Leses nå
Seiko lanserer Prospex Speedtimer «Pogue»

Seiko lanserer Prospex Speedtimer «Pogue»

Nye farger gir Seikos kvarts-kronograf en solid dose entusiastappell.

Nesten litt i det skjulte (og med en velkjent lekkasje i forveien) har Seiko lansert en nye variant Prospex Speedtimer. Referansen er SSC947, men er nok noe de færreste vil huske. For med blå og rød bezel i kombinasjon med gul tallskive, vil det for mange Seiko-fans være mer naturlig å trekke inn kallenavnet «Pogue».

Seiko Prospex Speedtimer SSC947. Foto: Seiko

Seiko sier selv ingenting, men inspirasjonen fra gamle ref. 6139-6002 «Pogue» fremstår som åpenbar. Interessen for den mekaniske kronografen skjøt for alvor fart fra 2007, da det ble kjent at NASA-astronaut William Pogue hadde den med seg på oppdraget Skylab 4 i 1973. Et dypere dykk i modellens historie som «romklokke» er skrevet av James Lamdin på den nå nedlagte bloggen DreamChrono her.

Seiko 6159 «Pogue». Foto: Analogshift

Ingen relansering

Selv om fargepaletten sender tankene til «Pogue», kan ikke det samme sies om form og urverk. Den nye SSC947 er en variasjon på Seikos Prospex Speedtimer med solarverk, som ble introdusert i 2022.

Foto: Seiko

Kassen av rustfritt stål har en diameter på 41,4 mm, og en tykkelse på 13 mm. Seiko oppgir også et mål fra remfeste til remfeste («lug-to-lug») på 45,9 mm. På papiret er dimensjonene faktisk nærmere «Pogue» enn man kanskje skulle tro, men kassene har svært forskjellige design.


ANNONSE


Som en del av den sporty Prospex-kolleksjonen er SSC947 vanntett til 100 meter, og er i likhet med de fleste Seiko-modeller i denne prisklassen utstyrt med safirglass.

Soldrevet indre

Gamle «Pogue» ble drevet av Seikos kaliber 6159, som ved introduksjonen i 1969 var merkets første selvtrekkende kronografverk, og et av de første i verden av sitt slag.

Til sammenligning er Prospex Speedtimer SSC947 utstyrt med Seikos V192, som er et kvarts-basert urverk med solcelle-lading. Seiko oppgir en presisjon på +/- 15 sekunder per måned, og rundt 6 måneders batteritid ved full oppladning.

Foto: Seiko

For entusiaster

Egentlig er ikke Prospex Speedtimer med solarverk det mest entusiast-rettede Seiko har å by på. Den prisen går utvilsomt til merkets utvalg av mekaniske modeller.

I ny drakt er det likevel grunn til å tro at SSC947 kan dukke opp i samlinger bestående med både 2, 3, 4 og 50 klokker fra før. Å ikle modellen fargene til «Pogue» er ikke bare et artig påfunn, men fungerer også overraskende bra i praksis. Fra å være en nokså anonym kvartskrongraf i innstegsklassen, har Seiko omsider knekt koden og funnet seg selv.

Seiko Prospex Speedtimer SSC947 «Pogue» forventes å bli tilgjengelig hos autoriserte forhandlere i august, og veiledende pris er satt til 8.998 kroner.


ANNONSE