Leses nå
Tett på Citizen Promaster Mechanical Diver 200m

Tett på Citizen Promaster Mechanical Diver 200m

Årets nyhet fra Citizen går rett inn på listen over beste klokker under 10.000 kroner.

Det er ingen hemmelighet at Citizen ofte havner i skyggen av landsmannen Seiko. I alle fall blant klokkeinteresserte her hjemme. Årsaken til dette er nok sammensatt, men et tilsynelatende høyere fokus på kvartsmodeller i de lavere prisklassene har nok ha noe med saken å gjøre.

Legg også til en begrenset distribusjon blant de mer profilerte norske forhandlerne, og de mest påkostede modellene ikke er tilgjengelige i vårt markedet i det hele tatt. For den jevne norske klokkeentusiast er Citizen ganske enkelt litt ukjent territorium.

Citizen Promaster Mechanical Diver 200m

Citizen Promaster Mechanical Diver 200m ref. NB6021-17E. Bilde: Tidssonen

Nye Promaster Mechanical Diver 200m, med referanse NB6021-17E, er en påminnelse om at det japanske merket vet et og annet om å lage skikkelige klokker. Modellen ble presentert i våres, men har først i disse dager begynt å finne veien til norske forhandlere. Altfor sent til å bli årets sommerklokke – men heldigvis ingen JDM (japanske domestic market) eksklusiv.

På det mest grunnleggende er nykommeren til Citizen en klassisk dykkerklokke. Klassisk, à la de første proffe dykkerklokkene fra Rolex og Blancpain, som på midten av 50-tallet var med på å definere sjangeren.


ANNONSE


Den konkrete inspirasjonen bak Promaster Mechanical Diver 200m stammer imidlertid ikke fra Sveits. 70-tallsmodellen Challenge Diver er hentet fra Citizens eget historiske arkiv, og kom blant annet som ref. 62-6198 (Fratello har en utmerket artikkel om den gamle modellen her).

Bilde: Tidssonen

Den nye klokken har for øvrig fått kallenavnet «Fujitsubo», som er japansk for rankeføttinger (omfatter blant annet andeskjellfamilien og rur). Bakgrunnen er historien om en original Challenge Diver, som i følge Citizen ble funnet på en strand i Australia på 80-tallet. Klokken var dekket av rur, men fungerte på tross av flere år i det våte element.

Modernisert retro

Retrodesign er ingen mangelvare i klokkeverdenen, men det er i detaljene, gjennomføringen og helheten Citizen viser styrke. Kassen måler ganske perfekte 41 mm i diameter, som skal være identisk med forgjengeren fra 70-tallet. Tykkelsen er på 12,3 mm, og er faktisk en anelse slankere enn originalen.

Bilde: Tidssonen

Safirglasset ligger nesten plant med bezelen, men er skrådd ved ytterkanten for et økt vintage-preg. Bezelen har et innlegg av aluminium fremfor nymotens keramikk. Både Mercedes-viseren og tallskiven med de store markørene er nedarvede trekk, men er noe modernisert (og mindre radioaktivt) enn inspirasjonskilden.

Lesbarhet i mørke er intet problem. Bilde: Tidssonen

Titan fremfor stål

En helt rendyrket kopi av forgjengeren fra 70-tallet er det altså ikke – men i mine øyne er dette slettes ikke negativt. Spesielt ikke når Citizen har valgt bort rustfritt stål til fordel for titan. Det lette materialet er ganske uvanlig i denne prisklassen, og gir kassen både lav vekt og en noe varmere fargetone enn stål.

Legeringen blir omtalt som «Super Titanium», og er behandlet med Citizens «Duratect». I følge merket er resultatet en overflate som er minst fem ganger hardere enn rustfritt stål.

Polert bezel gir en viss kontrast mot den børstede kassen. Bilde: Tidssonen

Vannresistensen er oppgitt til 200 meter, og bygger videre på Citizens tradisjon for å lage robuste verktøyklokker. Kombinert med de øvrige egenskapene innfris også kravene for en ISO-sertifisert dykkerklokke denne gangen.

Standard leveres Promaster Mechanical Diver 200m med en vintage-inspirert gummirem, som absolutt får jobben gjort. Definitivt ikke den verste jeg har prøvd, men kanskje ikke den aller beste. Bredden mellom hornene på 20 mm åpner imidlertid for et vell av muligheter hva angår remmer og lenker.

Apropos lenke har Citizen også en variant med blå bezel og skive (ref. NB6021-68L), som kommer med en solid lenke av samme materiale som kassen.

Citizen Promaster Mechanical Diver 200m ref. NB6021-68L.

Nytt urverk

I likhet med Seiko og en håndfull sveitsere, er Citizen et vertikalt integrert manufaktur. Produksjonen av urverk er organisert under datterselskapet Miyota, som også leverer urverk til klienter utenfor den japanske gruppen.

Urverket som sitter i Promaster Mechanical Diver 200m er døpt kaliber 9051, og ble introdusert i fjor våres med Promaster «Orca Whale» ref. NB6004-08E. I november dukket verket også opp i den sporty-elegante Series 8 831. For noen vil kanskje det viktigste være at urverket ikke benyttes av andre merker, men i alle fall foreløpig er forbeholdt Citizen.

Baklokket skjuler et Citizen kaliber 9051. Bilde: Tidssonen

Teknisk fremheves god resistens mot magnetisme (opptil 16.000 A/m), med antimagnetiske materialer i balansefjæren og relaterte komponenter. Frekvensen er oppgitt til 28.800 halvsvingninger per time, og gangreserven er på 42 timer.

I tillegg til automatisk opptrekk kan verket trekkes med kronen. Hurtigstilling av dato er tilgjengelig i kronens andre posisjonen, mens ytterste posisjonen stopper sekundviseren og muliggjør presis tidsjustering.

Kaliber 9051 er ikke COSC-sertifisert, men Citizen oppgir et gjennomsnittlig daglig avvik på -10 til +20 sekunder. Til sammenligning oppgir Seiko en presisjon på -15 til +25 på sin 6R-serie, som blant annet brukes i den populære Prospex 1965 Diver’s Modern Re-interpretation.

Nesten perfekt

Noen klokker er kjærlighet ved første blikk, og for meg var Promaster Mechanical Diver 200m en slik klokke. Flere ganger har jeg opplevd at virkeligheten ikke alltid når opp til forventningene, men nykommeren fra Citizen skuffer ikke.

Bilde: Tidssonen

I hånden føles modellen solid og kompakt, og utifra egen hukommelse minner den egentlig litt om Rados Captain Cook, og i noe mindre grad Seikos klassiker SKX007. På håndleddet sitter klokken svært godt, og med den lave vekten tok jeg meg selv i å glemme at den var der.

Helt perfekt er klokken likevel ikke. Kronen kunne med fordel vært større, og er ikke noe høydepunkt hverken estetisk eller i bruk. Den blankpolerte bezelen kunne med vært mer taktil, med tydelige klikk og en grovere kant for bedre grep.

Baklokket mangler dybde, og gir assosiasjoner til rimelige kvartsklokker. Glasset, i all sin vintage-inspirerte prakt, har en litt merkelig refleksjon rundt ytterkanten (grunnet glassets skråkant), som kan være distraherende.

Spennen har et nokså anonymt design. Bilde: Tidssonen

I det store bildet er dette likevel for småplukk å regne. For med en veiledende pris på 6.598 kroner er det faktisk imponerende det Citizen tilbyr. En av de mest nærliggende konkurrentene er Seiko Prospex, hvor klokker med tilsvarende pris er stålmodeller utstyrt med mindre presise urverk i 4R-familien.

Legg spesielt merke til kanten av glasset. Bilde: Tidssonen

Status og design kan det være mange ulike meninger om, men vektlegges de tekniske spesifikasjonene og opplevd kvalitet, mener jeg at Citizen er den soleklare vinneren i klassen. Faktisk tror jeg vi må godt opptil (eller kanskje over) 10.000-kronersgrensen, før vi finner en bedre klokke fra et etablert merke.

Er dette Citizens måte å melde seg på kampen om markedsandeler i kategorien for mekaniske sportsklokker i den litt høyere innstegsklassen? Kanskje – kanskje ikke. Men uavhengig av motivet bak er sympatisk prising noe som kommer klokkeentusiastene til gode.

Bilde: Tidssonen

For mange kan Promaster Mechanical 200m være en nesten perfekt klokke, til en helt perfekt pris. En klokke som appellerer like mye til nybegynnere på utkikk etter sin første skikkelige klokke, som for mer erfarne entusiaster på jakt etter en budsjettvennlig «beater» med x-faktor. For det er nettopp en sjarmerende verktøyklokke med det lille ekstra Citizen har endt opp med å lage.

Citizen Promaster Mechanical 200m NB6021-17E har som tidligere nevnt en veiledende pris på 6.598 kroner, mens NB6021-68L (blå med lenke) er priset til 7.598 kroner.

Men hvor kjøper man egentlig en litt dyrere mekanisk Citizen i Norge? Dette visste heller ikke jeg svaret på før jeg selv tok kontakt med den norske importøren Feras. Rykker det nå i kjøpefoten er fasit at Promaster Mechanical 200m for øyeblikket bare tilgjengelig på forespørsel, som kan gjøres direkte til importøren her.


ANNONSE