Leses nå
Blancpain lanserer Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 3

Blancpain lanserer Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 3

Tredje akt av Blancpains jubileumsfeiring byr på en gyllen hyllest av MIL-SPEC 1.

For å feire 70 år med sin viktigste modellserie – Fifty Fathoms – har Blancpain gjennom året vært mer aktive enn normalt. Det hele startet med avdukingen av Akt 1 i januar, før Akt 2 fulgte opp måneden etter. To vidt forskjellige modeller, som likevel forvalter familiearven på hver sin spennende måte.

Nye Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 3

I det som må kalles et sidespor til selve feiringen, dro Swatch og Blancpain i tillegg frem et samarbeid, smidd over samme lest som fjorårets famøse MoonSwatch. Det skapte også i år både begeistring og furore, men har utvilsomt bidratt til økt oppmerksomhet for Blancpain som merke. Den tar de med seg som et springbrett, når det nå er klart for Akt 3 av den store feiringen.

Militært bakteppe

Mens første akt var en raffinering av nåværende Fifty Fathoms-modell og andre akt må kunne sies å være en titt mot fremtiden, tar Akt 3 oss med tilbake til modellseriens historiske røtter og leveringen av klokker til militære styrker. Det inkluderte i sin tid både franske og amerikanske avdelinger, og faktisk også norske. Spesifikt for nylanseringen er imidlertid de helt spesielle «MIL-SPEC 1»-modellene, som nå danner bakteppet for hittil siste akt.

En Blancpain MIL-SPEC 1 solgt av Phillips for 88.200 CHF i 2021. Bilde: Phillips

MIL-SPEC 1 bygget på de samme prinsippene med lesbarhet og vanntetthet som datidens standardutgaver, men skilte seg definitivt ut i mengden på grunn av sin oransje og hvite sirkel på nedre del av tallskiven.


ANNONSE


Hensikten ved lansering i 1957 var imidlertid ikke å skape et blikkfang for 2000-tallets Pokemon-entusiaster, men å tilby en indikator som ville endre farge dersom vann trengte inn i urkassen. Det skapte en ekstra sikkerhet for dykkeren, som med egne øyne kunne se at klokken ikke hadde bukket under for vanntrykket fra utsiden.

Blancpain ble markedsført under «Tornek Rayville» i USA – for å etterkomme datidens importrestriksjoner

De originale MIL-SPEC-klokkene er blant de mest ettertraktede samlerobjektene man finner med Blancpain/Tornek Rayville-logoen på tallskiven. Det har også tidligere gitt grobunn for ulike spesialmodeller med fuktindikatoren i sentrum, senest i den tre år gamle samarbeidsutgaven med Hodinkee. Nå bringes enda en MIL-SPEC til bordet, om enn i litt endret og overraskende form.

Gyllen MIL-SPEC

Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 3 er nemlig et annerledes skue av flere årsaker. Klokken bygger definitivt rundt originalens mange særtrekk, men med en urkasse i «9K Bronze Gold» og en fuktindikator i hvit og grå, er den likevel noe ganske annet.

Urkassen er produsert i «9K Bronze Gold»

Om vi starter med det ytre er urkassen nå produsert i det Blancpain omtaler som «9K Bronze Gold» – og som kjennere vil huske ble presentert fra Swatch Group-søskenselskapet Omega tilbake i 2021. Det er en legering bestående av 37,5% gull, 50% kobber (nødvendig for å kunne kalle det bronse), samt en ikke-oppgitt andel sølv, palladium og gallium. Det gir en gyllen, dus og edel tone, hvor bruken av gull sikrer at kassen er både allergivennlig og ikke utsatt for samme patinering som bronsekasser normalt er.

En annen oppsiktsvekkende detalj er urkassens størrelse, som med sin oppgitte diameter på 41,3 millimeter (og en høyde på 13,3 millimeter) skal være lik originalen den henter sin inspirasjon fra. Det skiller den samtidig fra alle andre modeller i Blancpains moderne katalog, hvor brorparten av tidligere spesialmodeller har vært tilbudt med en kassestørrelse på 40,3 millimeter, eller i standardutgavens 45 millimeter store variant.

Vakre detaljer på bezel og kasse

Med helt ny kassestørrelse føyer klokken seg inn i rekken for årets jubileumslanseringer, som alle har skiltet med helt nye dimensjoner. Det gjelder ikke minst Akt 1, som med sin 42,3 millimeter store urkasse var tett opptil entusiastenes mangeårige våte drøm for en moderne Fifty Fathoms.

Vender vi oppmerksomheten mot bezelen, finner vi denne gang et keramisk innlegg med en enkel minuttskala med historisk sus. Det betyr markeringer for hvert femte minutt, tall på henholdsvis 15, 30 og 45, samt en trekant klokken tolv. Bruken av keramikk er faktisk ganske uvanlig fra Blancpain i Fifty Fathoms-familien, som stort sett har brukt innlegg av safir – delvis for å imitere det gamle bezelringene av bakelitt.

Gylne toner og en grå og hvit fuktindikator

Under et kraftig buet og høyt glass av safir, hviler en matt sort tallskive med matchende farge på både visere og indekser. Her finner man også en klassisk og minimalistisk Blancpain-tekstlogo med «Fifty Fathoms» i kursiv, en minuttskala langs ytterkanten, samt nevnte fuktindikator.

Blancpain selv oppgir ingen årsak til at fargene på sistnente nå er endret til grå og hvit. Det blir derfor åpent for spekulasjon, som jeg personlig velger å tolke som et nikk til gamle MIL-SPEC-modeller hvor den sterke oransje fargen har falmet med årene. Tar man med at de originale urkassene var produsert i «tysk sølv» – som gjerne også gulnet i fargen og fikk en patina over tid – finner man plutselig en jubileumsmodell som symboliserer en MIL-SPEC som har opplevd et langt liv.

Anti-magnetisk mekanikk

1950- og 60-tallets Fifty Fathoms hadde, som så mange andre, et beskyttende skall av «soft iron» rundt urverket for å beskytte mot magnetisme. Nylanseringen dropper heldigvis det og tilbyr fullt innsyn til urverket 1154.P2 på innsiden, som samtidig for første gang er oppgitt å være godkjent for 1000 Gauss. Det oppnås ved bruk av gjennomgående anti-magnetiske materialer, samt en balansefjær produsert i silisium.

Urverket leverer solide 100 timers gangreserve og en relativt enkel, men like fullt vakker finish. Denne henter også sin inspirasjon fra den enklere finishen man fant på originalmodellene, men byr heldigvis på signaturtrekk som flott perlage og vakre polerte skråkanter på broene.

Også rotoren er utformet på klassisk vis og er for anledningen levert med grå overflatebehandling, men produsert i 18 karat gull. Her finner man også igjen den karakteristiske avlange utskjæringen, som tradisjonelt har vært brukt for å bedre motstandskraften mot sjokk og støt.

En tofarget NATO-rem står i stil med resten av klokken

Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 3 leveres med en tofarget NATO-rem, laget av resirkulerte fiskegarn, med en enkel spenne i 9K Bronze Gold. Totalt 555 eksemplarer vil produseres og selges via merkets egne butikker og utvalgte forhandlere. Oppgitt pris (ikke endelig bekreftet) skal være 30.000 CHF.

Førsteinntrykk

Da informasjon om Blancpains tredje akt av jubileumsfeiringen dunket ned i innboksen er jeg sannelig ikke sikker på hva jeg egentlig forventet. Men en ting er ganske sikkert – det var ikke enn gull-ish MIL-SPEC med falmet fuktindikator.

Etter å ha studert bildene nøye, og brukt noen timer på å la modellen synke inn, er imidlertid skepsis snudd til vedvarende applaus. Her byr Blancpain på en klokke full av historisk sjarm, med en herlig gyllen tone og i perfekt størrelse. Med ett gir også den grå og hvite fuktindikatoren mening, hvor dens oransje og hvite bror hadde skjært i øynene mot kassens duse toner.

En vakker hyllest til Blancpain MIL-SPEC 1

Studert i detalj finner man også elementer som er enkle å like som Blancpain-entusiast. Den klassiske logoen, tallskiven nesten uten tekst, den meget passende keramiske bezelringen – og ikke minst – en helt nydelig børstet finish på kassen, flankert av polerte skråkanter (chamfers) i overgangen mot remfestene. Alt i en størrelse som kler modellen perfekt. Resultatet ser ut til å være vidunderlig – og kanskje noe av det beste som har kommet ut dørene i Villeret i moderne tid.

Det som ikke er vidunderlig er prisen. For selv om både det begrensede opplaget og grammene med gull i kassen forståelig nok trekker opp, er 30.000 CHF en nesten utidig høy pris å forlange. Men med forsterket oppmerksomhet fra samarbeidet med Swatch, er Blancpain åpenbart ikke redde for at de 555 eksemplarene skal bli hyllevarmere. Det får de nok rett i.


ANNONSE