Leses nå
Omega lanserer nye Seamaster 300

Omega lanserer nye Seamaster 300

Sandwich-skive, åpne numeraler og lollipop-sekundviser er blant ingrediensene.

Da Seamaster 300 ble introdusert i 1957 var det Omegas første profesjonelle dykkerklokke, med etter hvert velkjente elementene som høy vannresistens, dreibar bezelring og fokus på god lesbarhet under alle lysforhold. Klokken var en del av «Professional Trilogy» og traff markedet i trespann med svært velkjente Speedmaster – og litt mindre berømte Railmaster. Alle spesielt myntet på å prestere under ulike krevende forhold, i en etterkrigstid full av oppdagelse, eventyrlyst og nyvunnet fremtidstro.

Nye Seamaster 300 kommer i stål eller helt nye Bronze Gold. Bilde: Omega

Seamaster-kolleksjonen har med årene blitt utvidet langt utover de klassiske dykkermodellene, men i bølgen av vintage-inspirerte lanseringer gjorde Seamaster 300 sin retur i 2014. Riktignok modernisert, men likevel tydelig i tråd med originalens eleganse. Nå raffineres kolleksjonen igjen og anledningen benyttes samtidig til å introdusere Omegas nyeste metallegering, Bronze Gold, på markedet.

Mange små endringer

Selv om endringene er mange vil det trolig kreve et veltrent øye for å legge merke til de, for nye Seamaster 300 følger tett i utgående modells visuelle fotspor. Urkassen beholder den 41 millimeter store diameteren, men er slanket ørlite i høyden ved hjelp av et nytt buet safirglass.

Stålutgaven tilbys med enten blå eller sort skive. Bilde: Omega

En tynnere innerramme og bezel gir også litt mer pusterom for skiven, som øker sin diameter fra 29,5 til 30,4 millimeter. Også kronen er byttet ut, og er nå av den koneformede typen vi har sett på en rekke modeller fra Omega de siste årene. Sammen med den nye lenken, som smalner mer mot låsen enn foregående modell (og likt det vi så på nyeste versjon av «måneklokken» Speedmaster), gir det hele klokken et litt slankere utseende.

En annen (og litt overraskende) endring er materialet på bezel-innlegget, som på utgående modell var i polert teknisk keramikk, men nå er byttet til oksalisk anodisert aluminium (på stålmodellene). Den moderne behandlingen skal riktignok gi en høyere materialhardhet enn på klassiske aluminiumsbezler, men neppe på nivå med den nærmest ripesikre keramikken. Sistnevnte har imidlertid svakheten med at den kan knuse, om du er riktig uheldig og treffer grotteveggen eller (mer sannsynlig for de fleste av oss) flisgulvet på badet hardt nok. Omega benytter samtidig anledningen til å bruke beige farge på tall og markeringer. Omtalt som «vintage» Super-LumiNova av Omega selv, er det noe som også strekker seg videre til skive og visere – og som trolig vil møte delte reaksjoner.

Sammenligning av Seamaster 300 (2014) og Seamaster 300 (2021). Bilder: Omega

Nylanseringen gjør bruk av «sandwich»-skive hvor to separate plater legges oppå hverandre for å skape dybde. Den nederste er påført beige Super-Luminova, mens den øverste har utfreste tall og timemarkeringer. For ytterligere vintage-effekt brukes åpne numeraler på 6 og 9 (som var å finne på modellen på 1960-tallet), samt en karakteristisk lollipop-sekundviser. Ved lansering kommer for øvrig stålmodellen med valget mellom sort og blå skive, hvor sistnevnte tidligere kun var å finne på modellen i titan.

Bytte av urverk (fra 8400-serien til 8900-serien) gir i utgangspunktet ingen stor forskjell i tekniske spesifikasjoner, men 8912 er et METAS-sertifisert Master Chronometer-verk med svært gode moderne egenskaper. En velkommen detalj i så måte er likevel at den unødvendige «reklameteksten» for urverket er fjernet fra forsiden av klokken. Det skaper et renere og mer elegant ansikt, som også andre (les: Grand Seiko) godt kan ta lærdom av.

Bronze Gold

Med den nye kolleksjonen lanseres også en ny metallegering som har fått navnet Bronze Gold. Her finnes dog ikke tradisjonell bronse, for den helt nyutviklede blandingen består av kobber, gull (37,5 %), gallium, palladium og sølv, som gir en fargetone opplyst å ligge midt mellom selskapets Sedna Gold og Moonshine Gold.

Bronze Gold gjør sin debut i Seamaster 300. Bilde: Omega

Sammenlignet med tradisjonell bronse vil metallegeringen være langt mer motstandsdyktig mot korrosjon (og dermed også patina), samtidig som man ikke trenger å bekymre seg for allergiske reaksjoner eller irritasjon mot håndleddet. Omega selv forklarer at patinaen vil dra seg mot de lette rosa tonene i kobberet, fremfor den grønne man normalt forbinder med bronse. Og selv om debuten gjøres i Seamaster 300 vil nok blandingen også bli å se i flere modellserier i årene fremover.

Skiven til spesialutgaven er produsert i mer velkjent bronse (av kobber og tinn), CuSn8, som skal gi en egen patinert effekt. Med brun keramisk bezel og bronsefargen utvidet til både visere og minuttmarkeringer, blir Seamaster 300 Bronze Gold derfor enda mer monokrom i fargetonene enn sine søsken i stål. Her har man også valgt bort lollipop-viseren og erstattet med enkel pilspiss, av litt uviss grunn.

Førsteinntrykk

Basert på de første bildene ser oppdateringen av den klassiske Seamaster 300 å være av det vellykkede slaget. Foregående modell opplevde jeg selv som ørlite rotete, med blandingen av hvite og beige fargetoner, mens nyheten i det minste må sies å være mer gjennomført på det punktet. Meningene om bruken av «fauxtina» vil nok bli hyppig diskutert, uten at jeg tror verken nylanseringene eller foregående modell treffer de som har et anstrengt forhold til nettopp det.

Sandwich-skiven skaper dybde. Bilde: Omega

Også endringene i proporsjoner ser ut til å være til det bedre, med en tydelig åpnere skive som er renere og dermed i tråd med det vintage-temaet man tross alt forsøker å fange. Det hele tas enda et skritt videre med Bronze Gold-modellen, som ser meget bra ut, men her kan kanskje prisen bli en bøyg for mange. Uansett bør nyhetene gi kundene som ønsker seg en klokke med klassisk dykkerutseende, ispedd moderne egenskaper, et nytt godt alternativ.

Fakta og pris

Omega Seamaster 300
234.92.41.21.10.001 / 234.30.41.21.03.001 / 234.32.41.21.01.001

Diameter: 41 mm
Tykkelse: 14,4 mm (Bronze Gold) / 13,85 mm (stål)
Kassemateriale: Bronze Gold / Stål
Urskive: Oksidert bronse / blå / sort, sandwich-type
Glass: Safirglass
Vannresistens: 300 meter (30 bar)
Rem / lenke: Brun lærrem / stållenke

Urverk: Omega Co-Axial Master Chronometer Calibre 8912
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder
Frekvens: 25.200 vph (3,5 Hz)
Gangreserve: 60 timer

Veiledende pris: 125.700 (Bronze Gold) / 70.500 (Blå, stål, lenke) / 67.000 (Svart, stål) kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på omegawatches.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!