Santos-Dumonts julekalendergalleri

Holy moses, dette er klokke porno på et høyt nivå:):):):):):):)

Du e rå og det er en fornøylse å sitte med min jule øl og vente på innlegget ditt.:):):)

Forsett, forsett, forsett, forsett, forsett.......
 
Da lærte man noe nytt til frokost i dag også, jeg trodde nemlig at Defy serien var noe som kom på 2000-tallet. Takk for oppklaring samt nok en spennende porsjon havregryn.
 
Fantastisk julekalender, må bare bøye meg i støvet. Ser også at det er julekalenderen som nå pryder forsiden av ts og at det er lagt ut link på facebook, det er bra.
 
Tusen takk for både glede og læring nå i adventstiden.

For ca. et halvt år siden hadde jeg ikke hørt om Zenith. Etterhvert som jeg begynte så smått å frekventere både dette og andre forum oppdaget jeg merket, men jeg visste ikke noe om det. For en måneds tid siden var jeg for første gang på Zeniths hjemmeside, og merket meg noen forskjellige versjoner av El Primero som nå står på ønskelisten min (Striking 10th, Captain, Pilot osv.).

Når jeg begynte å lese kalenderen din oppdaget jeg så uendelig mye mer om merket. Både gjennom det du skriver, og fordi du inspirerer meg til å finne enda mer info på egen hånd. Du har endret merket for meg fra en produsent med enkelte veldig flotte modeller, men en del ræl, til en produsent med en utrolig fascinerende historie og forhåpentligvis framtid.

Når jeg en gang i framtiden sitter der med en Zenith på armen er det din skyld/fortjeneste. :D

Alt dette kan egentlig oppsummeres i to ord: TUSEN TAKK.
 
  • Liker
Reaksjoner: knb og Preacher
Meget bra tråd, utrolig morro at noen gjennomfører et såpass krevende prosjekt, for samlet sett tar dette nok mange mange timer, mtp bilder tekst, linker osv. All honnør til trådstarter!
 
skulle prøve å holde meg til jeg kom hjem og ungene hadde lagt seg, men det gikk ikke gitt. Takk for kul lesning.
 
10. luke - 14 dager igjen til jul

I dagens kalender skjuler det seg nok en gang…

1Kalender1.jpg


Noe i gull. Men vent. Dårlig lukeplanlegging har ført til at det for annen gang på tre dager er…

2Kalender2.jpg


…to ur i ukens kalender. Men bare så dere vet det, det kommer ikke til å bli en vane med to ur i samme luke. Men denne gangen var det naturlig. For urene er i nær slekt.

Og hva slags ur er det snakk om. Begge 37x42mm – Et i stål og et gullbelagt. Begge fra tidlig 70-tall.

16Begge-detaljer.jpg


Men vent litt. Ingen av dem er Zenith.

4Detalj-Navn.jpg


Hva er dette for noe tull?

Altså… For å være ærlig så kommer dagens innlegg til å være omtrent like forvirrende som dette.

Modellene i dagens luke er nemlig fra urprodusenten Movado og heter Datron HS360. Og hva i helv... gjør de i en Zenithkalender?

Hint:

5Detalj-HS.jpg


High Speed 360. De smarteste (eventuelt mest nerdete) blant oss har allerede trukket slutningen mellom 360 og 36000 som jo er El Primeros frekvens. Og det er ikke i tilfeldig, for inne i dagens to klokker tikker det to fullblods El Primero-urverk.

6Urverk.png


Eller altså: Det tikker to halvblods El Primero-urverk. Mens Zeniths El Primero-urverk har 31 jewels, så stiller Movadoverkene med 17. Den tekniske siden av dette skal jeg ikke forsøke å forklare. Men nerdene som allerede ikke vet alt om juveler i urverk, kan jo begynne her.

Grunnen til at det finnes færre juveler i en Movado: ”El Primero” er har imidlertid ingenting med at Movado er gjerrige på steinene eller slumser med mekanikken. Movado hadde hovedmarkedet sitt i USA, og der har de forskjellig tollsats på urverk hvis de har over 17 juveler. Når Zenith skulle eksportere sine urverk til Movado var det bedre butikk med 17 juveler enn med 31. Dessuten er det mange som hevder at Zenith samarbeidet med Movado da El Primero ble utviklet.

Movado kan altså sies å være Zeniths amerikanske fetter.

Så her er altså Fetter Stål.

7Staal.jpg


Og Fetter Gullbelagt

8gull.jpg


Søskenbarna fra Amerika.

…eller altså: Amerika og Amerika… Movado ble grunnlagt i 1881 i den lille sveitsiske landsbyen La Chaux-de-faunds av den 19 år gamle franske imigranten Achille Ditisheim, som hadde seks ansatte med på laget.

De vokste seg senere temmelig store, og havnet etter hvert i amerikanske hender.

Movado betyr for øvrig ”Alltid i bevegelse” på Esperanto. Fun fact: El Primero er angivelig også esperanto og betyr: ”Den første”. (Kort saksopplysning fra esperantoeksperte. ”Den første” er egentlig: ”La unua” i Esperanto, så der dummet de seg ut).

I bevegelse eller ikke. Det er ingen tilfeldighet at det sitter El Primero-verk i klokkene. Movado har alltid vært et innovativt merke. Noen hevder hardnakket at Movado stod bak den første automatiske urverket i 1945 kalt: Tempomatic. (Senere Kingomatic).

Kanskje det var Movados pionerarbeid med automatiske klokker som gjorde at Zenith samarbeidet med dem om å utviklet den første automatiske klokken.

Eller gjorde de det? Hele denne perioden er litt forvirrende. Selskapet som eide Mondia og Movada eide også Zenith en periode, men dette eierskapet kom i stand etter at El Primero var ferdig utviklet. Noen mener derfor at Movado ikke hadde noe med El Primero å gjøre, men samarbeidet kun ut fra andre strategiske grunner. Zenith fikk for eksempel bruke Movados Kaliber 405 og 408 (405 kaliberet må ikke blandes sammen med kaliber 405 Flyback som Zenith utviklet på 90-tallet) Disse to kaliberne har også 36000 svingninger i timen, men er ikke kronografer. Disse har svært ofte AF/P skrevet på skiven, noe som altså ikke har noe med avtalefestet pensjon å gjøre, men er forkortelse for ”Høy frekvens” på italiensk. …Noe som selvfølgelig er fornuftig å bruke som språk når et sveitsisk og et amerikansk firma samarbeider.

9Gullvedsiden.jpg


En annen medvirkende årsak til Zeniths samarbeid med amerikanerne, var at det altså eksisterte et annet firma ved navn Zenith i USA som lagde radioer og tv-komponenter. Noen Zenith-modeller ble derfor solgt med Movado på skiven i stedet for Zenith for å unngå sammenblanding med Zenith Electronics, en forvirring Zenith Electronics bidro med selv ved å kjøpe Zenith. (altså klokkefabrikken).

Derfor finnes det ur med Movado på urtavlen og Zenith urverk og ur med Zenith på urtavlen og Movado urverk. Begge deler er like originale.

Som jeg sa. Omtrent som dette.

3sammen.jpg


Når det er sagt var det liten tvil om at jeg en gang ville ha en Movado Datron med El Primero. Movado er en viktig del av Zeniths historie, og klokkene har sitt helt eget særpreg med datomarkeringen plassert klokken 12. Det finnes også en del Movado-kronografer fra 70-tallet som er kliss like Zenith-modeller, og de er ofte ikke så ettertraktet som de som det står Zenith på.

Datron-klokkene kan man fortsatt få en relativt god pris, og jeg innrømmer at jeg ble såpass fascinert etter å ha kjøpt den første…

11WS-Staal.jpg


…at jeg ikke brukte lang tid på å bestemme meg da en gullforgylt dukket opp…

12WS-Begge.jpg


…den er veldig pen og lite slitt, og jeg elsker looken med de mørke sub-skivene.

13WS-Gull.jpg


Den gullbelagte er en av mine mer behagelige overraskelser fra Ebay, forventningene etter annonsebildet var ikke så veldig høye. (overeksponerte eller fargemettede bilder har en lei tendens til å dekke over for mangler)

14Grelt.jpg


Jeg er heller ikke noen trollmann med kamera. Men selger man klokker på jevnlig basis så må det da svare seg å kjøpe et kamera og leke seg litt, før man legger ut annonsen.

15Pent.jpg


Ikke det at jeg klager. En dårlig fotograf viser jo ofte igjen i salgssummen.

Er du på jakt etter en Movado Datron og finner en det står: Datachron på, så er ikke det en fake laget av en ordblind pirat. De aller første utgavene av Movado med El Primero-urverk ble kalt: Datachron, som jeg regner med er en lite ambisiøs forkortelse av: Datachrono (yay! Vi fjernet en bokstav). Senere tok Movado seg sammen og fjernet noen flere bokstaver og endte opp med navnet Movado Datron.

Etter hvert sluttet Movado å produsere Datron, men den kom i ny utgave i 2010 med ETA 2894 – 2 verk. Relativt billig kronograf med massevis av historie. En del under 1000 USD for en splitter ny og stilig kronograf med massevis av historie.


10Begge.jpg


Åh, forresten: Dagens digresjon for å plage unge mennesker:

Hva i alle dager har dette med dagens luke å gjøre?
 
  • Liker
Reaksjoner: Preacher
...selvfølgelig husker jeg Magnus. En klassiker:).....sammen med Trond Viggo....

Ellers så må jeg si at jeg var litt overrasket å se Movado, men med den gode historikken bak så er det definitivt godtatt.

PS! Nivået på innleggene er fortsatt skyhøyt - holder du dette til den 24. så er du "Gud" i dette forumet:)
 
Ikke sikker på den siste youtuben, men sikker på at jøss du holde stand sånn snart midtveis:)

Jeg tror/tipper/regner med at din nåværende kone ikke er din første?

Du er jo helt klokkegal:D
 
Tusen takk for nok et ypperlig innlegg. Dette er jo et ultraambisiøst prosjekt du har lagt ut på, men det er i hvert fall helt sikkert at du har valgt riktig merke :) Her virker det å være stoff til langt utpå nyåret.
 
Jeg tror/tipper/regner med at din nåværende kone ikke er din første?

Hun er nok det. Men hvis jeg foreslår at jeg skal dra på GTG på juleaften for å avsløre en Zenith, så er jeg stygt redd for at hun blir min forrige. :( Selv om det egentlig er et glimrende forslag.

Ellers tar jeg det som et litt dårlig tegn å bli kalt gal her inne når jeg ser hva andre finner på. ;)

Og tusen takk for alle tilbakemeldinger underveis. Jeg hadde egentlig tenkt å trappe ned litt utover i desember, men føler ikke jeg kan det nå. Neste uke har jeg imidlertid tre julebord, flere juleavslutninger og to stramme jobb-deadlines, så da blir det spennende på flere plan...
 
Nok et glimrende innlegg, Santos!
Jeg er litt nysgjerrig på hva du har lagt ut for klokkene med el primero...ser at man må opp i noen tusen USD for å komme noen vei..:)
Men du har gjerne samlet over en del år før prisene på vintage svingte seg oppover?
 
Jeg har ikke opppdaget denne julekalenderen før i dag, men nå er adventstiden reddet. Fantastisk lesning. Du er ikke bare en lideskapelig WIS, men poet og filosof. Takk for et fantastisk prosjekt. Gleder meg til fortsettelsen.
 
Zenith Chronometer

Jeg slutter meg til gratulantene, fantastisk flott tråd! :D

Jeg digger jo alt som har med vintage og du kobler dette elegant opp mot nyere saker, historikk osv.

Zenith er et flott klokkemerke og en av de stor grailene (for meg) som jeg mangler i min samling er nettopp en Zenith Chronometer fra 50 tallet med det berømte 135 kaliberet. Det er spesielt av flere grunner men kanskje først og fremst pga. den store balansen og at minutt tannhjulet er flyttet ut av senter for å få plass.

Zenith var som du har nevnt en av de få sveitsiske klokkemerkene som deltok i de årlige Observatorie konkurransene. De mottok flere priser for armbåndsur i Geneve for årene 1953-58 og i 1962. I Observatorie konkurransene i Neuchatel var de den årlige vinneren i 1943, 44, 48, 50-54, 64-65! Kanskje ikke så rart siden Zenith var en av de viktigste marine Chronometer produsentene. Klokker som deltok i disse konkurransene må ikke forveksles med ur som ble solgt til forbrukere. De var håndlagde og spesialjustert for dette formål og ubrukelige som bruksur. Spesialistene som justerte disse var de beste innen sveitsisk urindustri.
 
11. luke - 13 dager igjen til jul

I dagens luke, så skjuler det seg en innrømmelse og en liten del av en lenger historie som jeg kommer til å fortelle senere i kalenderen:

1Kalenderfeil.jpg


Kort fortalt. Rett etter årtusenskiftet begynte jeg å gå med klokke igjen, etter å ha vært uten i over 10 år. En grynende interesse for mote førte meg mot diverse moteblader og klesmerker jeg ikke hadde interessert meg for før, der i blant engelske Paul Smith.

Da de serverte denne kronografen, var jeg solgt.

2PaulSmith.jpg


Særlig da den dukket opp med prosenter hos en gullsmed her i Norge. Jeg betalte rundt 5.000 kroner. En formue for en klokke, men den var jo så fin.

3Smithogsmith.jpg


Og hadde kvartsurverk, skulle det vise seg. Da jeg oppdaget at det var noe mye kulere som kunne få klokkene til å tikke, var jeg solgt på nytt. Til en mye mer dyrkjøpt verden.

Men hva har dette med dagens klokke å gjøre? Jo, Paul Smithuret fikk meg på sporet av ønsket om flere klokker. Og en klokke som jeg flere ganger la inn bud på inne på Ebay, men som jeg aldri endte opp med å kjøpe var en klokke ved navn: ”The Museum Watch”

Av og til stod det Zenith i annonsen, av og til Movado. Men alltid med den enkle og stilrene skiven.


Flere ganger var jeg nær ved å klinke til. Men den ble for liten og stusselig. Og mange utgaver hadde kvarts-urverk. Så jeg lot det være. At den var stilig kunne ingen ta fra den, men i stedet ble det andre merker og modeller, og Movados Museums Watch forble en drøm av den typen man vokser fra. Som Månestråle i Sølvpilen.

Så tenk hvor overrasket jeg ble da jeg etter en stund i Zenith-fasinasjon fant dagens egentlige kalenderur:

4Kalenderegentlig.jpg


En Zenith Pasific med El Primero. Klart inspirert av museumsklokken jeg hadde surfet etter noen år tidligere.

5museumogsmith.jpg


Så inspirert at det selvsagt er en sammenheng mellom den originale klokken og denne. En trist sammenheng på mange måter. For historien bak den såkalte museumsklokken er følgende.

I 1947 designet den amerikanske industridesigneren Nathan George Horwitt en urskive uten tall. Svart med en gylden sirkel klokken tolv. I våre dager ville den kanskje ikke ha lagd så mye oppsikt, men uten timemarkører i 1947 da gitt. Sirkelen klokken 12 skulle representere solen, det eldste instrumentet for tidsangivelse menneskene har brukt.

6Sol.jpg


Den opprinnelige klokken ble produsert av Vacheron & LeCoultre (som så vidt jeg har skjønt var under samme paraply den gangen), og i 1960 ble prototypen donert til ”The Museum of Modern Art” i New York.

7Art.jpg


Movado visste å utnytte dette. Kildene er litt uenige om hvor mye tillatelse Movado hadde til å produsere klokken, men produsere den gjorde de. I voldsomme antall. Og med varierende likhet med Horwitts opprinnelige klokke.

Og noen ganger altså med Zenith urverk.

8detaljsol.jpg


Movado hadde kanskje tillatelse fra museet om å produsere klokken, men Horwitt følte seg snytt og fikk i 1975 ca. 29.000 dollar for tort og svie. Movado hadde nok tjent litt mer.

Etter erstatningsutbetalingen fikk Movado virkelig blod på tann, og spydde ut utgaver av museumsklokken. I 1986 var det 24 ulike modeller som ble solgt som: ”Movado Museum Watch”, og mange hadde lite med det enkle designet å gjøre.

9Detaljer.jpg


Movado fikk kritikk og atter en gang Horwitt på nakken, men da klarte en advokat fra North American Watch (firmaet som eide Movado) å si at museet de hentydet til i merkevaren Museumswatch kunne bety et hvilket som helst museum. For eksempel et naturhistorisk museum. Særlig.

Deretter begynte et datterselskap av Movado å lage smykker, vesker, bager og kontorrekvisita med samme design. Også kom altså: El Primero Pasific fra Zenith.

10Face.jpg


I og med at rundingen på skiva skal symbolisere solen, så drar El Primero Pasific på seg en real solstorm.

Rundt hele bezelen, og lenka med.

11Lenke.jpg


Med den rollen Movados Museumswatch har hatt for min klokkeinteresse, så var det en selvfølge at jeg skulle ha meg en slik, men hvor skulle jeg skaffe den fra?

Løsningen ble en av mine første WTB – annonser ute på the world wide web. Den gav ingen resultater, men etter en stund var det en som tipset meg om at det lå en til salgs på en italiensk side. Noe tilsvarende Tidssonen vil jeg mene.

Frem med google translater, for så å registrere meg som medlem for å få tilgang på PM-funksjonen for å komme i kontakt med selger.

Uten å røpe for mye, så har jeg et brukernavn som jeg bruker rundt omkring som stammer fra den tiden da jeg hadde planer om å bli rik på nettpoker. For å få alle fordeler valgte jeg et latin-amerikansk-sør-europeisk navn som henleder fantasien over på damer. Med den tanken at folk ville spille annerledes mot latinske damer enn de ville mot nordiske menn. Jeg er ikke pokermillionær, for å si det sånn.

12Hele.jpg


Av en eller annen grunn valgte jeg dette brukernavnet på den italienske siden også. Det var et par litt underlige mailer frem og tilbake før han aksepterte at det faktisk befant seg en mannlig nordboer i den andre enden. Brukernavn på klokkesider: Velg ditt med omhu.

Uansett, så var selger grei, det klarte jeg å overbevise han om at jeg også var. Og noen uker senere kom klokken fra Italia.

Det hører med til historien at det selvsagt dukket opp et mye billigere eksemplar noen dager senere.

Mitt er i hvert fall rimelig mint med boks og papirer og full lenke.

13Boks.jpg


Godt er det, for den lenka er ikke lett å få tak i ny. Den er også et helvete å regulere, og min urmaker var litt stram i maska og måtte få ekstra tid for å justere. Men den føles bra på hånden

13WS.jpg


Dette er en ikke helt uvanlig utgave av Zenith. Den ble produsert i 3.225 eksemplarer mellom 89 og 91. I samme serie kom også versjoner uten kronograf. Det er vanligst med kvartsurverk i disse.

Men kvarts vil vi jo ikke ha lenger.

14Begge.jpg


Dagens digresjon: Det finnes en kvartsklokke fra Zenith som jeg gjerne skulle ha slått kloa i. Forklaring: 8.juli 1982, og en 11 år gammel gutt som oppdaget de lyseste og de mørkeste siden av en sport han senere skulle bli veldig glad i.

15Hand.jpg
 
  • Liker
Reaksjoner: Preacher