Leses nå
Grand Seiko lanserer to nye «White Birch» med nytt manuelt urverk

Grand Seiko lanserer to nye «White Birch» med nytt manuelt urverk

Grand Seikos nye dressklokke byr på titan, gull, Evolution 9-design og kaliber 9S med håndopptrekk.

Tidligere denne måneden, under Watches and Wonders 2024 i Genève, trakk Grand Seiko sløret av to nye dressklokker. Duoen SLGW002 i rødt gull og SLGW003 i titan har utvilsomt et vakkert ytre, men likevel er det innmaten som kanskje er det mest interessante.

Med introduksjonen av det manuelle kaliber 9SA4, kompletteres på mange måter den nye kaliber 9S-plattformen, som debuterte i 2020 med det automatiske 9SA5. Sistnevnte er kanskje best kjent som «motoren» i Grand Seiko SLGH005 fra året etter.

Nesten helt nytt

Kaliber 9SA4 er imidlertid noe mer enn «bare» et 9SA5 med håndopptrekk. Ifølge Grand Seiko er nesten 40 prosent av urverket redesignet, og hvor flere av de nye detaljene vil begeistre klokkeinteresserte.

Både klobene og balansebroen har et nytt design, og flere tannhjul er eksponert i sin helhet. En særskilt artig detalj er den lille sperrehaken, hvor formen skal minne om en erle – en gruppe små spurvefugler som kan observeres ved Grand Seiko Studio Shizukuishi, hvor Grand Seikos mekaniske klokker blir laget.


ANNONSE


Som forventet av et urverk i den nye kaliber 9S-familien, holder finishen et høyt nivå som taler i Grand Seikos favør sammenlignet med flere av merkets nærliggende konkurrenter. Estetisk er kaliber 9SA4 et av merkets vakreste urverk til dags dato.

Teknisk er kaliber 9SA4 utstyrt med Grand Seikos patenterte Dual Impulse Escapement, og har et svingetall på 5 Hertz (36.000 halvsving per time). Med to fjærhus er gangreserven på solide 80 timer, og en egen indikator rundt kl. 10 på klobesiden av verket forteller hvor mye kraft man har igjen.

«Evolution 9»

Urverket er huset i en linjelekker kasse av titan (SLGW003) eller rødt gull (SLGW002), som måler 38,6 mm diameter. Med en tykkelse på 9,95 mm er det snakk om en velproporsjonert kasse, som estetisk følger Grand Seikos «Evolution 9» stil – dog i en tolkning som er mer dressklokke enn sport.

Designspråket slekter på den ikoniske 44GS fra 1967, men har mykere linjer og fremstår alt i alt som mer moderne.

Tallskiven har en lys sølvfarget finish, og en tydelig tekstur inspirert av bjørketrær. Temaet har blitt en gjenganger hos Grand Seiko, og debuterte med den tidligere nevnte SLGH005. Ifølge merket er ikke inspirasjonskilden tilfeldig, men har en sammenheng med skogene rundt fabrikken i Morioka.

Vekker oppsikt

Grand Seiko SLGW002 og SLGW003 kommer for salg i august, og versjonen i gull er en limited edition i 80 eksemplarer, som er forbeholdt merkets egne butikker. Veiledende pris er satt til 129.200 kroner for SLGW003 i titan, mens gullversjonen SLGW002 koster heftige 464.000 kroner.

Prisdifferansen mellom de to er mildt sagt oppsiktsvekkende, men føyer seg samtidig inn i rekken av flere påfunn fra et Grand Seiko som åpenbart ønsker å posisjonere seg høyere i klokkehierakiet.


ANNONSE