Leses nå
Maurice Lacroix lanserer Aikon Master Grand Date

Maurice Lacroix lanserer Aikon Master Grand Date

En «Masterpiece» i Aikons drakt.

Etter noen strevsomme år for Maurice Lacroix, fant de igjen veien tilbake på klokkekartet da de lanserte Aikon tilbake i 2016. I løpet av de etterfølgende fem årene har kolleksjonen sett stadige utvidelser, først og fremst (og viktigst) ved introduksjonen av mekanisk innside i 2018 og deretter ved lanseringen av det enda litt mer sporty søskenet Aikon Venturer i 2019.

Aikon Master Grand Date. Bilder: Maurice Lacroix

Under den digitale Watches & Wonders ble et nytt familiemedlem med egenprodusert urverk presentert. En klokke hvor selskapets kompetanse innen urmakeri og uvanlig design blandes med de sporty linjene til Aikon.

Harmonisk asymmetri

Aikon Master Grand Date tilbyr flere nye elementer ved sin inntreden i familien, både i det visuelle oppsettet på skiven og i det nye urverket på innsiden. Riktignok følges de samme ytre linjene som vi kjenner fra familien, men med sine 45 millimeter er den (sammen med Aikon Automatic Skeleton Manufacture) størst i familien. Sistnevnte var for øvrig første klokke i serien hvor man benyttet et egenprodusert urverk på innsiden, og Aikon Master Grand Date følger opp med et «in-house» ML331.

Det første man legger merke til ved Aikon Master Grand Date er det uvanlige skiveoppsettet, som bruker åpne skjeletterte deler aktivt som en del av den visuelle opplevelsen. Et åpent balansehjul er det umiddelbare blikkfanget og dermed hovedattraksjonen, med en usentrert tidsvisning, små sekunder og det doble datovinduet som tilskuere til dansen. Skivedesignet er nytt på en Aikon, men føles kjent og drevne entusiaster vil kanskje sende tankene til Masterpiece Gravity, som har noen klare likhetstrekk. Maurice Lacroix selv understreker imidlertid at modellene (på urverkssiden) er teknisk ulike.


ANNONSE


Den tilsynelatende asymmetriske skiven oppnår visuell balanse med plasseringen av de ulike elementene, både relativt til hverandre og til bezelens «klør». Detaljer som tidsvisningens Clous de Paris-mønster, de børstede detaljene i rammene og datovinduets tydelige likhetstrekk med bezelens signaturelement trekker opp helheten på en god måte.

ML331 byr på en finish som skal speile mot Aikon-serien. Bilde: Maurice Lacroix

Det nye egenproduserte urverket har en delvis åpen konstruksjon også fra baksiden, som understrekes av rotorens skjeletterte design. Både rotoren, broer og plate har fått en kombinasjon av ulike børstede overflater, som kombineres med lett polering på de indre skråkantene. Selskapet selv forklarer at finisjeringen er ment å speile Aikon-seriens designspråk og at man derfor har utelatt klassiske teknikker som perlage og Côtes de Genève. Det fungerer egentlig overraskende godt, først og fremst siden urverkets inviterende arkitektur gir visuell glede i seg selv.

Førsteinntrykk

Maurice Lacroix har gjort mye bra med Aikon-serien og jeg syns de hittil har forvaltet den på en relativt god måte. Den har alene vært hovedgrunnen til at merket igjen er godt befestet i det vanskelige mellomsegmentet.

Maurice Lacroix Aikon Master Grand Date. Bilde: Maurice Lacroix

Det sagt. Jeg klarer å styre min begeistring for den tilsynelatende enorme iveren etter å lansere haugevis med varianter på kort tid. Det har resultert i en Aikon-kolleksjon som består av ca. 90 referanser (kvarts og mekanisk) – og med ett frykter man at selskapet skal gå i samme felle som før, med en uoversiktlig portefølje. Antallet uvanlige og avanserte Aikon-modeller skulle man også tro at begynner å nå et visst metningspunkt. Allerede finnes kuriositeten Aikon Mercury og nevnte Automatic Skeleton Manufacture.

Med den stadig tøffere konkurransen i mellomsegmentet vet jeg ærlig talt ikke om en ny og kostbar modell er veien å gå. For selskapet er selv helt klare på at det er unge kjøpere som er målet, og da rimer en prislapp som nærmer seg 100.000 dårlig. Skulle man da heller gjort som Oris gjorde med sin Aquis Date og kommet meg eget urverk i en basemodell?

I det gjennomgående forferdelig dårlige pressematerialet bruker Maurice Lacroix dessverre – og høyst overraskende – forsvinnende lite plass til å forklare detaljert rundt urverkets egenskaper. Heller brukes plassen til selvskryt om at klokken og verket representerer et gjennombrudd, ja faktisk begynnelsen på en ny dimensjon innen urmakeri. Det virker i beste fall som en litt flåsete overdrivelse.

Maurice Lacroix Aikon Master Grand Date. Bilde: Maurice Lacroix

Isolert sett er Aikon Master Grand Date likevel en god sammensmeltning av selskapets ulike styrker. En ny flaggskipmodell i familien. Det gir en visuelt og teknisk spennende klokke, hvis ankepunkt kanskje er den velvoksne størrelsen. Spørsmålet jeg stiller meg er likevel om en Aikon til denne prisen gir markedsmessig mening, eller om også denne modellen vil bli som en kuriositet å regne.

Fakta og pris

Maurice Lacroix Aikon Master Grand Date
AI6118-SS00E-430-C

Diameter: 45 mm
Tykkelse: 15 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Delvis skjelettert
Glass: Safir
Vannresistens: 100 meter
Rem / lenke: Rem og lenke med «Easychange»

Urverk: ML 331
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Usentrert tidsvisning med timer, minutter, små sekunder, stor dato
Frekvens: 18.000 vph
Gangreserve: 50 timer

Veiledende pris: 79.990 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på mauricelacroix.com.


ANNONSE