Leses nå
Omtale: Alpina Alpiner 4 Chronograph

Omtale: Alpina Alpiner 4 Chronograph

Tidssonen har tidligere skrevet litt det sveitsiske klokkemerket Alpina sin reintroduksjon av «Alpina 4»-navnet under årets Baselworld 2014:

Den nye kolleksjonen henter sin inspirasjon fra modellen Alpina 4 som ble lansert i 1938 – et ur som kombinerte fire distinkte egenskaper i form av antisjokk, antimagnetiske egenskaper, vannresistanse og rustfritt stål.

Alpina kan derfor med rette regnes som en av pioneerene innen moderne sportsur, og de fire egenskapene utgjør fundamentet for de nye Alpiner 4-urene.

Ved å basere den nye kolleksjonen på inspirasjon fra 1938, ville det i disse retrofokuserte tider være lett å anta at den nye Alpina Alpiner 4 Chronograph er en vintageinspirert modell – dette er imidlertid langt fra sannheten.

For å forstå Alpiner 4 Chronograph er det til stor hjelp å forstå Alpina: Merket er i dag et datterselskap av sveitsiske Frederique Constant, og mens morselskapet fokuserer på klassiske urdesign, spesialiserer Alpina seg på røffe og sporty ur-modeller.

Felles for begge merkene er et sterkt fokus på smart kostnadseffektiv drift, og utvikling og produksjon av urverk og komponenter under eget tak.


ANNONSE


Formelen for Alpiner 4 Chronograph er riktignok velkjent – en robust sportskronograf i stål med lenke – men uten å finne opp kruttet på nytt, bør modellen i aller høyeste grad anses å være et moderne sportsur.

ALPINER 4 CHRONOGRAPH

Sportsur kan gjerne ha litt størrelse, og med sine 44 millimeter i diameter er Alpiner 4 Chronograph størrelsesmessig helt i tråd med både produktkategori og samtiden. Nokså stor – men definitivt innenfor normalen.

Urkassen i stål er preget av harmoniske myke linjer som kombinerer børstede og polerte flater.

Mange liker utseendet til en eksponert krone fri for eventuell beskyttelse («crown guards»), og med kun en delvis senket krone har Alpina oppnådd dette looket mens en viss beskyttelse av kronen trolig fortsatt er inntakt.

De avlange kronografknappene har skråpolerte kanter, som i tillegg til god funksjonsmessig tilgjengelighet underbygger urets moderne utseende.

Slike knapper går ordinært sett noe på bekostning av vannresistans, men Alpiner 4 Chronograph er allikevel spesifisert med en høyst akseptabel vannresistans på 100 meter – noe som trolig er nok for selv de mest aktive blant oss.

I likhet med de fleste sportsurene i samme prisklasse har uret et ordinært fast baklokk. Den midtre Alpina-graveringen gir imidlertid inntrykk av å være langt mer påkostet enn hva som er typisk – pluss i margen!

Vender vi oppmerksomheten mot urets front møter blikket en mørk urskive med en klassisk symmetrisk «bi-compax»-konfigurasjon med løpende sekunder og minutt-teller («sub-dials») plassert kl. 3 og kl. 9.

Urskiven har en lett sunray-finish og byr på flere ulike nivåer mellom de ulike elementene, mens de røde detaljer understreker modellens sportslighet uten å være for dominerende.

Utenfor de store appliserte sølvfargede indeksene finner vi en 24-timersskala, mens den to-veis dreibare 360 graders PVD-belagte bezelringen er markert for å kunne fungere som et kompass.

Både aktuelle visere og markører har luminiserende belegg som gir god lesbarthet i mørket, og safirkrystallen sikrer uret mot riper.

Skjønnhet avhenger av øyenene som ser, men for undertegnede fremstår urskiven (som også er tilgjengelig i to lyse varianter) som svært vellykket både i forhold til fargeskjema og de ulike elementenes plassering og proporsjoner.

Alpina har lykkes i å skape et tydelig sporty og moderne uttrykk som føles svært balansert der mange produsenter dessverre ender opp med noe som enten er for moderne eller overlesset.

PÅ INNSIDEN

«Bi-compax»-konfigurasjonen er sannsynligvis et vesentlig bidrag til urets harmoniske design, og gjør at uret oppleves som svært forskjellig fra typiske Valjoux 7750-baserte kronografer med «3, 6, 9»-konfigurasjon som florer på markedet.

Kanskje kommer det derfor som en overraskelse at Alpiner 4 Chronograph er utstyrt med et selvtrekkende mekanisk Alpina AL-860-verk som ironisk nok er basert på 7750-klonen Sellita SW 500.

Urverket er i seg selv blant de mest velprøvde designene i ur-verdenen, og vil med jevnlig service gi god ytelse og driftsikkerhet i uoverskuelig fremtid.

Innledningsvis ble det nevnt at uret har gode antimagnetiske egenskaper, og urverket er huset i en innerkasse av mykt jern som gir beskyttelse opptil minst 4.800 A/m, som er i tråd med ISO 764-standarden.

PÅ HÅNDLEDDET

Fysiske mål på papiret, oppfattet visuell størrelse og bærekomfort er tre momenter som er relaterte, men med et svakere kausalitetsforhold enn man skulle tro – det ene sier ikke alltid noe fornuftig om det andre.

Alpiner 4 Chronograph føles imidlertid veldig «true to size», og med sine lett buede horn («lugs») sitter den i tillegg godt på anmelders slanke til gjennomsnittlige håndledd.

Tidssonens testeksemplar er utstyrt med stållenke (modellen er også tilgjengelig med skinnrem), som fortsetter kombinasjonen av børstede og polerte flater.

Polerte midtledd er en trend vi har sett hos flere produsenter de siste årene, og mens dette gjør uret mer utsatt for overfladiske riper gir det definitivt et mer eksklusivt preg.

De tekniske spesifikasjonene gjør at Alpiner 4 Chronograph definitivt er kapabel til å fungere som en «tool watch» (om enn ikke en rendyrket en), men de raffinerte detaljene bidrar til gi modellen en allsidighet som mange vil verdsette.

Uret fungerer derfor både for de som ønsker en klokke nr. 1 såvel som de med flere ur i boksen.

Lenken er i seg selv solid, om enn en anelse tynnere enn hva man finner i vesentlig dyrere modeller fra merker som Omega og Rolex. Den føles på ingen måte billig, men hinter kanskje til «akkurat».

Den integrerte butterfly-låsen kan imidlertid oppfattes som et av urets få ankepunkter.

Bærekomforten er god, men muligheten for mikrojusteringer hadde vært å foretrekke. Trolig koker dette ned til et kostnadsspørsmål, men en separat lås à la den på Tudors sportsmodeller er nok noe enkelte gledelig ville betalt et premium for.

AVSLUTTENDE TANKER

Da jeg fikk presentert Alpiner 4-kolleksjonen av Alpina CEO Guido Benedini under Baselworld i mars, var Alpiner 4 Chronograph et ur som umiddelbart vekket min interesse.

Både Alpina og morselskapet Frederique Constant er for tiden blant de mest spennende produsentene i sine segment. Merkene satser stort, og dette kommer helt klart til uttrykk i den nye Alpiner 4 Chronograph.

Med en prislapp på 23.500 kroner med lenke og 22.500 kroner med skinnrem er det ikke til å skyve under en stol at Alpina beveger seg i meget tett terreng, men etter å ha levd med klokken under testperioden er det åpenbart at man har med en av klasselederne å gjøre: Alpiner 4 Chronograph er ganske enkelt veldig mye kvalitetsklokke for pengene.

Av nærmeste konkurrenter fremstår Rolex sitt Tudor som en av de sterkeste utfordrerne, men der Tudor må jobbe med å gå den hårfine balansen mellom assosiasjon og dissosiasjon med deres mer kjente morselskap, står Alpina noe friere til å forme sin egen identitet.

Den store ildprøven er kanskje hvorvidt man med hånden på hjertet ville anbefalt sine nærmeste et kjøp av klokken – eller selv kjøpt den.

Svaret er et klokkeklart «ja».

Noen spesifikasjoner:

  • Referanser: 860B5AQ6B (sort urskive, lenke), 86B5AQ6 (sort urksive, rem), 860S5AQ6 (hvit urskive, rem), 86AD5AQ6 («Race for Waiter», hvit urskive, rem).
  • Urverk: Selvtrekkende mekanisk Alpina AL-860 (Sellita SW500), 28.800 vph, 46 timer gangreserve, timer/minutter/sekunder/kronograf.
  • Urkasse: Rustfritt stål, 44 millimeter diameter, riperesistant safirkrystall, solid baklokk, svart eller sølvfarget urskive, vannresistant 100 meter, vridbar kompass-bezelring.
  • Rem/lenke: Svart skinnrem av alligator eller stållenke med polerte midtledd.

Norsk listepris for Alpiner 4 Chronograph er 23.500 kroner (lenke) og 22.500 kroner (rem).


ANNONSE


View Comments (32)

Leave a Reply

Your email address will not be published.