Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Tett på Jaeger-LeCoultre Polaris Memovox

Tett på Jaeger-LeCoultre Polaris Memovox

En «holy grail». For mange klokkeentusiaster verden over, er Jaeger-LeCoultres historiske ref. E859 Polaris fra 1968 noe av grommeste som er å oppdrive. I år fyller modellen 50 år, og Jaeger-LeCoultre benytter anledning til å hedre den ikoniske dykkerklokken. Under SIHH forrige måned, lanserte merket en helt ny Polaris-inspirert kolleksjon. Selve flaggskipet i kolleksjonen er den nye Polaris Memovox, som er en limited edition på 1.000 klokker.

Da jeg fikk presentert Polaris Memovox i Genève, var den umiddelbare reaksjonen «WOW!». Hodet begynte straks å summere innholdet på bankkontoene, etterfulgt av en tentativ «hitlist» over klokker i samlingen som kunne likvideres for å gjøre plass. Førsteinntrykket trigget noe i meg – kanskje først og fremst angeren over å ikke ha slått til ved forrige mulighet.

Jaeger-LeCoultre Memovox «Tribute to Polaris» (2008).

Det er ikke første gang Jaeger-LeCoultre hyller Polaris. Ved merkets 175-årsjubileum i 2008, ble Memovox «Tribute to Polaris 1968» lansert til begeistring fra «de som skjønte». En limited edition på 768 ur, som – om hukommelsen min er rett – forsvant ut av butikkene i et moderat tempo. Jeg hadde flere muligheter til å skaffe et splitter nytt eksemplar, men visste ikke mitt eget beste.

I motsetning til 2008-utgaven, er ikke årets Polaris Memovox noen blåkopi av «originalen». Mest merkbart er skiven, som nå har en mer intrikat finisj. Påførte indekser og numeraler, sunray-mønster i sentrum, omsluttet av en mer teksturert flate. Kassen har omtrent de samme målene som inspirasjonskilden, med en 42 mm diameter, og en tykkelse rett under 16 mm. Fasongen er imidlertid med vinklet og moderne, og flatene er finisjert for hånd.

På Jaeger-LeCoultres språk, er «Memovox» ensbetydende med en mekanisk alarmfunksjon. I Polaris Memovox, er det et in-house-produsert kaliber 956, som sørger for at klokken ikke bryter denne tradisjonen. Det selvtrekkende verket debuterte i Tribute to Polaris i 2008, jobber på 28.800 vph, og har en gangreserve på omkring 45 timer. Urverket er pent, men ikke synlig uten at baklokket fjernes. I bytte mot en rotor med gull (det benyttes bare på de mer dressede Memovox-urene), får man imidlertid en vannresistens på 200 meter, samt et mye mer modell-typisk solid med «hull» (i alle fall en relieff av hull). Et vanlig lukket baklokk, er for øvrig helt nødvendig for alarmens gong-mekanisme.

Med Polaris Memovox i hånden, dempes mitt umiddelbare begjær en smule. For forskjellene mellom nykomlingen, og reissuen fra 2008, er større «in the flesh» enn digitalt. Det betyr ikke at Polaris Memovox er noen dårlig klokke. Har man ikke noe forhold til Polaris fra tidligere, eller er positiv til en modernisert og videreforedlet tolkning av ikoniske Polaris, vil man neppe bli skuffet. Isolert sett er det snakk om et griselekkert design, god opplevd kvalitet, samt en akseptabel pris (rundt 130.000 kroner). For enkelte Polaris-fans, vil imidlertid nye Polaris Memovox, være en sår påminnelse om hvilken klokke man egentlig vil ha –  originalen, eller reissuen fra 2008.

Spesifikasjoner

  • Det ytre: 42 mm diameter, 16 mm tykkelse – rustfritt stål – svart skive – safirglass (front) – svart gummirem – 200 m vannresistens.
  • Det indre: Jaeger-LeCoultre kaliber 956, selvtrekkende – timer, minutter, sekunder, alarm – ca. 45 timer gangreserve – 28.800 vph (4 Hz).
  • Pris: Omkring 130.000 kroner.