Leses nå
Tett på nylanserte North Sea Deep Arctic og Deep Explorer

Tett på nylanserte North Sea Deep Arctic og Deep Explorer

Norske Swiss Time presenterer de første kronografene under «North Sea»-navnet.

Norske Swiss Time (som via sin nettbutikk er forhandler av flere ulike merker, herunder DOXA) lanserte på starten av fjoråret de første klokkene under eget merkenavn – «North Sea». Produsert av anerkjente Edox hentet de to første klokkene i kolleksjonen sin inspirasjon fra arbeidet til nordsjødykkerne og det norske oljeeventyrets gullalder på 60- og 70-tallet.

MS «DEEP EXPLORER». Bilde: Vard Langsten / TechnipFMC

Tilknytningen til arbeidet under vann er igjen sentralt når den nyeste kolleksjonen fra North Sea lanseres. Denne gang i offisielt partnerskap med et av verdens største firmaer innen industridykking og havbunnsutvikling, TechnipFMC. De nylanserte kronografmodellene – som også denne gangen er produsert av Edox – er oppkalt etter to av selskapets høyteknologiske støtteskip for dykking, «Deep Arctic» og «Deep Explorer».

Fire varianter

Utover de ulike skivefargene og navn inspirert av de respektive skipene (to skivefarger til hvert skip) er de fire klokkene teknisk identiske. Det vil si velvoksne 45 millimeter store urkasser i karbonkompositt, kombinert med vanntetthet til 500 meter, enveis dykkerbezel og kronograf. I tillegg har man inkludert visning av både ukedag og dato, som gjør at skivens størrelse kommer til nytte.

Hva angår skivefarge er det for Arctic snakk om en helsort og en rød variant, mens Explorer kommer med enten blå eller hvit skive – sistnevnte med sorte underskiver i en «pandavariant». På pressebildene kan det nesten se ut til at den blå og røde har graderte skiver som mørkner mot kanten, men det blå eksemplaret vi har fått låne har imidlertid en ensfarget klar og mørk blåtone.


ANNONSE


Fargen på skiven er dyp blå og går nesten over i sort i svakt lys.

Skivene i seg selv fortjener også litt ekstra oppmerksomhet, for den byr på meget god kvalitet i detaljene. Underskivene er lett nedsenket og sammen med de påførte timemarkørene gir det litt ekstra dybde og liv. Alle markeringer og tekst er i tillegg skarpe og nøyaktige. Helst hadde jeg riktignok sett at de tok bort hele «Manufactured by Edox» – som rett og slett virker litt unødvendig.

Urkassens utradisjonelle materiale gir en uvanlig profil, med en lagvis inndeling i grått og sort hvor førstnevnte spiller førstefiolin. Det skaper kontrast mot de sorte markeringene på bezelen, krone og trykknapper. Karbonet gjør også at opplevelsen av klokken skiller seg ganske drastisk fra en stålmodell, med en nesten underlig varme i det harde og meget ripebestandige materialet.

Den hvite skiven har en blank og nærmest porselensaktig finish.

Arbeidshest på innsiden

På innsiden av kassen har man gått for et Sellita SW500, som for anledningen har fått en sort rotor med gullfarget tekst fra Edox. Den litt duse gullfargen går også igjen flere steder i selve urverket, som for øvrig har en estetisk enkel finisjering dominert av sandblåste flater. Urverket i seg selv er Sellitas variant av velkjente Valjoux 7750, og leverer erfaringsmessig god driftssikkerhet og nøyaktighet. I denne prisklassen er valget av urverk nærmest som forventet.

En silhuett av Deep Arctic/Deep Explorer, med dykkerklokken hengende under skipet, pryder det gjennomsiktige safirglasset på baksiden. Det underbygger både samarbeidet med TechnipFMC og klokkens dykkertema som sådan. Vanntettheten på 500 meter – og heliumventilen på kassesiden, befester det samme.

På hånden

Deep Arctic og Deep Explorer leveres på gummirem fra Edox, som festes rundt håndleddet med en dobbel foldespenne i sortfarget stål. Remmen flukter med kassen, og bredden er med på å gi stabilitet. Det er tross alt snakk om en klokke på den voksne enden av skalaen. Kombinasjonen gummirem, urkasse i karbon, og en høyde på levelige 16,8 millimeter gir – sammen med 50,5 millimeter fra horn-til-horn – totalt sett en god bæreopplevelse. Samtidig er det en klokke som gjør litt ut av seg, men som et seriøst arbeidsverktøy fremfor å bli vulgær.

Den brede gummiremmen er med å gi god bærekomfort.

Den innholdsrike skiven bryter med prinsippet om høyest mulig lesbarhet på typisk dykkerklokker, men North Sea har likevel en lesbarhet på et absolutt akseptabelt nivå. Kanskje spesielt på utgaven med hvit skive, som også er den utgaven jeg personlig liker best.

De store trykknappene til kronografen krever et ganske solid trykk for å aktivere tidtakingsfunksjonen – som forventet med et SW500 på innsiden. Trykknappene sikres samtidig uønsket bruk ved hjelp av den skrubare kransen. Kvalitetsfølelsen generelt er også meget god, som man egentlig forventer med Edox på laget.

Avsluttende tanker

Kombinasjonen dykkerur og kronograf har aldri vært noen personlig favoritt for meg. Det hele blir ofte litt rotete, og forsøket på å inkludere alt i én og samme klokke er sjelden vellykket verken visuelt eller i faktisk bruk. Det gjelder til en viss grad nyhetene fra North Sea også, men den store og åpne skiven i kombinasjon med gode kontrastfarger redder den på mange måter fra å havne utenfor den smale sti.

North Sea Deep Explorer med hvit skive.

Klokker basert på samarbeid kan ofte være polariserende. Men selv om man hverken skulle ha noen følelser eller forhold til TechnipFMC, føles ikke referansene til selskapet som «ødeleggende» for klokkenes visuelle utstråling. Sannsynligvis vil en typisk kunde føle at temaet treffer, men det åpner også opp for interesse fra kjøpere som ikke har arbeidshverdagen under vannoverflaten.

For North Sea Deep Explorer / Deep Arctic har noe å by på, kanskje spesielt på grunn av den grå urkassen i karbonkompositt. Kassen bidrar til å skape en annerledes klokke, både visuelt og rent teknisk. Samtidig gjør det at direkte konkurrenter er litt vanskelig å peke ut om dette er designet du faller for.

Rent objektivt virker North Seas nyeste kreasjoner derfor å by på ganske mye klokke for pengene. Likevel tror jeg at prisen på rett under 40.000 norske kroner vil gjøre at en del usedvanlig sterke og meritterte konkurrenter vil kjempe om kjøpernes gunst – som Tudor, Longines, Oris og Sinn. Samtidig må man nok da lete lenge etter en urkasse av karbonkompositt.

Fakta og pris

North Sea Deep Explorer & North Sea Deep Arctic
North-Sea-DEBD/DEWD/DABD/DARD

Diameter: 45 mm
Tykkelse: 16,8 mm
Kassemateriale: Karbonkompositt
Urskive: Blå / hvit / sort / rød
Glass: Safir
Vannresistens: 500 meter (50 ATM)
Rem: Gummirem med foldespenne

Urverk: Sellita SW500
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dag, dato, kronograf
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: Ca. 48 timer

Tilgjengelighet: Januar 2021
Veiledende pris: 39.990 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på swisstime.no.


ANNONSE