Leses nå
Watches and Wonders: Høydepunkter fra Rolex

Watches and Wonders: Høydepunkter fra Rolex

Her er de viktigste nyhetene fra den sveitsiske giganten.

I dag åpnet årets største klokkebegivenhet – Watches & Wonders – i Genéve, og tusenvis av produsenter, forhandlere, presse og øvrige gjester strømmet gjennom dørene til Palexpo for å se hva de nærmere femti deltakende merkene har tatt med seg av nyheter og klokkesnacks.

Rolex sin gigantiske stand på Watches and Wonders.

Blant de mange er det likevel få, om noen, som tiltrekker seg like mye oppmerksomhet og forventning som giganten Rolex. Spekulasjoner, ønsker, drømmer og lekkasjer har blitt en forventet normaltilstand i ukene og månedene opp mot messen, som i varierende grad viser seg å stemme eller bli innfridd.

For kun kort tid siden ble gardinene løftet på den gigantiske standen deres – og årets nyheter avduket. Til «alles» store overraskelsen er det heller ikke i år på tide å fornye Milgauss (som heller virker å forsvinne helt ut av kolleksjonen), for det er Daytona som utvilsomt får mest oppmerksomhet.

Daytona

I jubileumsåret for Daytona gjør Rolex en (for meg) meget uventet vending med den populære kolleksjonen. Det betyr en fullstendig overhaling hvor stort sett alle attributter og proporsjoner endres, så vel som urverket på innsiden.


ANNONSE


Det er endringer som utvilsomt vil skape debatt, spesielt siden de visuelle endringene er smått radikale – i det minste i Rolex’ målestokk.

For å starte med de fysiske målene er kassestørrelsen fortsatt oppgitt å være 40 millimeter, men modellen får en proporsjonalt større tallskive, hvor både bezelringen, timemarkørene og underskivene smalner merkbart fra eksisterende utgave. Legg også merke til at Rolex har valgt å legge til en ytre ramme av metall rundt det keramiske bezelinnlegget. Summen er et ganske drastisk endret utseende, som Rolex selv trekker frem som en modernisering av den populære sportskronografen.

Endringene kjenner vi sånn sett igjen, og føles i tråd med det vi så på nyeste utgave av Submariner, som gjennomgikk en lignende fornyelsesprosess da den ble relansert i ny og større kasse.

Allerede ved lansering avdukes modellserien i alle materialer, fra grunnmodellen i stål til den meget eksklusive platinautgaven med lyseblå skive. I tillegg kommer en rekke alternativer hva gjelder tallskive og farge på disse, samtidig som en rekke tallskiver som eksisterte til forrige utgave forsvinner, i det minste på nåværende tidspunkt. Det gjelder blant annet alle de populære meteorittskivene.

Nevnte platinautgave får også en meget uventet endring i form av safirglass i baklokket, med innsyn til det helt nye caliber 4131. Urverket sitter riktignok i alle de nye utgavene og er en oppdatering av velkjente 4130, men kan altså kun studeres på nært hold i toppmodellen. Det betyr forbedrede tekniske egenskaper og økt gangreserve.

Varianten som sitter i platina-utgaven byr samtidig på et ganske betydelig hopp på stigen hva angår finish, herunder en skjelettert rotor i roségull og Rolex’ egen variant av Côtes de Genève på broene. Verdt å nevne er også at man for utgavene i stål og gull fortsatt benytter rotor i tungsten.

Norske priser starter på 160.600 for stålmodellen, som neppe vil oppleve dalende etterspørsel av den lille prisstigningen eller justeringen av designet.

GMT-Master II i gull/rolesor

Den populære GMT-Master II gjør nå et aldri så lite comeback med gult gull som alternativ til eksisterende utgaver. Det skjer både i form av en helgullvariant og i kombiasjon med stål (rolesor).

Utover nytt materiale følger modellen i fotsporene til eksisterende utgaver, uten at det kan sies å være negativt. Begge utgavene kombineres med en klassisk sort skive, sort bezelinnlegg og jubilee-lenke. Norsk pris er 175.100 kroner for stål/gull, mens helgullvarianten havner på 413.500 kroner.

Yacht-Master i titan

Bruk av titan har lenge stått på forventningslisten, ikke minst siden podcast-vert Nicolai mente å ha overhørt det på en bar i de sene nattetimer i Genève for noen år siden – og siden Rolex beviselig har laget en prototype (spottet på Sir Ben Ainslie) av Yacht-Master i det lette og sterke metallet for flere år siden.

Yacht-Master 42 i RLX Titanium

Hvilken modell som skulle bli den første produksjonsmodellen var imidlertid lenge oppe til spekulasjon, før den gigantiske Sea-Dweller Deepsea Challenge dundret inn dørene i november. En uventet lansering, som mange så på som en ren pissekonkurranse med Omegas Seamaster Planet Ocean Ultra Deep.

På grunn av styrken og vekten har Sea-Dweller lenge vært et hett tips som modellserie for utvidelse av titan, som i Rolex-utgave går under RLX Titanium. Det skjer ikke i år, for når gardinene gikk opp er det nettopp Yacht-Master 42 som går fra prototype til offisiell modell.

Bruken av RLX Titanium tar definitivt modellen fra å være pyntet til å bli en skikkelig toolwatch, noe den børstede finishen er med å understreke til det fulle. Det dytter trolig modellen langt oppover ønskelisten til mange og norsk pris blir 149.400 kroner.

Explorer 40 mm

Under messen i 2021 ble nyeste generasjon Explorer avduket av Rolex. Ut forsvant ref. 214270 med sine 39 millimeter – og inn kom henholdsvis to modeller i 36 millimeter, hvor den ene kunne vise til gult gull i kombinasjonen med stål.

Nye Explorer i 40 millimeter.

Allerede før messen for to år siden tippet vi på en oppdatering, hvor jeg sågar hadde en 36 og en 41 millimeter stor utgave på kupongen. Sistnevnte slo ikke til den gang da, men i år er Explorer tilbake også i større størrelse, nemlig 40 millimeter.

Modellen følger helt som forventet i sin lillebrors fotspor, med tilnærmet samme proporsjoner og generelle egenskaper, men vokser altså betydelig i størrelse. Norsk pris er 81.400 kroner.

Sky-Dweller

En av selskapets aller mest teknisk avanserte modeller finner vi i Sky-Dweller, som kombinerer både to tidssoner og årskalender. I år utvides familien med flere nye endringer, av større og mindre karakter.

Modellen gjør et comeback i hvitt gull og denne gangen på OysterFlex-remmen som vi kjenner godt fra tidligere, men som aldri før har vært brukt på Sky-Dweller i hvitt gull. Det endrer klokkens karakter ganske drastisk og setter den på sett og vis litt i samme sportslige luksuskategori som Daytona i samme edle metall.

Nye tilskudd til Sky-Dweller.

For utgaven i stål og roségull stifter vi bekjentskap med nye tallskiver, hvor førstnevnte får en dus mint/grønnfarge som alternativ til eksisterende hvit, sort eller blå, mens roségullvarianten får en ny grønnblå tallskive som valgmulighet.

Nesten som en parentes nevnes også oppdateringen av urverket på innsiden, fra caliber 9001 til 9002. Hva endringene innebærer er dog uklart og også om dette vil rulles ut gjennom hele familien (oppdatert: Rolex bekrefter at det rulles ut i alle modeller), men i kjent Rolex-stil er det nok snakk om små forbedringer og justeringer.

Perpetual – 1908

Rolex’ penklokker, Cellini, var noe så sjeldent som en upopulær serie fra den sveitsiske giganten. De siste årene har også kolleksjonen krympet betydelig, med Cellini Moonphase fra 2017 som eneste gjenlevende modell da 2023 startet.

I år lanseres det som virker å være Rolex nye satsing på penere klokker, som samtidig kikker bakover i tid med sitt ytre design. Modellserien har fått navnet Perpetual, som sammen med underfamilien/modellserien 1998 erstatter Cellini, som virker å forsvinne helt. Navnet 1908 hentes for øvrig fra året Rolex-navnet ble offisielt registrert i Sveits.

Modellen kommer i flere ulike utgaver, som benytter enten gult eller hvitt gull i kassen og på den klassiske tolkningen av selskapets velkjente riflete bezel.

Også 1908 byr på innsyn til det helt nye caliber 7140, som byr på 66 timers gangreserve og som er produsert for å tilby velkjente tekniske egenskaper med oppgitt nøyaktighet på +2/-2 sekunder per dag. Norsk pris virker å havne på 234.400 kroner.

Day-Date (nye tallskiver)

Etter noen år med forsiktige og elegante tallskivefarger, markerte lanseringen av de fargerike Oyster Perpetual i 2020 en renessanse for sterke farger. Ser man i bakspeilet finner man nemlig at Rolex tidligere har vært svært vågale med sine tallskiver, kanskje spesielt for sine edle Day-Date-modeller (tenk Stella), og med den enorme popularitetsboosten til Oyster Perpetual er det åpenbart at det funker også på denne siden av millenniet.

Nye tallskiver til Day-Date 36.

I år introduseres flere nye og ulike tallskiver – produsert av naturstein – til Day-Date 36 med diamantbezel. Fargene er ment å fange atmosfæren fra Middelhavet, med grønne, turkise og oransje fargetoner, som kombineres med diamanter også på tallskivens romertall. Edelt metall og diamanter sender klokkene godt oppover prisstigen, som er oppgitt «on request».

Oyster Perpetual (ny tallskive)

Apropo fargerike tallskiver. I år introduserer Rolex en ny tallskive til Oyster Perpetual 31, 36 og 41, hvor de har tatt med alle fargene fra 2020 i én og samme tallskive.

Fargerikt fra Rolex.

Resultatet er både lekent og uformelt – og kanskje årets morsomste nyhet fra den sveitsiske giganten. Regn med lange ventelister, på det som mange utenforstående ikke ville forstå at er en klokke fra en av verdens fremste leverandører av luksusklokker.

Norske priser er satt til 60.250, 64.750 og 68.050 kroner for henholdsvis størrelsene 31, 36 og 41 millimeter.

Easter Egg – 126610LV

Rolex har i tillegg gjort en meget uforventet endring av sin Submariner Date med grønn bezelring. På dag tre begynte ryktene å svirre om en lysere tone, som Rolex bekreftet til oss da vi hadde presentasjonen. Det betyr at man fra mai (ish) vil komme med en lysere grønnfarge, som opplyses å trekke mer mot det gule enn den eksisterende. Inspirasjonskilden skal være den originale «Kermit» fra 2003.

Artikkelen oppdateres!


ANNONSE