Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox og Memovox Timer

Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox og Memovox Timer

Feirer 150 år som «The Sound Maker» med to nye Memovox alarmklokker.

Under årets digitale Watches & Wonders dro Jaeger-LeCoultre sløret av fire nyheter i den nyraffinerte Master Control-kolleksjonen. En familie som først så dagens lys tilbake i 1992 og som siden har vært viktig for «La Grande Maison», selv om den tidvis havner litt i skyggen av andre mer ikoniske modellserier.

Master/Master Control er imidlertid selskapets kanskje mest tradisjonelle og elegante serie, men med en rekke ulike komplikasjoner dekkes hele skalaen fra det enkle til det ultra-avanserte. Nå kommer en oppdatert variant av eksisterende Master Control Memovox, samt en helt ny Master Control Memovox Timer.

Lyden av tid

Lyd og tid har en historisk relasjon som strekker seg tilbake lenge før både armbåndsur og lommeur ble en utbredt realitet. Kirker og rådhus har benyttet klokketårn i hundrevis av år for å varsle innbyggerne om viktige tidspunkter på dagen. En tradisjon som lever helt frem til vår tid, om enn av mindre allmenn betydning enn før.

En historisk Jaeger-LeCoultre Memovox Snowdrop (Foto: Jaeger-LeCoultre)

Da produksjon av klokker (og da i første omgang lommeur) fikk sitt ordentlige fremspring var det derfor naturlig at bruken av lyd etterhvert fikk sin naturlige posisjon. Riktignok i mer kostbare varianter som minute repeatere for mer velstående deler av samfunnet, og senere litt i overkant romantisert som et faktisk hjelpemiddel. Nærmere sannheten er nok den tekniske bragden i seg selv, som den dag i dag rager høyt på klokkehimmelen – og fortsatt er forbeholdt et lite antall produsenter.

Jaeger-LeCoultre er ingen fremmed for produksjonen av urverk med lydsignaler. Tvert i mot er det Vallée de Joux-lokaliserte selskapet blant de aller fremste på området, både historisk og nå. Siden deres aller første variant kom i 1870 har selskapet utviklet hundrevis av urverk, hvorav 100 ulike «minute repeaters» før 1900. Fra enkle alarmer til det svært avanserte – som grand sonnerier og fjorårets vanvittige Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel. Det er forøvrig en klokke som kombinerer Westminster-lyd med en evighetskalender og en gyrotourbillon som roterer på flere akser.

Første Memovox (1950) og en historisk Deep Sea Alarm (Foto: Jaeger-LeCoultre)

De som kjenner sin urverkshistorie vet også at Jaeger-LeCoultres har levert slike urverk til flere andre produsenter på helt øverste del av stigen. De siste tiårene virker det også som om man igjen har intensivert arbeidet og viet mye tid til å videreutvikle både materialer og slagmekanismene. Det hele har vært med å befeste posisjonen «La Grande Maison» har innen feltet.

Master Control Memovox

Med en karakteristisk «skoleklokke»-lyd ble alarmklokken Memovox først introdusert i 1950. En for mange overraskende komplisert oppgave, ettersom hammerne må slå raskt og repeterende. Siden har den kommet i flere ulike tolkninger og spesialutgaver. Dette inkluderer kombinasjonen med worldtimer og også en «parkometer»-variant. Sistnevnte en kuriositet for å hjelpe deg å unngå parkeringsbot, som jeg likevel ikke kan erindre at har blitt en utbredt komplikasjon innen haute horlogerie. Snodigere er det kanskje at mekaniske alarmklokker, som tross alt har en ganske praktisk funksjon, ikke har fått en større appell hos flere produsenter.

Nyeste Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox (Foto: Jaeger-LeCoultre)

Kanskje mest kjent og ettertraktet av alle Memovox er dykkervarianten E859 Polaris fra 1968. Den har også gitt en solid dose inspirasjon til senere utgaver, herunder Polaris Memovox som ble offentliggjort på SIHH 2018 – og som Jon Henrik tidligere har sett nærmere på.

Ikke uventet følger nyeste iterasjon Master Control Memovox de samme designlinjene som sine presis lanserte familiemedlemmer. Det betyr små, men viktige endringer fra eksisterende modell. Blant de viktige nyhetene er den slankere bezelen, som gir skiven mye mer plass. Det gjør at den virker mer åpen og innbydende. Også de slankere sifrene på skiven og en generelt smalere og skarpere kasse gjør mye for helheten. Fasetteringer på de appliserte markørene, dauphin-formede visere og en blå sekundviser er andre visuelle detaljer verdt å nevne.

Nyeste utgave av Jaeger-LeCoultre cal. 956 (Foto: Jaeger-LeCoultre)

Den kanskje viktigste endringen ligger imidlertid på baksiden. Tidligere utgaver har hatt lukket baklokk som en ren nødvendighet for å feste «gongen» (innretningen som blir truffet av hammerne for å lage lyd). I nyeste utgave av deres kaliber 956 har man imidlertid funnet en løsning hvor disse festes i sidekassen, og dermed tillates fullt innsyn gjennom safirglasset. Det er både teknisk imponerende og en flott visuell bonus for eieren.

Det som ikke er endret er den sentrale skiven som roteres separat og dermed stiller inn og indikerer alarmtidspunkt. Også betjeningen (stilling og trekking) gjøres med kronene på siden, som på eksisterende modell.

Master Control Memovox Timer

I tråd med tradisjonen kommer man også nå med en klokke hvor Memovox-alarmen knyttes opp mot en ekstra komplikasjon. For anledningen mer som en utvidelse av alarmfunksjonen å regne – nemlig muligheten for nedtelling.

Nye Master Control Memovox Timer (Foto: Jaeger-LeCoultre)

En ekstra JL-formet viser, sammen med en gravert 12-timers indikator i senter, gir brukeren mulighet til å bestemme et gitt antall timer før alarmen går av. I følge Jaeger-LeCoultre selv praktisk for eksempel når du ønsker et visst antall timer søvn. Kort og godt er det snakk om en alternativ måte å stille alarmen på, snarere enn ny mekanisk funksjonalitet. Og fortvil ikke – Memovox-alarmen kan om ønskelig fortsatt stilles på gamlemåten.

Ulike blånyanser gjør at klokkens mange konsentriske sirkler kommer tydelig frem. Ved første øyekast minner det litt om «Polaris Date Blue Double Gradient», men finisjeringsteknikkene som benyttes er ulike. Kjent virker også den graverte timeskalaen, som følger samme profil som vi tidligere har sett på både Master Ultra Thin Moon Enamel-modellene og nevnte Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel.

Kassemateriale og fysiske mål er identisk på begge modellene, som også benytter samme urverk. Mens Master Control Memovox inngår i standardkolleksjonen vil Master Control Memovox Timer kun komme i et begrenset opplag på 250 eksemplarer.

Førsteinntrykk

Det er rart hvordan små endringer kan gjøre stor forskjell. Et godt eksempel er den eksisterende Master Control Memovox (ref. 1418430) sammenlignet med den nye. Visuelt er de nesten identiske, men plutselig virker forrige modell litt datert. En tanke som aldri slo meg før den nye ble presentert.

Uten å ha håndtert de selv syns jeg de nye Master Control ser strålende ut, og Memovox føyer seg sånn sett fint inn i rekken med det samme oppdaterte uttrykket. Den ekstra alarmfunksjonen gjør behagelig lite ut av seg. Det betyr at symmetrien beholdes, samtidig som den forblir en klokke for kjennere. Egentlig i tråd med det vi ofte ser fra Jaeger-LeCoultre, som en produsent som hvisker fremfor å rope.

Når det gjelder Master Control Memovix Timer fortsetter bruken av blå farge på modeller i begrenset opplag som vi har sett de siste par årene. Flere ulike nyanser og mye informasjon gjør at jeg opplever den i overkant travel, men jeg tror den må ses med egne øyne før man kan felle noen endelig dom.

Rent funksjonsmessig må jeg også si at den ekstra nedtellingsfunksjonen virker å ha begrenset nytteverdi. Lanseringen understreker likevel nok en gang hvilken kompetanse Jaeger-LeCoultre besitter, som en av de mest komplette urverks- og klokkeprodusentene av alle.

Fakta og pris

Modell: Jaeger-LeCoultre Master Control Memovox / Memovox Timer
Dimensjoner: 40 x 12,39 mm
Materiale: Rustfritt stål
Vannresistens: 5 bar (50 m)

Urverk: JLC 956AA
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder; Dato; Alarm / Alarm med mulighet for nedtelling
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 45 timer

Rem: Brun skinnrem / Mørk blå skinnrem av alligator

Veiledende pris: 12.000 euro / 16.200 euro
Tilgjengelighet: Trolig i butikkene fra august / Memovox Timer er begrenset til 250 eksemplarer

Mer informasjon er tilgjengelig på jaeger-lecoultre.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!