Leses nå
Blancpain lanserer Fifty Fathoms Tech Gombessa

Blancpain lanserer Fifty Fathoms Tech Gombessa

  • Blancpain avduker andre akt av selskapets 70-års jubileumsfeiring for Fifty Fathoms.
  • Fifty Fathoms Tech Gombessa er en helt ny modell som møter dagens tekniske krav for dykkere.
  • Klokken har en oppgitt veiledende pris på 28.700 EUR.

Om du er over middels bevandret i klokkeverdenen, er Blancpains Fifty Fathoms et kjent (og kanskje kjært) navn. Da den ikoniske modellen ble unnfanget i 1953, startet den eventyret om armbåndsur utviklet for profesjonell (og senere også rekreasjonell) dykking, med viktige ingredienser som rotérbar bezel, god vanntetthet og fokus på god lesbarhet under vann.

Blancpain Fifty Fathoms Tech Gombessa.

Som den viktigste modellen i Blancpains nåværende katalog, er det ingen overraskelse at man ønsker å feire jubilantens 70-år. Det er man godt i gang med – og allerede få dager inn i det nye året dro man sløret av en spennende og entusiastvennlig første akt.

Nå er det duket for andre del av feiringen, og denne gangen er det med en modell som tåler enda lengre dykk under havets overflate.

Andre akt – Tech Gombessa

Med de siste dagers hint i sosiale medier, hvor bilder av en kraftig kasse med heliumventil og teksten «Created for deep-sea adventures» var sentrale elementer, kommer det ikke som noen overraskelse at Act 2 er en større – og enda mer profesjonelt rettet – variant av Fifty Fathoms enn Act 1.

En moderne tolkning av Fifty Fathoms.

Likt lanseringen av originalen tilbake i 1953, forsøker Blancpain igjen å møte kravene fra profesjonelle dykkere. Men verden har ikke stått stille, og nå ønsker merket å redefinere hva en moderne mekanisk dykkerklokke er.


ANNONSE


Fifty Fathoms Tech Gombessa er en 47 x 14,41 millimeter stor klokke i titan (grad 23), som ved hjelp av en fjerde viser og bezelens markeringer, muliggjør tidtaking av dykk opp til 3 timer.

Tidsintervallet kan virke rart, men funksjonen retter seg mot dykkere som benytter lukket system (såkalt «rebreather») og dermed kan oppholde seg lengre tid under vann enn ved bruk av tradisjonelle oksygentanker. Selv om slike dykk kan vare lengre enn 3 timer, har man – i samarbeid med den profesjonelle dykkeren, undervannsfotografen og Gombessa-ekspedisjonslederen Laurent Ballesta – falt ned på at langt de fleste dykk vil dekkes av tidsrommet, hvorpå filtre i oksygensystemet begynner å bli modne for bytting.

Urkasse i grad 23 titan.

Rent teknisk fungerer nyheten relativt likt det man finner i normale dykkerklokker, hvor man benytter en rotérbar bezelring for tidtaking. Forskjellen i Tech Gombessa er først og fremst at man benytter en egen – fjerde viser – fremfor minuttviseren. Denne gjør én full rotasjon hver tredje time og vil sammen med bezelmarkeringene gjøre det enkelt å lese av medgått tid, opp til 3 timer.

Videre er bezelmarkeringene og den fjerde viseren er utstyrt med lysere selvlysende materiale (Super-LumiNova) enn de oransje fargetonene man finner på klokken for øvrig. Det skal gjøre de enda mer lettleste i mørke omgivelser under vann, og gjelder også sekundviseren – hvor sistnevnte blir forklart som en sikkerhetsmekanisme hvor man enkelt kan se at klokken fungerer.

Urverket er 13P8.

Urverket i nylanseringen bærer navnet 13P8 og er en modifisert utgave av velkjente calibre 1315. Sett gjennom safirglasset i baklokket holder det velkjent standard hva angår finish, hvor den sorte rotoren i 18 karat gull prydes av en Gombessa ekspedisjonslogo.

Les også...

En moderne Fifty Fathoms

Som totalpakke er også Tech Gombassa en ny og moderne tolkning av hva en Fifty Fathoms kan være, og kanskje en titt mot hva fremtidens Blancpain kan bringe. Selv om mye er likt de tradisjonelle, er det flere åpenbare forskjeller i designet og da kanskje spesielt på urkasse, kronebeskyttere, bezel og rem.

Gummirem med moderne snitt.

Bezelen er produsert i keramikk, fremfor safirvarianten vi ofte ser fra merket, og skråner lett ned mot skiven. Her brukes oransje block-type timemarkeringer som hviler oppå en helt sort tallskive, som skal absorbere nærmest alt lys (96 prosent).

Gummiremmen minner om utgaven vi så på X Fathoms, men er også ny og har et tilsvarende moderne snitt. Denne festes på baksiden av urkassen og skal gjøre at klokken bærer komfortabelt selv på mindre håndledd. En egen forlenger følger med – i den gigantiske pelicasen som klokken leveres i – dersom man skal benytte klokken på utsiden av dykkerdrakten.

Heliumventil og «Blancpain» på kassesiden.

Fifty Fathoms Tech Gombassa er annonsert som andre akt i 70-årsjubileet til modellserien, men bærer ingen synlige symboler på det. Modellen vil heller ikke komme i begrenset opplag og går dermed inn som en del av standardkolleksjonen.

En naturlig lav produksjon vil likevel kunne gjøre modellen vanskelig å skaffe seg, på tross av en prislapp som havner rett rundt 300.000 norske kroner.


ANNONSE