Leses nå
Omega lanserer Speedmaster Chronoscope

Omega lanserer Speedmaster Chronoscope

Nyeste medlem av Speedmaster-familien er ikke akkurat noen «måneklokke».

Omega er ikke akkurat beskjedne med å påminne oss om den historiske forbindelsen mellom Speedmaster og romfart. Ja, nærmest i en så høy grad at en enhver ny Speedmaster strippet for astronauter, månelandinger eller en flyvende Snoopy, i seg selv er noe som kan vekke stor oppsikt.

Men med Speedmaster-navnet eller ikke – den nye manuelle kronografen fra Omega ville nok trolig ha blitt møtt med stor interesse uansett.

Speedmaster Chronoscope

Omega Speedmaster Chronoscope. Bilde: Omega

Omega Speedmaster Chronoscope er en lansering de færreste så komme. Den nye modellen har lite med romfart eller racing å gjøre, men byr derimot på en håndfull referanser til Omegas historiske katalog. Samtidig er det viktig å understreke at det ikke dreier seg om en «reissue», men en ny og moderne modell, som er lett inspirert av fortiden.

Helt konkret har layouten til tallskiven en hyllest til noen av Omegas særegne kronografer fra 1930- og 1940-tallet. Skiver spekket med en rekke ulike skalaer, teksturer og detaljer, som i sum nærmest er den strake motsetningen til enkle og minimalistiske tallskiver.

Omega kronograf fra 1940-tallet. Bilde: Omega

I likhet med de historiske modellene har Omega inkludert en tachymeter-, telemeter- og pulsometer-skala, som sammen med kronografen kan brukes til å måle henholdsvis fart, avstand eller hjerteslag. Enkeltvis er disse funksjonene ikke helt uvanlige, men kombinasjonen forekommer langt sjeldnere.


ANNONSE


Omega Speedmaster Chronoscope. Bilde: Omega

Denne rikdommen av ulike skalaer er nok også bakgrunnen for Omegas valg av navnet «Chronoscope» – til tross for at et «kronoskop» strengt tatt beskriver et «apparat for måling av (særlig korte) tidsintervaller» (i følge Den Norske Akademis ordbok). De som har vært i klokkegamet en stund husker kanskje også 2000-årenes De Ville Chronoscope, men noen øvrige likheter til den nye Speedmaster-modellen er det heller få av.

Omega De Ville Co-Axial Chronoscope. Bilde: Omega

Fire ulike utførelser

I kjent stil nøyer ikke Omega seg med én referanse, men gir like godt flere valgmuligheter allerede fra første dag. Mest aktuelle er trolig variantene i stål, som kan leveres med tre ulike urskiver. Hver av disse er også tilgjengelig med matchende skinnremmer, fremfor lenke av rustfritt stål. Ikke overraskende til en litt lavere pris, men likevel et dårligere kjøp dersom man i fremtiden kunne tenke seg en lenke.

Referansene i rustfritt stål har også fått selskap av en mer luksuriøs variant i «Bronze Gold». Legeringen ble presentert med den nye Seamaster 300 i mars, og er en nyvinning bestående av kobber, gull (9 karat), gallium, palladium og sølv. I følge Omega ligger den nye legeringen utseendemessig mellom selskapets røde «Sedna Gold» og gule «Moonshine Gold».

Omega Speedmaster Chronoscope Bronze Gold. Bilde: Omega

Alle referansene har en lett gjenkjennelig Speedmaster-kasse på 43 mm, som dermed er noe større en den klassiske måneklokken. Tykkelsen er på forholdsvis slanke 12,8 mm, hvor forklaringen kommer i neste avsnitt.

Lenken måler 21 mm ved remfestene, og har det samme retro-designet som den nyeste Speedmaster Moonwatch. Spennen er særskilt attraktiv, og har dessuten en ny mikrojustering som gir rundt et halvledd ekstra lengde ved et enkelt trykk.

Spennen har en ny mini-forlengelse. Bilde: Omega

Nytt urverk

Speedmaster Chronoscope er den første modellen til å bruke Omegas nye kaliber 9908. Urverket er basert på det mer kjente kaliber 9900, men kommer uten automatisk opptrekk. Utseendet kan derfor virke litt ukjent, med en stor klobe som dekker over urverkets indre. Samtidig resulterer fraværet av en rotor i at tykkelsen er drastisk redusert.

Teknisk er det snakk om et høyst kapabelt urverk med kolonnehjul-basert kronograf, Co-Axial-gangsystem og balansefjær av silisium. Dette bidrar til at Speedmaster Chronoscope også er et METAS-sertifisert «Master Chronometer».

Omega kaliber 9908. Bilde: Omega

Av mer praktiske funksjoner byr kaliber 9908 på en uavhengig timeviser, som åpner for enkel justering av tiden til sommertid eller andre tidssoner.

Estetisk oppleves kaliber 9908 å være helt i tråd med Omegas egenproduserte urverk. En flott og konsistent maskinelt utført finisj, som ikke skaper ubehag for øynene.

Les også...

Førsteinntrykk

Mens Speedmaster Moonwatch er en klokke med bred appell, fremstår Chronoscope mer som en raring for spesielt interesserte. I mine øyne er urskiven balansert og harmonisk – men andre kan nok mene den er overlesset. Introduksjonen av et manuelt opptrekkbart urverk er et nokså overraskende valg, men åpningen for slankere kronografer i fremtiden er svært velkommen.

Alt i alt er Speedmaster Chronoscope en spennende lansering som sprøyter inn litt særpreg og eksentrisitet i en kolleksjon de fleste har et forhold til. Om nykommeren blir en massiv salgssuksess anser jeg som heller tvilsomt – men det er nok heller ikke tanken bak.

Bilde: Omega

Fakta og pris

Omega Speedmaster Chronoscope
329.30.43.51.02.001 (stål/sølv)
329.30.43.51.03.001 (stål/blå)
329.30.43.51.02.002 (stål/rød)
329.92.43.51.10.001 («Bronze Gold»)

Diameter: 43 mm
Tykkelse: 12,8 mm
Remfester: 21 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål / «Bronze Gold»
Urskive: Sølvfarget (blå detaljer) / sølvfarget (røde detaljer) / blå / brun
Glass: Safirglass
Vannresistens: 50 m
Lenke/rem: Rustfritt stål / lærrem

Urverk: Omega 9908
Type: Mekanisk, manuelt
Funksjoner: Timer (uavhengig viser), minutter, små sekunder, kronograf
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 60 timer

Tilgjengelighet: November 2021 (329.92.43.51.10.001)
Veiledende pris: 94.000 kroner (stål/stål) / 90.500 kroner (stål/rem) / 152.800 kroner («Bronze Gold»)

Mer informasjon er tilgjengelig på omegawatches.com.