Leses nå
Cartier Privé byr på gjensyn med Tortue

Cartier Privé byr på gjensyn med Tortue

Cartiers eksklusive luksuskolleksjon utvides med en nytolkning av Tortue fra 1912.

Spenningen og forventningene matcher ikke helt det årlige nyhetsslippet til Rolex, men lanseringene til Cartier Privé har for lengst blitt en begivenhet det er verdt å følge for samlere og entusiaster. Hvert år gjør det franske luksusmerket et dypdykk i arkivet, hvor viktige historiske modeller bringes tilbake i et begrenset antall.

I år retter Cartier fokus på en av merkets første armbåndsur, Tortue. Førsteutgaven ble introdusert i 1912, og var bare Louis Cartiers tredje kassedesign etter Santos-Dumont (1904) og Tonneau (1906).

Totalt presenteres fem referanser, fordelt på to kronografer og tre varianter med enkel tidsvisning.

Kultklassikeren gjenoppstår

Showstopper er den nye Tortue Monopoussoir Chronograph – en monopusher-kronograf inspirert av den noe senere Tortue med samme komplikasjon fra 1928.


ANNONSE


Cartier Tortue Monopoussoir Chronograph i platina og gult gull.

En moderne nytolkning av originalen ble senere sluppet i 1998, som en del av Collection Privée Cartier Paris. Modellen har med årene fått kultstatus, delvis grunnet mekanikken på innsiden av kassen. Kaliber 045MC ble nemlig produsert for Cartier av THA (Techniques Horlogères Appliquées), grunnlagt av herrene Denis Flageollet (De Bethune), Vianney Halter og François-Paul Journe.

Årets Tortue Monopouissoir Chronograph drives av kaliber 1928 MC, som ifølge Cartier er et nytt manuelt manufakturverk. Som enhver monopusher-kronograf, startes, stoppes og nullstilles kronografen med samme knapp, som i dette tilfellet er integrert i kronen.

Årets nye Tortue Monopoussoir Chronograph i platina.

Med en tykkelse på 4,3 mm legger kaliber 1928 MC forholdene til rette for en slank kasse – en mulighet Cartier benytter seg av. Kassen, som er tilgjengelig i platina eller gult gull, er bare 10,2 mm tykk, og oppgis ellers å ha målene 43,7 mm x 34,8 mm. Designet og tallskivene kan for øvrig sies å ligge nærmere utgavene fra 1998, enn originalen fra 1928.

Hver av de to variantene er begrenset til 200 eksemplarer av hver, men norsk veiledende pris er ikke bekreftet.

Klassisk og prangende

Ifølge Cartier ble den opprinnelige Tortue skapt gjennom en visjon om å kombinere myke kurver og stramme linjer.

Cartier Privé Tortue i 18 karat gult gull.

Årets nye Tortue med enkel tidsvisning fanger langt på vei originalens uttrykk, men har blant annet en slankere profil og andre remfester. Kassen har dimensjonene 41,4 mm x 32,9 mm, og en tykkelse på 7,2 mm. På innsiden av kassen tikker Cartiers kaliber 430 MC med manuelt opptrekk.

Modellen kommer i gult gull eller platina, hvor sistnevnte også tilbys i en ekstravagant variant dekket av diamanter. Denne er begrenset til 50 eksemplarer, mens de øvrige to kommer i 200 stykk av hver. Veiledende norsk pris er på nåværende tidspunkt ikke kjent.


ANNONSE