Leses nå
Watches and Wonders 2024: Høydepunktene fra Rolex

Watches and Wonders 2024: Høydepunktene fra Rolex

De viktigste nyhetene fra verdens mest kjente klokkemerke.

For kun få minutter siden åpnet årets største klokkehappening – Watches & Wonders – dørene i Genéve. Verdens viktigste arena er i år større enn noen gang, med godt og vel femti ulike merker på plass under messetaket på Palexpo.

Rolex okkuperer en respektabel andel kvadratmeter også på årets messe.

Selv om mange av merkene kommer med spennende tilskudd, er det som vanlig giganten Rolex det knyttes aller mest spenning til i månedene før åpningsdagen. Spekulasjoner, ønsker, drømmer og lekkasjer har blitt en forventet normaltilstand i ukene og månedene opp mot messen, som i høyst varierende grad viser seg å stemme eller bli innfridd.

Med fasit i hånd tar vi her en rask titt på de viktigste nyhetene – som inkluderer en høyst uventet Deepsea i edelt metall og en ny utgave av GMT Master II i stål.

GMT-Master II

En ny stålutgave av GMT-Master II har vært blant de aller heteste ryktene foran årets slipp, med en rød og sort «Coke» tronende øverst på manges ønskeliste. Den må man også i år skyte en hvit pil etter, for Rolex benytter heller anledningen til å introdusere fjorårets sorte og grå bezel (fra utgavene i gull og rolesor) på standardutgaven i stål. Den leveres enten på jubilee- eller oysterlenke.


ANNONSE


Den nye bezelfargen kombineres med en sekundviser i mørk grønn farge og klokken får referanse 126710GRNR. Fargevalget gjør klokken til en moderne arvtaker av ref. 116710 som forvant ut av katalogene for noen år siden og den grønne sekundviseren har også sett på den nå to år gamle utgaven av GMT-Master II med ref. 126720VTNR. Den vartet på sin side opp med en grønn og sort bezelring, samt en høyst uvanlig plassering av kronen på venstre side av kassen.

Utover ny farge på bezel og sekundviser er forsvinnende lite nytt å spore. Det er helt som forventet, siden nyeste generasjon GMT Master II gjennomgikk en større oppdatering for kun få år siden. Det betyr Rolex eget kaliber 3285 på innsiden, som holder vante høye standard og kan skilte med en nøyaktighet på +2/-2 og en gangreserve på 70 timer.

Like viktig som at nye ref. 126710GRNR kommer inn, er imidlertid at 126710BLRO «Pepsi» ikke virker å forsvinne ut. Det er et garantert populært, om ikke hadde det vært lett å hevde at totalregnskapet over kule stålutgaver av GMT-Master II gikk ut i minus dette året.

Norsk pris for nye ref. 126710GRNR er satt til 130.300 kroner.

Deepsea

Allerede da Rolex slapp sin teaser-video i dagene før Watches and Wonders, var det mange som la merke til en klokke i gult gull med et baklokk i titan. Det satte entusiastene på sporet av en ny Sea-Dweller Deepsea i det edelt metall – og ryktet viste seg å stemme på en prikk.

Inn i kolleksjonen kommer nemlig den bølletøffe dykkerklokken, som før Deepsea Challenger gjorde sin inntreden, var den barskeste av alle i selskapets katalog.

I helgull og med blå tallskive endres imidlertid klokkens visuelle karakter til det nesten ugjenkjennelige fra forrige utgave i stål med sort eller blåsort gradient skive. Det vil trolig splitte entusiastene og puristene i to, men klokken beholder i det minste alle sine tekniske egenskaper og en oppgitt vanntetthet til smått ekstreme 3900 meter.

Nye ref. 136668LB bygges dermed over den eksisterende referansen, ref. 136660, som i det stille overtok for 126660 for to år siden. Den bød på ørsmå oppgraderinger, herunder et større datovindu, en endret høyde og vinkel på bezelringen, bedre selvlysende materiale på visere/indekser og en ny patent for innfestingen av baklokket. I tillegg byr nyheten på enda en teknisk oppdatering, i form av at anti-kompresjonsringen på innsiden av Ringlock-systemet nå er i blå keramikk.

Med en størrelse på 44 millimeter og en høyde på 51,5 millimeter vil klokken definitivt ikke gjemme seg på håndleddet, verken visuelt eller i ren vekt. Med det går Rolex i motsatt retning av alle oss som tippet på titan som aktuelt materiale i Deepsea-familien – for å holde vekten nede. Nyheten markerer samtidig første gang en Sea-Dweller, uansett størrelse, leveres i helgull.

Verdt å nevne er også at Rolex virker å ha separert Deepsea fra Sea-Dweller-kolleksjonen på nyheten (og på nettsidene), selv navnet fortsatt består på tallskiven til flere av modellene. Det kan muligens tyde på at man beveger seg mot et litt tydeligere skille mellom de ekstreme variantene og de mer normale Sea-Dweller-klokkene.

Den store og smått vulgære nyheten får en tilsvarende voksen pris, som oppgis til 623.500 kroner.

1908

Fjoråret ga oss den helt nye penklokkeserien 1908. Den overtok stafettpinnen etter Cellini, som var noe så uvanlig som en upopulær serie fra ellers så populære Rolex.

Ved introduksjonen i fjor kom 1908 i enten hvitt gull eller gult gull, som begge kunne leveres med hvit eller sort tallskive. Nå kommer en utgave i enda mer eksklusive platina, som får selskap av den isblå fargen som lenge har vært forbeholdt selskapets klokker laget av det hvite og tunge metallet.

Rolex har også valgt en helt annen overflatebehandling av tallskiven, som nå skilter med en vakker guilloché med «rice grain»-mønster. Det gjør mye for totalinntrykket, selv om urkassen beholdes på 39 x 9.50 millimeter og fortsatt kommer med sin karakteristiske slanke «fluted» bezel, som vi vet Rolex lenge strevde med å få til i platina.

Oppgitt pris på nyheten er 362.500 kroner.

Day-Date (nye tallskiver)

I år som i fjor trekkes det frem nye tallskiver til Day-Date 40 og Day-Date 36. Her er det lite revolusjonerende å spore, men økte valgmuligheter for kundene kan alltids verdsettes.

For første gang får ser man bruken av den såkalte «ombré»-tallskiven også i Day-Date 40. Denne har tidligere vært forbeholdt den mindre Day-Date 36-utgaven, og da alltid kommet med diamantindekser. For anledningen introduseres en grå variant med romertall for Day-Date 40 i roségull, og denne tar plass sammen med en tallskive i perlemor med baguette-diamanter for Day-Date 40 i hvitt gull.

Tilsvarende for Day-Date 36 får vi nå se de fasetterte romertallene for første gang, da disse tidligere kun har vært å se i den større utgaven. De gjør sin entré i utgaven i gult gull med hvitlakkert tallskive. I tillegg får vi et gjensyn med den grønne tallskiven vi først så på Sky-Dweller i fjor, men denne gang i roségullvarianten av Day-Date 36. Med diamanter både på timeindekser og bezelring blir den imidlertid av det meget eksklusive og kostbare slaget.

Day-Date 40 (roségull med grå tallskive) får en pris på 497.00 kroner, mens med perlemor-skive og diamanter øker den til 562.200 kroner. For de mindre Day-Date 36 er oppgitt pris 419.500 kroner for utgaven i gult gull og 955.400 kroner for roségullutgaven med grønn skive og diamantbezel.

Daytona (nye tallskiver)

I fjor gjorde Rolex en totaloverhaling av sin kanskje mest ettertraktede modellserie – Daytona. Sammenlignet med utgående modeller ga det oss en modernisert variant med proporsjonalt større tallskive og hvor både bezelring, timemarkører og underskiver smalnet merkbart.

Før har vi sett at Rolex ofte har fornyet enkelte modeller (og da ofte startet med de i edelt metall) før man gradvis har latt endringene flyte til hele kolleksjonen. Det skjedde ikke i fjor, da selskapet valgte å bytte ut samtlige eksisterende referanser med nye. Det resulterte samtidig i at antallet ulike tallskiver ble redusert ganske betraktelig. Årets utvidelse av valgmuligheter er derfor både forventet og velkommen. Helt etter egen smak er de likevel ikke.

På listen over nyheter finner man nemlig to utgaver i hvitt gull med diamanter både i bezel og indekser, montert sammen med en tallskive av enten lys eller mørk perlemor. Her kommer førstnevnte på den sporty OysterFlex-remmen, mens sistnevnte kommer på Oyster-lenke i hvitt gull.

Priser er oppgitt til 735.100 kroner for utgaven på Oysterflex og 838.300 for utgaven på lenke. På tross av det blir de neppe enkle å skaffe.

Ryktene her på Watches and Wonders er i tillegg at Daytona Le Mans (som kom på høsten i fjor) allerede er borte fra prislistene og dermed ute av katalogen. Det vil utvilsomt gjøre den populære modellen til en av de mest ettertraktede moderne Rolex noensinne.

Sky-Dweller (nye tallskiver/lenker)

I fjor så vi små oppdateringer og tilskudd til Sky-Dweller-familien. Modellen gjorde et comeback i hvitt gull (hvor den ble tilgjengelig på OysterFlex-rem) og fikk samtidig nye skivealternativer til modellene i stål og roségull. Nesten som en parentes nevnte også Rolex at urverket var oppdatert fra 9001 til 9002, uten å spesifisere hva forbedringene i detalj gikk ut på.

Nå er det duket for to nye utgaver i edelt metall, som begge for første gang leveres på jubilee-lenken som vi tidligere har sett på stålutgavene. De gjør sin inntreden i kombinasjon med roségull med grå tallskive og i gult gull med hvit tallskive.

Norsk pris er oppgitt til 586.500 kroner for utgaven i gult gull og 621.000 for utgaven i roségull.


ANNONSE