Leses nå
Orient Mako

Orient Mako

Jeg vet at mange ikke synes noe særlig om, rynker på nesa av, irriterer seg eller rett og slett ignorerer alle disse rimelige, japanske klokkene som ofte dukker opp her. Jeg har imidlertid stor sans for mekanisk engineering i miniformat fra solens land, og hjertet banker særlig hardt for dykkerur derfra. Det er noe med «bang for buck», soliditeten, utseendet og at de kanskje var mine første forelskelser i den mekaniske urverdenen…

Seiko har jeg etterhvert en del kjennskap til, jeg har hatt et par andre Orienter tidligere, men dagens tema har hittil bare vært noe jeg har hørt snakk om på diverse utenlandske fora. Og da gjerne i typiske «great value»-tråder eller i samme åndedrag som Seiko SKX007/009 o.l.

Jeg fikk plutselig sjansen til å ha en meget lett og pent brukt Orient Mako hos meg i noen dager og grep sjansen.


ANNONSE


Orient Mako er en enkel og grei dykker (WR 200m, ikke ISO-diver) fra Orient, som er nokså enkel å få hjem til Norge for prisen av en middag og noen pils for to på byen. Urverket er mekanisk, Orient cal 46943 (21 juveler, 21.600 BPH kan ikke trekkes eller hackes), og den har som de nevnte Seiko-fetterne dag og dato.

Størrelsen er veldig fin, jeg ville nesten sagt perfekt for en klokke i denne klassen, nemlig 41 mm.

Den rare knappen øverst er i likhet med krona screw-down og er til for å stille dag med et enkelt trykk etter å ha løsnet skruen. Synes det er noe merkelig, under kontinuerlig bruk vil det jo være datoen som først blir feil, mye mer logisk om datoen kunne stilles hurtig med denne.

Skiva, kul detalj med rød pil på sekundviseren:

Clasp:

Den leveres standard med en bred og fin lenke med solide ledd (minus endeleddene, dessverre) og en clasp som jeg husker jeg reagerte på sist jeg jeg omtalte en Orientklokke også. Den føles nemlig litt grov og uferdig, og ikke så myk og fin under åpning og lukking som en skulle ønske.

Kom ikke og si at ikke denne klokka kler NATOs!

Et par størrelses-sammenligninger med storebror Seiko Sumo (44 mm)og storestorebror Rolex Submariner (40 mm):

Helt til slutt noen lumeshots, lumen er nok ikke helt på høyden med de andre (dyrere og vesentlige dyrere) gutta, men….

Seiko til venstre, Rolex til høyre, Orient i midten:

Oppsummering

Det jeg liker:
+ kvalitet vs pris
+ lenka
+ størrelsen
+ kler NATO meget godt

Det som er mindre bra:
– foldete endeledd
– bezelen er for tight
– lumen kunne vært bedre
– knappen for å stille dag er et litt forstyrrende element, og burde vært for dato

For å oppsummere er vel den første og nokså opplagte konklusjonen at dette er en hel del klokke for svært få kronestykker. Klokka er fin som bare det, men det er klart at en ikke kan forvente Submariner-kvalitet i denne prisklassen. Men om budsjettet inntil videre ligger på dette nivået er dette absolutt et godt kjøp!


ANNONSE


View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.