Leses nå
GPHG 2022: Her er årets vinnere

GPHG 2022: Her er årets vinnere

Disse fikk med seg de gjeve prisene hjem fra kveldens arrangement i Genève.

I kveld var det nok en gang duket for klokkeindustriens store festaften, da Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) gikk av stabelen i Théâtre du Léman i den sveitsiske klokkehovedstaden Genève. Utdelingen, som på folkemunne omtales som industriens egen Oscar-utdeling, er en gylden sjanse for både etablerte og nye merker (og personligheter) å vise seg frem blant de aller fremste i bransjen.

De gyldne hendene er gjeve å få med seg hjem.

Som vanlig var det prominente teateret fylt med merkenes CEOs, frittstående urmakere, øvrige bransjefolk, inviterte gjester og et knippe journalister fra hele verden.

Flere kategorier og priser

Hvert år avgjøres utdelingen av de gjeve prisene av medlemmene i GPHGs «Academy» og en utvalgt jury av disse. Akademiet avgjør hvilke av de mange innsendte kandidatene som blir plukket ut blant de nominerte i hver kategori, som vi skrev om tidligere i høst.

Årets jury ble, i år som i fjor, ledet av den britiske forfatteren, historikeren og journalisten Nick Foulkes, mens øvrige medlemmer inkluderer velkjente navn som Jean-Christophe Babin, Ludovic Ballouard, George Bamford, Félix Baumgartner, Jean-Claude Biver, Denis Flageollet, Wei Koh og Giorgia Mondani. Hele listen over årets jury finner du forresten her.


ANNONSE


Ferdinand Berthoud FB 2RSM.2-1 vant prisen «Mechanical Exception».

Antallet priser var i år delt inn i 15 (19) ulike kategorier, hvor «Mechanical Clock» er ny av året. I tillegg til de faste kategoriene med 6 offentliggjorte nominerte i hver, kommer fire ekstrakategorier, samt hovedprisen «Aiguille d’Or» og den gjeve «Special Jury Prize».

Sistnevnte tildeles ikke en klokke, men går til en person, institusjon eller tiltak, som har spilt en fundamental rolle i å fremme urmakeri av høy kvalitet. De to sistnevnte prisene henger derfor litt ekstra høyt for mottakerne.

Årets store vinner: MB&F Legacy Machine Sequential Evo

Den gjeveste klokkeprisen – Aiguille d’Or – gikk i år til Maximillian Büsser / MB&F og deres Legacy Machine Sequential Evo. En klokke som også var nominert i kronografkategorien, men som altså heller stakk av med den gjeveste prisen av de alle.

En vanvittig klokke, som i tillegg til sitt unike design og vakre finish kan by på to (!) separate kronografer, som hver for seg er utstyr med dobbeltkronograf. Det tillater at klokken både kan måle rundetider og har en egen modus for sjakk.

MB&F Legacy Machine Sequential Evo

Øvrige vinnere inkluderte Rexhep Rexhepi Chronomètre Contemporain II i kategorien «Men’s», som tok seieren foran gode kandidater som Parmigiani Fleurier Tonda PF Micro-Rotor og Bulgari Octo Finissimo Skeleton 8 Days. Det viser for alvor styrken i Rexheps arbeid, som også vant prisen for første utgave av samme klokke tilbake i 2018.

I kategorien «Mens’ Complication» var det Hérmes som stakk av med prisen, for den fabelaktige Arceau Le temps voyageur, som jeg så nærmere på under årets Watches & Wonders. Samme klokke, i mindre utgave, vant også tilsvarende pris i damekategorien «Ladies’ Complication». Det er både oppsiktsvekkende og imponerende.

Urverket på Rexhep Rexhepi Chronomètre Contemporain II

En annen spennende priskategori – Iconic – gikk i år til TAG Heuer Monaco X Gulf, foran flere sterke kandidater fra ulike merker, inkludert Breitlings nye Navitimer B01 Chronograph 43 og Girard-Perregaux Casquette 2.0.

Komplett vinnerliste

«Aiguille d’Or» Grand Prix: MB&F Legacy Machine Sequential Evo
Special Jury Prize: François Junod

Ladies’: Parmigiani Fleurier, Tonda PF Automatic
Ladies’ Complication: Hérmes, Arceau Le temps voyageur
Men’s: Rexhep Rexhepi, Chronomètre Contemporain II
Men’s Complication: Hérmes, Arceau Le temps voyageur
Iconic: TAG Heuer, Monaco X Gulf
Tourbillon: H. Moser & Cie, Pioneer Cylindrical Tourbillon Skeleton
Calendar and Astronomy: Krayon, Anywhere
Mechanical Exception: Ferdinand Berthoud, FB 2RSM.2-1
Chronograph: Grönefeld, 1941 Grönograaf Tantalum
Diver’s: Tudor, Pelagos FXD
Jewellery: Bulgari, Serpenti Misteriosi High Jewellery
Artistic Crafts: Voutilainen, Ji-Ku
“Petite Aiguille”: Trilobe, Nuit Fantastique Dune Edition
Challenge: M.A.D. Editions, M.A.D.1 Red
Mechanical Clock: Van Cleef & Arpels, Fontaine Aux Oiseaux automaton

Horological Revelation: Sylvain Pinaud, Origine
Chronometry: Grand Seiko, Kodo Constant-force Tourbillon
Innovation: Van Cleef & Arpels, Lady Arpels Heures Florales Cerisier Watch
Audacity: Bulgari, Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary

Les mer om prisutdelingen og årets vinnere på gphg.org.


ANNONSE