Leses nå
Linde Werdelin SpidoLite Titanium Blue

Linde Werdelin SpidoLite Titanium Blue

Urverdenen spenner fra det tradisjonsbundne og klassiske, til det særegne og nyskapende. Vi har levd noen dager med Linde Werdelin SpidoLite Titanium Blue – et ur som utvilsomt befinner seg på den sistnevnte delen av skalaen.

Det København- og London-baserte klokkemerket Linde Werdelin, er hjertebarnet til den danske duoen Morten Linde og Jørn Werdelin. Idéen bak merket ble unnfanget av Jørn Werdelin i 1996, etter en stygg skiulykke som følge av uventet dårlig vær. 6 år senere startet samarbeidet med industridesigneren Morten Linde, og deres første mekaniske klokke med tilhørende digitale instrumentmodul tilpasset skikjøring («The Rock»), ble lansert i 2006.

Jørn Werdelin og Morten Linde (stående).
Jørn Werdelin og Morten Linde (stående).

Siden den gang har Linde Werdelin utvidet kolleksjonen til å også omfatte en modul tilpasset dykking («The Reef»), og konseptet med et digitalt instrument som er monterbart på toppen av et mekanisk sportsur, er en stor del av merkets DNA.

The Rock, klar for montering på en SpidoLite.
The Rock, klar for montering på en SpidoLite.

Modulene er i seg selv imponerende, men blant klokkeentusiaster ligger store av appellen for merket i de unike mekaniske urene. Modellene deles i to hovedfamilier – Spido-familien og Oktopus-familien – som til sammen utgjør merkets samlede kolleksjon. Samtlige av Linde Werdelin sine modellene, blir produsert i et begrenset og nummerert antall, og forhandles av et knippe utvalgte high-end forhandlere. Den årlige totalproduksjonen ligger etter sigende på rundt 500 ur, noe som gjør Linde Werdelin sine klokker til et relativt sjeldent syn i ute i det fri.

[separator type=»thick»]

LINDE WERDELIN SPIDOLITE TITANIUM BLUE

linde-werdelin-spidolite-titanium-blue-5

Linde Werdelin SpidoLite Titanium Blue, ble lansert på tampen av 2012, og begrenset til 75 eksemplarer på verdensbasis. Med visning av timer, minutter, sekunder og dator, er SpidoLite-modellene de enkleste modellene i Spido-kolleksjonen – i alle fall rent funksjonsmessig.

Det unike designet gjør det vanskelig å gi SpidoLite en bestemt merkelapp, men i generelle termer er det snakk om en sportsklokke. Vel å merke en særdeles moderne sportsklokke, som kan sies å være relatert til enkelte modeller fra merker som Audemars Piguet, Hublot og Richard Mille. Magefølelsen sier også at disse merkenes kjøpegrupper til dels overlapper. Det er moderne, det er maskulint, og det er eksklusivt.

[separator type=»thick»]

DET YTRE

linde-werdelin-spidolite-titanium-blue-4

Ingen kan beskylde Linde Werdelin for å ikke presse grensene designmessig, og SpidoLite Titanium Blue byr på et svært moderne og «hi-tech» ytre.

Den 44 millimeter store urkassen i titan grad 5 har en av bransjens mest intrikate design, med en rekke skjeletterte detaljer. Et slik industrielt utseende kunne fort blitt for røft, men balanseres ut av et høyt finishnivå, som tilfører uret en stor dose raffinement. Resultatet er en urkasse som fremstår somsvært gjennomtenkt og påkostet. Og selvfølgelig er kassen kompatibel med modulene «The Rock» og «The Reef».

linde-werdelin-spidolite-titanium-blue-7

I likhet med en håndfull kjente sportsklokker, har SpidoLite Titanium Blue store eksponerte skruer i front. I motsetning til enkelte, har imidlertid skruene en viktig funksjon som festepunkter for den nærmest integrerte remmen. Denne proprietære festeløsningen begrenser riktignok muligheten for å benytte uorginale remmer, men oppsiden utveier nedsiden ved det hevede kvalitetsinntrykket en slik løsning gir.

linde-werdelin-spidolite-titanium-blue-6

Urskivedesignet kan ved første øyekast virke litt kaotisk, men studerer man den nærmere, vil man raskt oppdage en høy grad av symmetri. Som modellnavnet tilsier, er blått en gjennomgangsfarge, og den blå skjeletterte urskiven med orange detaljer, understreker urets sporty karakter. Blåfargede urskiver har en tendens til å drastisk endre fargetone under ulike lysforhold, og SpidoLite Titanium Blue er ikke noe unntak. Fargen kan oppleves som alt fra dyp marineblå til nesten blålilla, men oppleves aldri som skrikende eller for voldsom. Alllikevel, Linde Werdelin SpidoLite Titanium Blue er ikke klokken for den som er redd for litt oppmerksomhet.

linde-werdelin-spidolite-titanium-blue-11

Spidolite Titanium Blue er utstyrt med en skrukrone gravert med «LW», og både i front og baklokk finner vi en riperesistant safirkrystall. Modellen er oppgitt vannresistant til 100 meter – ønsker man å utforske dypere vann, må man over på dykkermodellene i Oktopus-kolleksjonen.

[separator type=»thick»]

DET INDRE

linde-werdelin-spidolite-titanium-blue-10

SpidoLite Titanium Blue har visning av timer og minutter via klassiske sentrale visere, mens sekundene er plassert på en underskive kl. 9. Den delvis eksponerte og laserkuttede disken for datovisning, har en klassisk plassering kl. 3.

Urverket er et kaliber LW04, som er basert på det 7750-inspirerte kaliber 2252 fra sveitsiske Concepto. Dette selvtrekkende mekaniske urverket har en gangreserve på rundt 42 timer, og tikker med en frekvens på 28.800 vph (4 Hertz). Dette kaliberet vekker kanskje ikke de største følelsene, men skal både være veldesignet, driftsikkert, og kvalitetsmessig solid.

linde-werdelin-spidolite-titanium-blue-9

Rent visuelt er verket er pent dekorert med sirkulær perlage, blånerte skruer og en svart skjelettert rotor, gravert med «Linde Werdelin» i matchende orange.

[separator type=»thick»]

PÅ HÅNDLEDDET

linde-werdelin-spidolite-titanium-blue-1

Linde Werdelin SpidoLite Titanium Blue er med sine 44 mm i diameter og 15 mm tykkelse, en nokså stor klokke, og det utradisjonelle designet kan medføre en visse bekymringer i forhold til klokkens bærekomfort.

I det man spenner klokken på håndleddet, innser man imidlertid straks at eventuelle bekymringer er helt uberettigede. SpidoLite-kassen med den integrerte remmen sitter faktisk som støpt på undertegnedes håndledd, og flere som prøvde klokken under testperioden satt igjen med den samme opplevelsen. Kreativt design skal ideelt sett ikke gå på bekostning av komfort, og her har Linde Werdelin mestret balansegangen med stil.

linde-werdelin-spidolite-titanium-blue-8

Den svarte remmen med blå kontrastsømmer har en fin tykkelse, og er produsert i en kombinasjon av stoff og skinn. Spennen er av den enkle klassiske varianten, frest ut ut fra et stykke massivt titan. Tidligere nevnte vi at festemekanismen kun gjør det mulig av å benytte originale remmer, men Linde Werdelin byr på et stort utvalg av både remmer og spenner (inkludert en lekker foldespenne) på sine nettsider.

linde-werdelin-spidolite-titanium-blue-2

Kombinasjonen av lett titan og det skjeletterte designet, medfører også svært lett klokke. Faktisk i så høy grad at man fra tid til annen tar seg selv i å kikke på håndleddet – bare for å bekrefte at klokken fortsatt faktisk er der.

Man kan ikke få i både pose og sekk, og et intrikat urskivedesign må nødvendigvis gå noe på bekostning av lesbarhet. Til tross for dette er lesbarheten innenfor det akseptable. Avlesningen av dato krever noe mer anstrengelse enn timer, minutter og sekunder. Til gjengjeld er datovisningen såpass integrert i designet, at det er til liten sjenanse for entusiaster med datovindu-allergi.

[separator type=»thick»]

AVSLUTTENDE TANKER

linde-werdelin-spidolite-titanium-blue

En av de største utfordringene for et forholdsvis ungt merke, er å etablere en tydelig og gjenkjennbar identitet. Dette har Linde Werdelin i høy grad lykkes med.

Linde Werdelin SpidoLite Titanium Blue er en unik klokke som får det til å kile litt ekstra i magen, og som umiddelbart vekker nysgjerrighet blant likesinnede og entusiaster. Uavhengig av preferanser, er det vanskelig å ikke bli fascinert av det særegne designet, noe også merkets økende popularitet er et tydelig bevis på. Totalpakken er solid, og kvalitetsfølelsen er på høyde med klokker i tilsvarende prisklasse.

Nøyaktig hvilke klokker som utgjør SpidoLite Titanium Blue sine konkurrenter, er det vanskelig å si med høy sikkerhet, men modeller som Hublot Big Bang, Audemars Piguet Royal Oak Offshore, og til dels Richard Mille er trolig ikke så langt fra sannheten.

Linde Werdelin SpidoLite Titanium Blue har en pris på 10.900 sveitsiske franc før avgifter, og flere detaljer om modellen finnes her.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.