Leses nå
Tett på Nomos Glashütte Tetra Neomatik

Tett på Nomos Glashütte Tetra Neomatik

Firkantet, lekent og elegant fra Nomos.

Tysk urmakeri og Glashütte er nærmest som synonymer å regne. Den lille landsbyen i nærheten av Dresden er både vuggen og episenteret for nær sagt alle tyske prestisjeprodusenter, og slik har det vært helt siden midten av 1800-tallet.

Elegant i dunkelt lys. Tetra Neomatik 39 i blått. Bilde: Jørgen Erdahl

Selv om Nomos Glashütte er en ung produsent i landsbyens tidsregning, hindrer ikke det en god feiring. I mai dro nemlig selskapet sløret av 4 spesialutgaver av Tetra neomatik 39, som en del av sin feiring av Glashüttes 175 år med urmakeri. Nå i høst fikk jeg tatt en nærmere titt på den blå utgaven.

Jubileumsutgaver

Med fire valgmuligheter for tallskiven, representerer ikke Tetra Neomatik 39 «175 Years of Watchmaking» noe revolusjonerende nytt i seg selv. Her er det snakk om nye varianter av en eksisterende modell, hvor de ulike referanser med rød, blå, svart eller offwhite tallskive utgjør valgmulighetene.

Hele jubileumskolleksjonen.

Alle distinkte farger som skiller seg tydelig fra de eksisterende alternativene i samme kolleksjon, og hvor skivene er gitt en blank, nesten emaljeaktig, finish. Det er art deco, edgy og ganske kult.


ANNONSE


Fargen kler klokken meget godt, hvor den går fra helt mørk i dunkle omgivelser, til gnistrende blått i direkte sollys. Nomos omtaler selv Tetra som en dressklokke, men jeg drister meg til å si at den bør kunne inkluderes i langt flere situasjoner. Kombinasjonen av lekent og elegant gjør nemlig at klokken er akkurat like passende til en cocktail i pyntet tøy, som til t-skjorte på hytteterrassen. Det mistenker jeg gjelder også for de andre fargene, med den røde som det kanskje mest ubeherskede alternativet i så måte.

Kledelig blått. Bilde: Jørgen Erdahl

I velkjent Bauhaus-stil er det de vante numeralene på brorparten av partallstimene, som sammen med øvrige markeringer er gjort i hvitt. Modellbetegnelsen «Neomatik» har som eneste detalj fått et diskré hint av gull. Summen gir god kontrast og overraskende god lesbarhet, selv med polerte visere helt uten selvlysende materiale. Her spiller poleringen en viktig rolle, ettersom den selv i mørke omgivelser lykkes i å finne litt lys å reflektere.

Rektangulært

Selv om man kanskje kan tro at 39 i modellnavnet viser til kassens ytre mål, er det faktisk et lite stykke fra sannheten. Her er det snakk om en kvadratisk stålkasse på 33 x 33 millimeter. Det høres umiddelbart lite ut, men firkantede klokker har en helt annen tilstedeværelse på hånden enn sine runde ekvivalenter. En sammenligning med en rundt klokke på 39 millimeter oppleves sånn sett ikke så helt halvgæernt.

Sett fra siden. Bilde: Jørgen Erdahl

Tetra representerer også noe uvanlig, ikke bare innad i Nomos’ egen kolleksjon, men i klokkeverdenen for øvrig. Sjalter man ut de (relativt) mange klokkene som har et avrundet eller «tonneau»-formet design, sitter man igjen med forsvinnende få klokker som kan skryte på seg å være helt rektangulære.

Rektangulært betyr likevel ikke kjedelig og Nomos har gjort det minimalistiske til et viktig buemerke i designet. Det enkle kan imidlertid være vanskelig å mestre, men med Tetra Neomatik 39 gjør Nomos en hederlig jobb. Legg blant annet merke til urkassens remfester, som har en tydelig «trapping» mot utsiden, og vi finner også en lignende detalj på hoved- og mellomkassen. Små detaljer som er viktige for å løfte helhetsinntrykket fra simpelt til elegant.

Kledelig brun lærrem av Horween Shell Cordovan. Bilde: Jørgen Erdahl

Med få firkantede klokker i egen samling er Tetra Neomatik 39 litt uvant i starten. Det skyldes både kasseformen og høyden på beskjedne 7,3 millimeter, men kanskje i like stor grad den lave vekten.

Opplevelsen er også en ganske annen enn velkjente urunde klokker som Jaeger-LeCoultre Reverso eller Cartiers Santos, som er langt mer robuste og sporty. Nærmest i den forstand er kanskje sistnevntes Tank. Det er ikke nødvendigvis er negativt, men for mange (i et land hvor dykkerklokken nærmest er eneste gangbare mynt) vil den nok oppleves litt skjør. En oppgitt vannresistens til 3 ATM, er med å understreke poenget.

Enkel og pen foldespenne. Bilde: Jørgen Erdahl

For å feste det hele rundt håndleddet brukes en pen Horween Shell Cordovan lærrem, paret med en passende foldespenne. Begge deler kler klokken meget godt og er behagelige både for øyet og i funksjon.

Pen mekanikk

Jeg har tidligere, sikkert på grensen til det kjedsommelige, pekt på de selvproduserte urverkene som Nomos’ kanskje sterkeste kort i sin prisklasse. Av og til undrer jeg meg over at de velger å skjule mekanikken, men på jubileumsutgavene av Tetra neomatik 39 er det heldigivs ikke tilfelle.

Egenprodusert mekanikk – DUW 3001. Bilde: Jørgen Erdahl

I det selvtrekkende DUW 3001 (som debuterte på Baselworld i 2016) får man en flere vakre detaljer, som mange er litt typiske for nettopp Glashütte, til en overkommelig penge. Det betyr blant annet pent utført «Glashütte striping» på broer og rotor, polerte opptrekkshjul, blånerte skruer og perlage på verksplaten.

Pent dekorert. Bilde: Jørgen Erdahl

Rent teknisk byr det runde selvtrekkende verket på selskapets Nomos Swing System-gangsystem, med en gangreserve på opptil 43 timer. Urverket er ikke kronometer-sertifisert, men i følge Nomos er verkene regulert og testet til tilsvarende standard.

Avsluttende tanker

Tetra Neomatik 39 er en uvanlig klokke, selv i kolleksjonen til Nomos. DNA-et er likevel urokkelig Nomos, og dermed ganske unikt i en verden preget av likhet. En uvanlig krabat som neppe er førstekjøpet til brorparten av klokkefrelste, men som byr på masse sjarm og lekenhet – og som samtidig takler en formel setting på strak arm.

33 x 33 millimeter på håndleddet. Bilde: Jørgen Erdahl

Nomos Tetra Neomatik 39 fungerer nemlig overraskende bra, selv for en bruker som er verken spesielt ung eller spesielt hipp. En klokke som er både seriøs og useriøs, elegant og leken. For noen vil den være helt topp som hverdagsklokke, mens for meg fungerer den aller best på armen når man ikke stresser avgårde for å rekke neste møte på jobben, men når det nærmer seg – eller allerede har blitt – helg.

Fakta og pris

Nomos Glashütte Tetra Neomatik 39 – 175 Years of Watchmaking Glashütte

Dimensjoner: 33 x 33 millimeter
Tykkelse: 7,3 millimeter
Kassemateriale: Stål
Urskive: Blålakkert
Glass: Safir
Vannresistens: 3 ATM (30 meter)
Rem: Horween Shell Cordovan

Urverk: Nomos DUW 3001
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 43 timer

Tilgjengelighet: 175 eksemplarer av hver skivefarge
Veiledende pris: 33.750 NOK


ANNONSE