlig høyt fokus på finisj. De børstede flatene er skikkelig børstet, og de Zaratsu-polerte elementene er blankere enn hos konkurrentene. Selv med en enklere sølvfarget eller svart urskive, ville SLGH005 vært en flott klokke i gjenkjennelig «Grand Seiko Style».

Samtidig er det urskiven som i mine øyne tar klokken fra nivå 10 til 11 – ikke helt ulikt den velkjente Spring Drive «Snowflake». Grand Seiko SLGH005 er ikke bare fotogen, men oppleves også som noe spesielt når man håndterer den «live». En klokke som øynene automatisk trekkes mot der den sitter på håndleddet – et fenomen jeg tipper flere av våre lesere har opplevd med visse klokker.

Opplevd kvalitet har alltid vært en av Grand Seikos styrker, men helhetlig fremstår SLGH005 som et (eller i alle fall et halvt) knepp heftigere enn den typiske GS. Dermed er ikke konkurrentene nødvendigvis «bare» Omega og Rolex, men kanskje også merker som Jaeger-LeCoultre, Glashütte Original, Girard-Perregaux og IWC.

Dette reflekteres også i prisen, som med god margin er over 100.000-kronersmerket. Tiden da Grand Seiko ble forbundet med ekstremt mye klokke for pengene er nok over, men SLGH005, fremstår likevel som en solid pakke hvor det fint lar seg gjøre å rettferdiggjøre prisen.

Les også...

Fakta og pris

Grand Seiko Heritage Collection
SLGH005

Diameter: 40 mm
Tykkelse: 11,7 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Sølvfarget, «Shirakaba»
Glass: Safirglass
Vannresistens: 100 m
Lenke: Rustfritt stål

Urverk: 9SA5
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 36.000 vph (5 Hz)
Gangreserve: 80 timer

Tilgjengelighet: Mars 2021
Veiledende pris: 109.950 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på grand-seiko.com.