Leses nå
Tett på nye Frederique Constant Highlife Tourbillon Perpetual Calendar Manufacture

Tett på nye Frederique Constant Highlife Tourbillon Perpetual Calendar Manufacture

Evighetskalenderen med tourbillon overtar tronen i Highlife-hierarkiet.

I min rapport fra Geneva Watch Days, hintet jeg om at flere nyheter var på vei i Highlife-kolleksjonen fra Frederique Constant. Det resulterte allerede i september i den første av flere lanseringer, da Worldtime Manufacture ble vist frem. Nå er også den nye kongen av familien offentlig avduket. Den høyner innsatsen i selskapets sportskolleksjon ytterligere, og byr på to av klokkeverdenens mest anerkjente mekaniske høydepunkter – tourbillon og evighetskalender.

Ved lansering slippes to ulike utgaver, som kommer med enten en kasse i stål med tilhørende stållenke, eller med en kasse av roségull på en mørk blå rem av alligator.

Selvprodusert mekanikk

Introduksjonen av Highlife virker å ha blitt en suksesshistorie for Frederique Constant. I en tid hvor luksussportsklokker med integrert lenke regjerer, var det ærlig talt på høy tid å komme med noe som strekker seg utover de ultraklassiske klokkene man har lært seg å kjenne fra selskapet.

En skjelettert skive gir mye innsyn. Legg merke til nummereringen på tourbillonen. Bilde: Jørgen Erdahl

På de få årene kolleksjonen har eksistert, har man til gjengjeld introdusert to gode håndfulle ulike modeller, som alle er smidd over samme lest. Det er litt i overkant vil jeg påstå, men disse to siste (Worldtimer Manufacture og denne) er samtidig seriens mest vellykkede, så det er mulig å tilgi.


ANNONSE


I det vanskelige mellomsegmentet er egenproduserte deler og mekanikk blant Frederique Constants styrker. I basemodellen av Highlife gjorde de riktignok bruk av et Sellita-basert verk, men med en justering og finish som gjorde klokken både COSC-sertifisert, visuelt attraktivt og fornuftig priset. I Highlife Tourbillon Perpetual Calendar Manufacture er vi imidlertid helt over på egenprodusert mekanikk, i form av FC-975.

Pen finish i tråd med Frederique Constants standarder. Bilde: Jørgen Erdahl

I klartekst betyr det et egenprodusert og selvtrekkende verk med både evighetskalender og tourbillon, først sett i 2018. Da urverket med sine 188-deler ble lansert, var prisen i tillegg uhørt lav. Det kan enda sies å være tilfelle, for du skal lete både lenge og godt for å finne noe med tilsvarende spesifikasjoner i dette prisleiet. Verdt å nevne i den sammenheng er også balansefjær og anker i silisium.

Sett gjennom safirglasset i baklokket ser man den store tourbillonen klokken seks, omkranset av verksplaten som har pent utført perlage. En tourbillon-bro med Côtes de Genève holder det hele på plass, samtidig som den er en visuell forlengelse av den store broen som dekker øvrig mekanikk. I likhet med Worldtimeren i samme familie har også dette verket en gullbelagt rotor med Frederique Constant i positiv relieff, hvor «Manufacture» er et stolt testament på at dette er utviklet, produsert og satt sammen under eget tak.

Skjelettert front

Jeg har et mildt sagt ambivalent forhold til skjeletterte skiver, men Frederique Constant treffer meget godt med sin løsning for denne modellen. Der hvor den normale evighetskalenderen i Highlife-serien (uten tourbillon) var direkte kjedelig, er denne langt mer innbydende.

Skjeletteringen kan beskrives som delvis, hvor man beholder underskivene ganske intakte. Det er smart både for lesbarheten og klokkens visuelle egenart. Mangelen på månefase er neppe et stort savn for den praktiske bruken, og bidrar samtidig med mer plass for visningen av dag og dato.

Utgaven i roségull kommer i kun 30 eksemplarer. Bilde: Jørgen Erdahl

Også den indre bezelringen, med minuttmarkeringer er i solid utførelse, som igjen etterlater rommet mellom de ulike visningene til å være åpne. Her ser man inn på ulike broer, pent blånerte skruer og perlage – på en måte som ikke forstyrrer nevneverdig, men heller innbyr til muligheten for å bevitne mekanikken i funksjon.

Hovedattraksjonen er naturlig nok tourbillonen, som gjør én full rotasjon per minutt og dermed også fungerer som sekundviser. Den bærer klokkens nummer i rekken (én av 88 for stålmodellen og én av 30 for utgaven i roségull) som en ekstra visuell detalj. Hvor baksiden kanskje tildekkes litt i overkant av tourbillon-broen, er det dermed et langt vakrere skue fra fronten av klokken.

På hånden

For alle herreutgavene av Highlife har Frederique Constant valgt å bruke en 41 millimeter stor urkasse, og nyeste familiemedlem er intet unntak. Det gjør bærekomforten velkjent for alle som har forsøkt et av søsknene tidligere.

Velkjent bærekomfort. Bilde: Jørgen Erdahl

Med sin slanke bezel gjør det at skiven (eller den fraværende sådan) får mye spillerom. For basemodellen oppleves også størrelsen kanskje ett knepp for stor, mens for de mer kompliserte variantene passer langt bedre. Den tønneformede kassen, med rem/lenkefeste på undersiden av kassen, sikrer også god bærekomfort for de aller fleste håndleddsstørrelser.

Muligheten for å bytte mellom lenke og rem gir også økte muligheter, selv om ingen lenke i helgull virker å være tilgjengelig i skrivende stund. Uansett kan man her bytte mellom skinn og gummi, for de som ønsker litt variasjon. Dessverre reduseres oppgitt vannresistens fra allerede beskjedne 5 ATM til 3 ATM. Det gjør at det kanskje eneste ankepunktet mot Highlife-kolleksjonen blir enda litt forsterket. Med 10 ATM ser jeg fort for meg at noen kunne falt for å bruke denne som en teknisk fascinerende hverdagskompanjong.

Avsluttende tanker

Jeg har tidligere pekt på at Highlife-kolleksjonen kan vise seg å være Frederique Constants mulighet for å skaffe nytt fotfeste i det norske markedet. Med sin Worldtimer Manufacture viste de for alvor muskler i mellomsegmentet – og det gjør de på sett og vis også med Highlife Tourbillon Perpetual Calendar Manufacture, selv om prisen nå beveger seg godt over det territoriet vi normalt finner klokkene fra Frederique Constant i.

En klokke for merkets entusiaster. Bilde: Jørgen Erdahl

Med kun 88 eksemplarer i stål og 30 i gull blir denne lanseringen først og fremst et vitne på hvilken kompetanse man finner innenfor fabrikkveggene i Plan-les-Ouates. Her får man egenprodusert mekanikk, til en pris ingen andre sveitsiske merker kan matche. Resultatet er overbevisende, annerledes og vakkert, men samtidig rettet mot et snevert publikum som setter «value for money» langt over status eller selskapsnavn på skiven.

Fakta og pris

Highlife Tourbillon Perpetual Calendar Manufacture
FC-975N4NH6B (stål) og FC-975N4NH9 (roségull)

Diameter: 41 mm
Tykkelse: 12,65 mm
Kassemateriale: Stål / roségull
Urskive: Blå, delvis skjelettert
Glass: Safir
Vannresistens: 3 ATM (30 meter)
Lenke/rem: Stållenke eller rem

Urverk: FC 975
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, tourbillon, evighetskalender
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 38 timer

Tilgjengelighet: 88 eksemplarer i stål og 30 eksemplarer i roségull
Veiledende pris: 235.750 kroner (stål) og 410.000 kroner (roségull)

Mer informasjon er tilgjengelig på frederiqueconstant.com.


ANNONSE