Leses nå
Watches & Wonders 2022 – høydepunkter fra Rolex

Watches & Wonders 2022 – høydepunkter fra Rolex

En rask titt på de viktigste nyhetene fra den sveitsiske giganten.

Mye har skjedd i klokkeverden de siste par-tre årene. Giganten Baselworld er borte, SIHH har blitt til Watches & Wonders – og for første gang er Rolex tilstede på messen som tidligere (nesten) var å regne som Richemont-gruppens private lekeplass.

Da dørene åpnet var tempoet roligere for inviterte gjester og presse, sammenlignet med hordene på gamle Baselworld. Fortsatt var det imidlertid Rolex som dro brorparten av de skuelystne til sin gigantiske stand, for å sikre seg et glimt av årets nyheter fra verdens største luksusklokkemerke. Her er en rask oppsummering.

Air-King

Få modeller var mer forventet å få en oppdatering enn den litt underlige sportsmodellen Air-King. Sammen med Milgauss representerte klokken en av få som fortsatt hadde «gammel» mekanikk på innsiden, og mange forventet nok at det litt polariserende designet også ville få en lett overhaling.

Nye Rolex Air-King.

Med fasit i hånd er det nesten bare oppdateringen av mekanikken på innsiden som er å regne som noen virkelig nyhet. Her finner du nå Rolex’ eget 3230, som representerer selskapets nyeste generasjon urverk, først lansert tilbake i 2020. Det betyr blant annet deres patenterte Chronergy-gange og 70 timer gangreserve.


ANNONSE


Utover nytt urverk er designet mer eller mindre uendret. Men, som vanlig hos Rolex, ligger djevelen i detaljene. Observante lesere vil legge merke til at modellen nå har fått en helt ny kasse (som beholder størrelsen på 40 millimeter) med kronebeskyttere og selvlysende materiale i tallene 3, 6 og 9.

I tillegg har man lagt til «0» foran tallet «5» på minuttskalaen, redusert tykkelsen, endret lenken og lenkefestet og lagt på antirefleksbelegg på undersiden av glasset. Det sender modellen enda litt mer mot det «profesjonelle». Grunndesignet beholdes likevel i stor grad uendret, på tross av modellens litt varierende popularitet. Norsk pris er 74.400 kroner.

Yacht-Master 42

Nytt av året er også Yacht-Master 42 med kasse av gult gull, som nå legger seg som alternativ til sitt eksisterende søsken i hvitt gull. Utover kassematerialet er oppskriften den samme, med Oysterflex-gummirem, keramisk bezel og 3235 på innsiden.

Yacht-Master 42 i gult gull.

Verdt å merke seg er også introduksjonen av en ny skive med kallenavnet «Falcon’s eye», som henviser til smykkestenen som brukes som tallskive. Det betyr et unikt utseende for hver enkelt klokke, basert på mønsteret i stenen.

Resultatet er et helt spesiell mønster og spill i tallskiven, som kun virker å bli tilgjengelig til Yacht-Master 42 i hvitt gull. Den blir garantert enda mer ettertraktet enn sitt helsorte lakkerte alternativ. Det merkes imidlertid også i prisen, som legger seg 26.500 kroner høyere enn standardutgaven.

Falcon’s Eye.

Prisen for Yacht-Master 42 i gult gull blir 287.000, som er 12.500 kroner lavere enn utgaven i hvitt gull.

GMT-Master II

De siste dagers sterkeste rykte i sosiale medier viste seg også å stemme, til undertegnedes overraskelse. En GMT-Master med fargekombinasjonen grønt og sort er i seg selv intet sjokk, men en krone og dato plassert på venstre side av kassen er hakket mer oppsiktsvekkende.

Nye GMT-Master II med «venstrehåndskrone».

I det foreløpige nyhetsmaterialet oppgis ingen årsak eller bakgrunnshistorie til hvorfor Rolex velger å lansere modellen med kronen på den uvanlige siden av kassen. Det gir uansett et alternativ til de som bærer klokken på høyre hånd, eller de som finner at kronen gnager mot håndbaken på venstre hånd. At datoen skifter side er en naturlig konsekvens av at urverket bare snus, men gir samtidig mening om man bærer den på høyre håndledd.

Oppskriften, utover ny farge på den keramiske bezelen og kroneplasseringen, er identisk med øvrige GMT-Master II. Norsk pris legger seg likevel, litt overraskende, 5300 kroner over eksisterende «Batman» og «Pepsi». Det betyr en veiledende pris på 111.500 på Oysterlenke. Så gjenstår det å se om kroneplasseringen vil påvirke ventelistene eller ei.

Day-Date 40 / 36

Selskapets kanskje meste prestisjefylte klokke, president-klokken Day-Date, lanseres nå i platina, i både 40 og 36 millimeter, og med Rolex’ karakteristiske riflete bezel. Det er første gang den ikoniske bezeltypen lages i det edle metallet, som tidligere kun har vært produsert i ulike gullegeringer for henholdsvis Day-Date og Datejust.

Day-Date 40 i platina med riflet bezel.

Den avrundede bezelen vi kjenner fra tidligere utgaver av Day-Date i det tunge og eksklusive materialet er samtidig helt borte fra kolleksjonen, mens riflet eller diamantsatt bezel nå utgjør alternativene. Den isblå skivefargen, som er forbeholdt selskapets platinautgaver, beholdes. Pris er oppgitt «on request».

Øvrige endringer

Som vanlig har Rolex også gjort flere større eller mindre justeringer på flere andre modeller, herunder Datejust 31. I tillegg introduseres en rekke nye tallskive- og bezelvarianter på flere ulike klokker i Day-Date- og Datejust-familiene.

Legg også merke til at Sea-Dweller Deepsea får nytt modellnummer, 136660. Det henger sammen med flere små endringer, herunder en lett reduksjon av høyden på bezelringen, endret baklokk og større datovisning.

Førsteinntrykk

Rolex sjokkerer ingen med årets nyhetsslipp, men gjør små oppdateringer og justeringer av kolleksjonen. Det er ikke uvanlig, snarere tvert i mot, men jeg tror mange vil finne at årets slipp er det kanskje minst spennende på mange år. Skuffet er de som håpet på en modell i titan eller en ny Milgauss.

Den eventuelle skuffelsen lever nok uansett Rolex godt med, for kolleksjonen er allerede full av modeller som står skyhøyt på svært manges ønskeliste.

Mer informasjon på rolex.com.


ANNONSE