Leses nå
Tett på nylanserte Frederique Constant Highlife Worldtimer Manufacture

Tett på nylanserte Frederique Constant Highlife Worldtimer Manufacture

Selskapets signaturkomplikasjon gjør Worldtimer Manufacture til den beste Highlife hittil.

Siden oppstarten for godt og vel tretti år siden har Frederique Constant imponert med teknisk kompetente urverk og klokker til oppnåelige priser. I mellomklassen er det få eller ingen merker som kan matche selskapet på den tekniske siden, med egenproduserte verk med månefase, kronograf, evighetskalender og tourbillon blant høydepunktene.

Frederique Constant Highlife Worldtimer Manufacture. Bilde: Frederique Constant

Med sine – ofte i overkant – tradisjonelle og klassiske klokker har likevel Frederique Constant tilsynelatende slitt med å skaffe seg skikkelig fotfeste i enkelte markeder, herunder Norge. Inntoget av den (re)lanserte Highlife-kolleksjonen i fjor markerte en ny og tydelig satsing på en mer sporty profil, med integrert lenke og en lett tønneformet kasse blant ingrediensene.

Under årets Geneva Watch Days kom første utvidelse av kolleksjonen i form av to skjeletterte utgaver, og i dag trekkes også sløret av en ny utgave med verdenstid – som jeg allerede har fått tatt en næmere kikk på.

Verdenstid

Dersom man kjenner til Frederique Constants tidligere klokker med verdenstid, vil man trolig nikke gjenkjennende når denne komplikasjonen nå tar plass i Highlife. Riktignok er verdenskartet vi så på Classic Worldtimer Manufacture-utgavene borte, for på nyheten er det basemodellens bredde- og lengdegradene som pryder senter. Det føles naturlig, både på en klokke med verdenstid og som en del av Highlife-familien. Velkjent er uansett den tofargede roterende dag/natt-indikatoren, den dreibare listen over byer og datovisningen i underskiven klokken seks.


ANNONSE


Highlife med verdenstid er det mest vellykkede familiemedlemmet hittil. Bilde: Jørgen Erdahl

Worldtimer Manufacture tar plass i den samme 41 millimeter store urkassen av stål som sine øvrige familiemedlemmer. Kombinert med den slanke bezelen gir det mye boltreplass for den innholdsrike skiven. Det gjør også at løsningen med selve tidsvisningen, som ikke strekker seg helt ut til ytterkanten, fortsatt oppleves både (relativt) lettlest og ryddig. Det på tross av at datovisningen overlapper nedre del av skiven.

Studert på nært hold ser man også at alle elementene kommer til sin rett på den voksne skiven og samtidig gir en flott dybde. Fargen skifter også fra nesten sort til en ganske klar blåfarge, avhengig av lysforhold. Summen blir masse spill – og hvor jeg fant basemodellen ørlite kjedelig, passer størrelsen på skiven langt bedre til en «rotete» visningen av verdenstid.

Skivens mange detaljer gir en fin dybde. Bilde: Jørgen Erdahl

Personlig liker jeg også valget om å ha en sirkulær datovisning, fremfor et ordinært datovindu. Det passer denne type klokke godt, samtidig som det skaper en viss harmoni med de gjentakende sirklene i designet.

På armen

Med Highlife har Frederique Constant klart å lage en klokke med et visst særpreg, på tross av mengden «luksussportsklokker» med integrert lenke, som bruker mange av de samme designknepene. Brytninger mellom børstet og polert stål brukes også på en vellykket måte, både på klokke og lenke. Resultatet er unikt nok, uten å gå i verken kopifellen eller å tippe over til å bli sært.

Kvaliteten oppleves også upåklagelig på hånden, med en behagelig og samtidig solid lenke. En ganske voksen krone kler modellen godt, og vel så viktig er det faktum at alle klokkens funksjoner kan styres direkte ved bruk av dens tre ulike posisjoner. Det betyr at man slipper mindre brukervennlige alternativer som innfelte knapper i kassesiden. Bruken av dobbel foldespenne, fremfor mer justeringsvennlige alternativer, drar klokken mer mot pyntet enn sporty. Det underbygges også av klokkens eneste vesentlige ankepunkt – en vannresistens til kun 50 meter.

Den ganske store kassen og den smale bezelen gjør at klokken legger seg mot øvre del av skalaen i denne klokkekategorien. Hvorvidt man liker det rent visuelt blir en smakssak, men den tønneformede kassen med remfeste på undersiden gjør det i det minste lett å finne god passform, også på smale håndledd.

I den sammenheng er det også verdt å minne på at klokkeserien kommer med lenke og to ulike remmer, som enkelt kan byttes mellom uten bruk av verktøy. Det er noe vi lett kan like og som gjør øker anvendeligheten på en god måte.

Gummirem, lærrem og lenke følger med. Bilde: Frederique Constant

«Manufacture»

Av selskapene i mellomklassen er det få som kan vise til like mye egenprodusert mekanikk som Frederique Constant. Riktignok bruker selskapet hyppig kjente arbeidshester fra velkjente underleverandører, men selskapet har også utviklet tretti egne urverk, herunder FC-718 som sitter i Highlife Worldtimer Manufacture.

Urverket byr på en meget flott finisj, som på tross av å være maskinell er langt over det man ofte finner i denne prisklassen – og som tydelig viser selskapets fokus på det tradisjonelle. Verkplaten har en gjennomført perlage, mens man finner sirkulær Côtes de Genève på den store kloben. Synlige skruer er pent blånerte, mens den gullbelagte rotoren har Frederique Constant i positiv relieff, med «Manufacture» som et stolt testament på at dette er utviklet, produsert og satt sammen under eget tak.

Highlife Worldtimer Manufacture har FC-718 på innsiden. Bilde: Jørgen Erdahl

FC-718 ble først introdusert tilbake i 2013 og er i praksis et FC-710 med en ekstra disk for visning av verdenstid. FC-710 bygger igjen på selskapets baseurverk FC-700 fra 2009. Selv med de siste års inntog av teknisk svært sterke konkurrenter (som Oris kaliber 400 og Tudors MT56-serie) leverer FC-700-serien godt, med en gangreserve på 38 timer som et lite ankepunkt. Nevnte konkurrenter er heller ikke tilgjengelige med verdenstid, i det minste i skrivende stund.

Avsluttende tanker

Selv om mange vil argumentere at innsyn til balansen («open heart») er Frederique Constants viktigste visuelle ingrediens, fastholder jeg at verdenstid spiller en vel så stor rolle som vellykket designsignatur og komplikasjon for selskapet. I Highlife-kolleksjonen kommer den i tillegg enda mer til sin rett enn tidligere – og resultatet er den klart mest vellykkede Highlife-varianten hittil.

Med Worldtimer Manufacture lykkes man etter min mening bedre enn eksisterende modeller i å finne en vellykket balanse. Hvor basemodellens skive virker i overkant stor og evighetskalenderens skive i underkant spennende, treffer selskapet veldig godt med skiven som inkluderer verdenstid. At klokken i tillegg inkluderer et egenprodusert – og vakkert – urverk, bør fange interesse fra entusiaster som ønsker et prisgunstig alternativ.

Worldtimer Manufacture imponerer. Bilde: Jørgen Erdahl

Valget om å kun gjøre Highlife-kolleksjonen vanntett til 50 meter er riktignok litt uforståelig, om enn mindre problematisk enn mange skal ha det til. Faktisk ble det trukket frem av salgsdirektøren for Europa selv, som hadde fått tilbakemeldinger fra forhandlere om at det var et viktig punkt for det norske publikum.

Med sin litt pyntede profil vil jeg likevel argumentere for at denne godt kan ta plass i klokkeboksen, akkompagnert av en eller flere erkenorske «dykkermodeller» for de mer krevende situasjonene. For alt i alt imponerer Worldtimer Manufacture – og kanskje vil den og resten av Highlife-kolleksjonen vise seg å bli nøkkelen for fornyet suksess, også her i Norge.

Fakta og pris

Frederique Constant Highlife Worldtimer Manufacture
FC-718N4NH6B

Diameter: 41 millimeter
Tykkelse: 12,9 millimeter
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Blå
Glass: Safir
Vannresistens: 50 meter
Lenke/rem: Lenke, gummi- og lærrem

Urverk: FC-718 Manufacture Caliber
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato, verdenstid
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 38 timer

Veiledende pris: 39.000 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på frederiqueconstant.com.


ANNONSE