Leses nå
North Sea 1967 og 1978

North Sea 1967 og 1978

To dykkerklokker basert på et norsk-sveitsisk samarbeid.

For et år siden skrev vi litt om den norske aktøren Swiss Time, som åpnet en ny norsk nettbutikk fylt med alternative merker som Anonimo, Edox, Brellum, Delbana, Delma og Vulcain. Ved lanseringen hintet daglig leder Henning Sømoen også om sitt eget kommende klokkemerke, inspirert av nordsjødykkerne og det norske oljeeventyret:

– Jeg hadde planer om å realisere denne drømmen først for cirka 12 år siden. Den tar utgangspunkt i verdens største dykkerhistorie, som kan sammenlignes med å dra til månen første gang, bare farlige, fortalte Sømoen til Tidssonen den gang.

Ett år senere har klokkedrømmen blitt en realitet. Under det passende navnet North Sea, er to spesialmodeller nå tilgjengelig for forhåndsbestilling. Begge modellene – North Sea 1967 Automatic Limited Edition og North Sea 1978 Automatic Special Edition – er utviklet og produsert i samarbeid med sveitsiske Edox.

North Sea er inspirert av norsk dykkerhistorie. (Foto: Swiss Time)

Første funn og «the inverse moon landing»

Temaet for de to klokkene er aktiviteten på norsk sokkel i Nordsjøen i perioden 1967 til 1978. North Sea fremhever spesielt rollen til de modige pionerdykkerne, som tok arbeidsdykking til nye dybder. Dette har også inspirert klokkenes vannresistens, som med 320 meter gjenspeiler det dypeste arbeidsdykket utført i Nordsjøen noensinne.


ANNONSE


North Sea 1967 har et navn inspirert av det første oljefunnet på norsk sokkel. Klokken har en 43 mm puteformet kasse av eldet bronse, med sort urskive og keramisk bezel. På innsiden tikker et Edox kaliber 80, som er basert på de velkjente Sellita SW200. North Sea 1967 er begrenset til 30 nummererte eksemplarer kun for det norske markedet. Hver klokke leveres med både lærrem og en spesialprodusert nylonrem, og kommer i en vanntett kevlarkoffer.

Bronse: North Sea 1967. (BIlde: Swiss Time)

North Sea 1978 har samme puteformede kasse, men er denne gangen utført i helsort DLC på rustfritt stål. Fargen er ganske passende, for navnet er inspirert av «the inverse moon landing» – det tidligere nevnte arbeidsdykket til 320 meter, som fant sted i Skånevikfjorden i februar 1978. De øvrige spesifikasjonene er identiske, men North Sea 1978 er begrenset til 70 eksemplarer kun for det norske markedet.

I følge Swiss Time eier det norske selskapet både merkenavnet North Sea, og står bak selve konseptet. Båndene til Edox har imidlertid resultert i at klokkene senere vil dukke opp med Edox-logo i det sveitsiske merkets katalog – i form av Edox North Sea 1967 (320 eksemplarer) og Edox North Sea 1978. Tre prosent av alt salg av ur i North Sea Collection vil for øvrig doneres til foretningen North Sea Divers.

DLC-behandlet stål: North Sea 1978. (Bilde: Swiss Time)

Førsteinntrykk

North Sea virker som et gjennomtenkt prosjekt, fra en vaskeekte entusiast som har jobbet med klokker i en årrekke. Personlig er jeg noe ambivalent til klokker basert på gode historier – spesielt når det ikke eksisterer noen direkte tilknytning mellom klokken og historien som fortelles. Romantikeren i meg kan ofte la seg rive med, mens kritikeren i meg rister irritert på hodet av markedsføringstriksene.

Likevel er det snakk om en praksis mange merker er skyldige i. Derfor er det kanskje mest konstruktivt å se litt bort fra de gode (eller dårlige) historiene, og heller vurdere klokkene for det de faktisk er. I så måte er North Sea unektelig attraktive klokker, som skiller seg positivt ut i en prisklasse preget av mye forutsigbart og sjelløst design. Eksklusiviteten er en trivelig bonus, og kvaliteten er det neppe noe å noe å utsette på. Til tross for å være et litt glemt merke, er Edox en veletablert klokkeprodusent som har holdt det gående i flere tiår.

Fakta og pris

Modell: North Sea 1967 / North Sea 1978
Diameter: 43 mm
Materiale: Bronse (1967) / DLC-belagt rustfritt stål (1978)
Vannresistens: 320 meter

Urverk: Edox kaliber 80 (Sellita SW200)
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hertz)
Gangreserve: 38 timer

Rem: Brun lærrem, nylonrem

Veiledende pris: 27.490 kroner (1967) / 23.390 kroner (1978)
Tilgjengelighet: 30 eksemplarer (1967) / 70 eksemplarer (1978). Selges eksklusivt av Swisstime.no med forventet levering juli/august 2020

Mer informasjon er tilgjengelig på swisstime.no.


ANNONSE