Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
10 spennende klokker fra Baselworld

10 spennende klokker fra Baselworld

Jon Henrik Haraldsen

I dag er det offisiell åpning av verdens største klokkemesse, Baselworld 2016, hvor omkring 2.000 utstillere viser seg frem på det over 140.000 kvadratmeter store Messe Basel. Messen har historiske røtter helt tilbake til 1917, og anses av mange å være urverdenens viktigste årlige begivenhet. Her presenterer merkene og produsentene sine største nyheter for pressen, forhandlere og distributører, og messen er sterkt toneangivende for både årets trender og hva som blir å finne i butikkene i tiden som kommer.

Den årlige pressedagen, avholdt 16. mars på dagen før den offisielle åpningen, gav Tidssonen muligheten til å samle noen inntrykk før det i dag for alvor braker løs.

Her er 10 utvalgte klokker som fortjener litt ekstra oppmerksomhet – i prisklasser fra det overkommelige til det eventyrlige.

Alf Lie AL 01 Chronograph Tourbillon

alf-lie-al01

Lyder navnet kjent? Det er ikke så rart, for det norske klokkemerket Alf Lie er oppkalt etter den velkjente urmakerforretningen som i mange år var å finne i Prinsens gate i Oslo. Grunnleggeren er nordmannen Espen Saastad, som i år satser tungt som eneste norske utstiller på Baselworld.

Alf Lie AL 01 Chrono Flying Tourbillon er teknisk sett ikke helt ny, men som en av Alf Lie sine mest kompliserte modeller, er den vel verdt en omtale. Klokken byr på en unik og moderne «tonneau»-formet urkasse, som huser et manuelt opptrekkbart mekanisk urverk. Dette urverket er utstyrt med en kronograf, kombinert med en eksklusiv tourbillon-komplikasjon. Sistnevnte skal i teorien gjøre uret mer presist gjennom å eliminere tyngdekraftens negative påvirkning på urets mekaniske hjerte.

Bell & Ross BR-X1 Tourbillon Sapphire

BR-X1-Tourbillon-saphir-pers

Franske Bell & Ross er kanskje best kjent for sine særegne klokker inspirert av flyinstrumenter, men lanserer nå en nyhet i en helt annen prisklasse. Den nye BR-X1 Tourbillon Sapphire er et skikkelig stykke «haute horlogerie», som imponerer både med en særegen kombinasjon av et eksepsjonelt ytre og komplisert indre.

Klokken byr nemlig på en riperesistant urkasse bestående av 9 stykker safirkrystall, som omslutter urverket «BR-CAL.285». Dette urverket byr på en flyvende tourbillon, kombinert med en monopusher-kronograf, hvor knappen er innebygde i kronen. Den skjeletterte fronten gjør «hi-tech»-uttrykket komplett.

Frederique Constant Manufacture Perpetual Calendar

HD_FrederiqueConstant_ManufacturePerpetualCalendar_BIG

Evighetskalenderen tilhører det øverste sjiktet av komplikasjoner, og vanligvis blir prislappen fort et par hundre tusen. Det er nemlig ikke bare bare å laget et mekanisk urverk med kalendervisning som tar høyde for 30 og 31-dagers måneder, 28-dagers februar og skuddår.

Frederique Constant er kjent for å levere mye klokke for pengene, og det sveitsiske merket lanserer nå sin første evighetskalender. Introduksjonen av den nye Frederique Constant Manufacture Perpetual Calendar, kan derfor bety at denne ettertraktede komplikasjonen blir mer tilgjengelig for et bredere publikum.

Glashütte Original Senator Excellence

1-36-59-01-02-01_Senator_Excellence_St_LB_Fr

For mange entusiaster starter klokkeinteressen med jakten på den første «skikkelige» klokken. Ofte er det snakk om klassisk modell, men gjerne med noen innovative elementer, fra et merke med rik og spennende historie, og alltid mekanisk.

Den nye Senator Excellence fra tyske Glashütte Original, er et ur som sjekker ut på alle disse punktene. Denne visuelt enkle, men svært gjennomførte og tekniske sofistikerte modellen, er basert på Glashütte Original sitt nye in-house-produserte urverk, Calibre 36. Urverket byr på flere smarte tekniske løsninger, inkludert en balansefjær i antimagnetisk silisium. Finishnivået holder dessuten Glashütte Original sin upåklagelig høye standard.

Nomos Tetra Neomatik

NOMOS_Tetra_neomatik

Få merker er i like mye medvind som Nomos. Den lille tyske Glashütte-baserte produsenten, har på forholdsvis kort tid blitt favoritt blant klokkeinteresserte, såvel som de med et mer generelt godt øye til stil, kvalitet og lekkert design. Selv om Nomos er et ekte «manufaktur» med mulighet til å lage alle sentrale komponenter selv, er urene generelt tilgjengelig priset.

Årets nye Nomos Tetra Neomatik er siste tilskudd i den firkantede bauhaus-aktige Neomatik-kolleksjonen. Neomatik er nå både større, tynnere, og leveres for første gang med et selvtrekkende urverk. Urverket er Nomos sitt egenproduserte DUW 3001, som er synlig fra klokkens bakside. Tetra Neomatik er tilgjengelig i to varianter, med enten hvit/sølvfarget eller «tiefblau» urskive.

Omega Speedmaster «CK2998» Limited Edition

SP_CK_31133403002001_Vue_C_large

Norgesfavoritten Omega klinker til til med en ny limited edition i deres velkjente Speedmaster-kolleksjon. Mon tro om det er et forsøk på å gjenta noe av suksessen fra fjorårets Speedmaster Professional Silver Snoopy Award, som ble utsolgt nærmest det øyeblikket uret ble vist frem for publikum.

Omega Speedmaster «CK2998» Limited Edition er inspirert av den originale Omega CK2998 fra 1959, som av samlere anses å være en av de mest ettertraktede Speedmaster-modellene noensinne. Den nye CK2998 byr på en miks av nye og gamle elementer, som «Alpha»-visere og «lollipop»-sekundviser for kronografen, og et moderne blå keramisk krans. Kun 2.998 eksemplarer blir tilgjengelig på verdensbasis.

Rolex Cosmograph Daytona 116500LN

m116500ln-0001

Som foregående år, er det alltid store forventninger knyttet til giganten Rolex sine lanseringer. Merket har en stor tilhengerskare av beundrere og hardbarkede samlere, og i år svirret ryktene om en fornyelse av deres ikoniske Daytona-modell.

Ryktene skulle vise seg å være sanne, for med den nye Rolex Cosmograph Daytona referanse 116500LN, har modellen gjennomgått en velkommen ansiktsløftning. Denne nye sportsmodellen i stål, tilgjengelig med ny «panda»-inspirert hvit eller svart urskive, har blitt utstyrt med en svart «Cerachrom» keramisk krans. Oppdateringen høres kanskje ikke så dramatisk ut på papiret, men det lille grepet endrer urets karakter, og har blitt etterspurt av fansen i flere år. Her kan det faktisk fort bli ventelister hos forhandlerne.

Patek Philippe 5930 Worldtimer Chronograph

patek-philippe-5930g

Selv med et par-tre konkurrenter pustende i nakken, er det ingen tvil om at Patek Philippe er det mest prestisjetunge urmerket i bransjen. I likhet med Rolex stilles det derfor høye forventninger til deres årlige lansering på Baselworld.

Den kompliserte Patek Philippe 5930 Worldtimer Chronograph skuffer ikke, og bygger på Patek Philippe sin historikk som produsent av ur med visning av verdenstid. Årets nye modell kombinerer denne praktisk funksjonen med en kronograf, noe merket kun har gjort én gang tidligere – og da tilbake på 40-tallet. Klokker med verdenstid har en tendens til å ha litt størrelse, men Patek sin nykomling måler inn på elegante 39,5 mm i diameter.

Tudor Heritage Black Bay 36

m79500-0002_black_leather_beige_det1_amb_xxl

Det er umulig å presentere Rolex, uten å også trekke frem deress yngre og friskere datterselskap, Tudor. Merket var i mange år en slags budsjettutgave av sin mer kjente mor, men har de senere årene posisjonert seg med sin helt unike identitet. Den relativt sett lave prisen, er derimot beholdt.

Tudor Heritage Black Bay 36 kom helt uventet, og en dristig satsning fra merket. Her snakker vi nemlig om en enkel sportsmodell som «kun» måle 36 mm i diameter. Tudor hevder det kan være en inngangsmodell til deres Black Bay-familie, men det er grunn til å tro at modellen kan bli en hit også blant bevisste entusiaster. Modellen fanger nemlig den enkle estetikken som preger mange Tudor og Rolex sine historiske sportsmodeller.

Victorinox I.N.O.X. Professional Diver

HD_Victorinox_ProfessionalDiverINOX_BIG

Det er en stund siden Victorinox bare produserte lommekniver, og merket tilbyr i dag alt fra baggasje til klær og klokker. En bred strategi betyr ofte kompromisser, men Victorinox de seneste årene leverte flere flotte klokkemodeller.

Den svært robuste batteridrevne tøffingklokken I.N.O.X. fra 2014 er definitivt blant disse, og i år får modellen en oppfølger. Victorinox I.N.O.X. Professional Diver deler flere likhetstrekk med forgjengeren, men er i tillegg en sertifisert dykkerklokke etter NIHS 92-11 standarden (ISO 6425). Modellen gjennomgikk også 130 ulike tester, for å sikre en tilstrekkelig grad av robusthet og funksjonalitet under tøffe forhold.

Tidssonen kommer tilbake med mer stoff fra Baselworld 2016. Følg Tidssonen på Facebook og Instagram for å se alle våre oppdateringer.