Leses nå
Rolex lanserer Sea-Dweller Deepsea Challenge i titan

Rolex lanserer Sea-Dweller Deepsea Challenge i titan

  • Aller første produksjonsmodell fra Rolex i titan.
  • Inspirert av klokken som var med James Cameron på det 10,9 km dype dykket i Marianergropen i 2012.
  • Heftig diameter på 50 mm og en heftig prislapp på rundt 275.000 kroner.

Lytter man fast til Klokkelandslaget, eller kanskje har lest våre tidligere spådommer, har vi lenge ventet på at Rolex skulle lansere en Sea-Dweller i titan. Nå har dagen omsider kommet – men det vil være løgn å si at vi ikke er overrasket.

Inspirasjonskilde fra 2012

Sammen med filmskaperen og eventyreren James Cameron, trekker Rolex nå sløret av den nye Oyster Perpetual Deepsea Challenge.

Rolex Oyster Perpetual Deepsea Challenge. Bilde: Rolex/Alain Costa

Modellen er med god margin den heftigste i Sea-Dweller-familien til dags dato, og er direkte inspirert av den eksperimentelle klokken som var med Cameron på det historiske 10.908 meter dype dykket i Marianergropen den 26. mars 2012.

Kort og godt er Deepsea Challenge en slags kulminasjon av Rolex’ know-how og mangeårige R&D-aktiviteter innen dykkerklokker. I likhet med lillebror Deepsea har nykommeren en kasse med både heliumventil, Ringlock-system, og Triplock-krone – men forskjellene er mer oppsiktsvekkende enn likhetene.


ANNONSE


Deepsea Challenge er nemlig den første produksjonsmodellen fra Rolex med kasse av titan, og nærmere bestemt legeringen merket omtaler som «RLX titanium». I følge Rolex er klokken derfor 30 prosent lettere enn inspirasjonskilden fra 2012, som var laget av 904L stål.

Fra venstre: Rolex Deepsea (2012), Deepsea Challenge (2022), Deep Sea Special (1960), Deepsea Challenge (2012) og Submariner (1986). I bakgrunnen står modeller av undervannsfartøyet Deepsea Challenge og batyskafen Trieste. Bilde: Rolex/Duncan Cole

En ekte «Hulk»

Tross lettvektsmateriale er Deepsea Challenge definitivt ingen diskré klokke – selv om Rolex blant annet har jobbet med både formen på glasset og gitt remfestene polerte «chamfers» i et forsøk på å få den til å fremst mindre enn den faktisk er.

For målene er mildt sagt voksne, med en diameter på hele 50 mm og en tykkelse på 23 mm. Til gjengjeld er den vanntett til elleville 11.000 meter. Det er nesten dobbelt så mye som Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep fra i våres.

Bezelen er laget av «Cerachrom» teknisk keramikk, mens tallskiven har en svart finish med overdimensjonerte markører. «Chromalight» luminiserende materiale sørger for god lesbarhet selv på havets dyp.

Lenken følger Rolex’ klassiske Oyster-design, men er i likhet med kassen laget av titan. Spennen byr på både Fliplock-forlengelse og Glidelock-system. I følge Rolex kan klokken med enkelhet brukes over dykkerdrakter opptil 7 mm tykke.

Siste generasjons urverk

Motoriseringen er Rolex’ egenproduserte kaliber 3230, som ble introdusert i 2020. Blant tekniske finesser byr urverket på Chronergy-gangsystem, Parachrom-balansefjær og Paraflex-støtbeskyttelse. Resultatet er et moderne urverk med 70 timers gangreserve, som både er svært presist (Rolex oppgir et avvik på -2/+2 sekunder per dag), og svært motstandsdyktig mot magnetisme.

Rolex Deepsea Challenge skal allerede være tilgjengelig denne måneden, og den veiledende prisen er satt til 276.750 kroner.

Hvorvidt nykommeren blir en «venteliste-modell» er det imidlertid vanskelig å vurdere, med både en størrelsen og pris som taler i mot.


ANNONSE