Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Moritz Grossmann Benu Date

Moritz Grossmann Benu Date

Klokkekunst fra Glashütte med særegen datovisning og en magisk innside.

Moritz Grossmann er kanskje den tyske urprodusenten som mest fortjener å bli oppdaget av flere entusiaster. Det historiske navnet stammer fra etableringen av urindustrien i Glashütte på 1800-tallet, hvor Carl Moritz Grossmann var en regionens største pådrivere. Dagens Moritz Grossmann er imidlertid et selskap av nyere dato, grunnlagt av Christine Hutter i 2008. Med både urmakerutdannelse og fartstid fra naboene Glashütte Original og A. Lange & Söhne, var Hutters ambisjon å gjenopplive Grossmann-navnet i form av et ekte manufaktur av ypperste klasse. Vi besøkte for øvrig fabrikken i 2018, og har skrevet om opplevelsen her.

Å bære Moritz Grossmann Benu Date på håndleddet i to uker, har vært en uforbeholden positiv opplevelse av det sjeldne. Modellen ble introdusert under navnet Atum Date i 2017 (navnet ble senere endret), og har et klart slektskap til debutmodellen Benu fra 2010. Det gir også en synlig likhet med Benu Power Reserve, som vi tok en nærmere kikk på her. Som søsknene har kassen en diameter på 41 mm, og har for anledningen har en tykkelse på 11,85 mm. Dimensjonene er ikke direkte små for en klokke i denne kategorien, og spesielt remfestene er en anelse kraftige for undertegnedes smak. I praksis har klokken en tilstedeværelse som minner mer om en IWC Portugieser, enn en Patek Philippe Calatrava. En positiv effekt er imidlertid at Benu Date ikke utelukkende oppfattes som en dressklokke forbeholdt de fineste anledninger.

Svevende datovisning

Moritz Grossmann Benu Date – tidligere kjent som Atum Date.

Urskiven av sølv har et minimalistisk uttrykk, med enkle timemarkører av gull fremfor numeraler. Hadde klokken vært en enkel «time-only», ville det nesten ha bikket over i det litt intetsigende. Slik er det imidlertid ikke, for som navnet tilsier er Benu Date utstyrt med datovisning – og heller ikke av den tradisjonelle sorten. Grossmann har plassert en senket «ring» ytterst på urskiven, hvor en tilsynelatende svevende brakett markerer gjeldende dato. Datoskiftet skjer øyeblikkelig, og manuell justeringer begge veier er enkelt tilgjengelig via kronen kl. 10. Både funksjonelt og estetisk står løsningen i sterk kontrast til de store doble datovinduene vi ser hos både Glashütte Original og Lange.

Benu Date har en elegant tilstedeværelse på håndleddet.

På håndleddet er ikke Benu Date en klokke som typisk vekker oppsikt blant den gemene hop, men vil unektelig føles spesiell for den som bærer den. Et trent øye vil kanskje legge merke til de spesielle viserne, som Grossmann former og farger for hånd. Viserne er et forsiktig hint om storheten som kan beskues gjennom glasset i baklokket.

Førsteklasses finisj

Hjertet i Benu Date er Moritz Grossmanns egenproduserte kaliber 100.3. Finisjmessig er det manuelt opptrekkbare urverket noe av det råeste man kan oppdrive i et masseprodusert ur. Vel, «masseprodusert» – hos Grossmann betyr det under 500 ur i året, og hvert eneste urverk monteres to ganger for å sikre et perfekt resultat. Det aktuelle kaliber 100.3 er tydelig inspirert av tradisjonelle saksiske lommeur, med et søyle-basert 2/3-plate design i tysk sølv. Helt i bunnen skimtes en enkel sandblåst verkplate, som kun fungerer som et nøytralt lerret kunsten kan utfolde seg på.

Moritz Grossmann kaliber 100.3 er ren klokkepornografi.

For nettopp kunst må det sies å være. Balansekloben og kloben for ganghjulet er utsmykket med vakker håndgravering. 2/3-platen er dekorert med brede Glashütte-striper (eller Côtes de Genève som det heter i Sveits), og skriften er oppsiktsvekkende nok gravert for hånd. Tre av de klare juvelene (fargen er et av Grossmanns særtrekk) er satt i skrudde gullkrager, og flere av de synlige skruene er blånert til en spesiell lilla, nesten brunaktig, farge (andre farger enn tradisjonell blå er enda et av merkets særtrekk). Kronhjulet har en speilblank finish, mens sperrehjulet byr på trippel sneglet finisj. Her er også tannhjulenes tenner polert – noe selv ikke Lange eller Patek har som vane å ta seg bryet med å gjøre.

Den håndgraverte balansekloben med mikrometerskrue er et sjeldent vakkert skue.
«Philippe Dufour-ish»: Tennene på kronhjulet og sperrehjulet er polert.

Særegen justeringsfunksjon

Som seg hør og bør i et lommeur-inspirert urverk, er balansen av den store og trege sorten, med en frekvens på 18.000 halvsvingninger per time. Den spesielle «Grossmann-balansen» er utstyrt med en Nivarox-spiral og seks skruer, hvor to av dem kan justere balansehjulets treghet. Manipulering av balansen kan også gjøres via rykkeren, som justeres via Grossmanns særegne mikrometerskrue. Den lille skruen er for øvrig finisjert ved hjelp av hele fire ulike teknikker, og er et herlig skue gjennom lupen.

Knappen under kronen hinter om noe spesielt.

Den lille knappen under kronen hinter til et av urverkets fiffige trekk. Når kronen trekkes ut stopper viserne – som normalt. Kronen smetter imidlertid inn igjen, men kan fortsatt brukes til å justere viserne. Ikke før knappen under kronen presses inn, begynner viserne å gå igjen. Tanken bak mekanismen er å eliminere enhver fare for at viserne flytter på seg når en tradisjonell krone presses inn, og dermed sikre en mer nøyaktig tidsjustering. Funksjonen fungerer knirkefritt, men hvorvidt den er verdt «uroen» den ekstra knappen skaper er et spørsmål åpent for diskusjon.

Avsluttende tanker

En grail for det som vet.

Moritz Grossmann Benu Date er en klokke som leverer en solid dose særpreg i en diskré og elegant innpakning. I tråd med Moritz Grossmanns filosofi, er det urverket som er den virkelige stjernen. Prisen på 38.800 euro plasserer klokken utenfor rekkevidde for det brede markedet, og ypper samtidig med flere sterke navn i samme prisklasse fra både Sveits og Tyskland. Det er en konkurranse «ferskingen» Moritz Grossmann trolig lider under.

Benu Date er imidlertid en klokke som appellerer mer til kunnskapsrike (og forholdsvis bemidlede) samlere, snarere enn «show-offs» med fete lommebøker. Forstås Benu Date for det håndverket den faktisk er, er det imidlertid ingen grunn til at den ikke skal ta innersvingen på en rekke etablerte navn. Kvalitet og finisj er ikke bare på høyde med, men overgår også mange ur i samme prisklasse.

Mer om Moritz Grossmann er å finne på grossmann-uhren.com.

Spesifikasjoner:

  • Modell: Moritz Grossmann Benu Date – MG-000854.
  • Det ytre: Kasse i rødt gull – 41 mm diameter, 11,85 tykkelse – safirglass i front og baklokk – urskive i sølv, markører av gull – håndlagde visere av stål – håndsydd alligatorrem med spenne av rødt gull.
  • Det indre: Moritz Grossmann kaliber 100.3, egenprodusert – manuelt opptrekkbart, 42 timer gangreserve – 18.000 vph (2,5 Hertz) – Grossmann-balansehjul, Nivarox-spiral med Breguet endekurve. – timer, minutter, små sekunder, dato.
  • Pris: 38.800 euro.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!