Leses nå
Girard-Perregaux lanserer Casquette 2.0

Girard-Perregaux lanserer Casquette 2.0

Et gjensyn med digitalklokken fra 70-tallet – som vi også så i fjor.

Relanseringer av gamle årganger er i dag en velkjent praksis. Men stort sett er utgangspunktet mekaniske klokker, som gjenskapes med en varierende grad av presisjon.

I fjor bød imidlertid Girard-Perregaux og Bamford Watch Department på et gjensyn med Casquette – et batteridrevet armbåndsur fra 1976, med en særegen fasong og digitalt display. Klokken ble gjenskapt i ett eneste eksemplar (betalingsmur), som et bidrag til den årlige veldedighetsauksjonen Only Watch.

Estimatet var satt til 10.000 til 20.000 sveitserfranc, men klokken til slutt under hammeren for hele 100.000 sveitsiske franc. Trolig et resultat av både eksklusivitet og et kult design – men også det faktum at auksjonen samlet inn penger til videre forskning på Duchennes muskeldystrofi.

Versjon 2.0

Tross ytre likhetstrekk med originalen fra 70-tallet var fjorårets Casquette drevet av et nyutviklet kvartsverk. Et faktum som umiddelbart hintet mot at auksjonsobjektet ville komme i en serieprodusert etterfølger – og denne uken skjedde det.

Casquetete 2.0. Bilde: Girard-Perregaux

Casquette 2.0 bygger på samme plattform som den unike klokken fra Only Watch, men helt identisk er den naturligvis ikke. Deler av kassen er nå utført i svart teknisk keramikk, fremfor svart og grå karbonkompositt.


ANNONSE


Denne gangen har Girard-Perregaux også satt klokken på en lenke, som er laget av samme keramiske materiale som kassen. Både kassen og lenken har også innslag av grad 5 titan.

Originalen, som var i produksjon fra 1976 til 1978, kom opprinnelig i tre ulike utførelser – naturlig stål, gullbelagt stål og Makrolon polykarbonat. Årets nykommer er altså ingen kopi hva materialer angår, men ligger estetisk nærmest sistnevnte variant.

Men hvor naturtro er egentlig selve designet? Side om side er familielikheten åpenbar, men Casquette 2.0 mer kantete enn den historiske forgjengeren. For spesielt interesserte har Peter Speake allerede plukket fra hverandre både den nye og gamle Casquette på sin nettside, The Naked Watchmaker.

Funksjonsmessig er det nesten nye GP03980 mer avansert enn urverket som drev den opprinnelige Casquette. I likhet med førsteutgaven viser displayet timer, minutter, sekunder, dag og dato, men det nye urverket har også visning av måned og år, samt kronograf og en ekstra tidssone. Mest fiffig er likevel funksjonen «hemmelig dato», hvor brukeren kan lagre en spesiell dato, år og årstall, som dukker opp i displayet på en bestemt tid av døgnet.

Førsteinntrykk

Girard-Perregaux Casquette 2.0 er en svært sjarmerende klokke – og det til tross for å være drevet av et batteri. En vellykket oppdatering av et særegent retrodesign, som føles like kult i dag som for 45 år siden.

På et punkt føler jeg likevel av Girard-Perregaux har feilet. For å spare strøm må man trykke inn en knapp for at de røde tallene skal vises i 2-3 sekunder. Stort sett vil derfor det lille displayet vært helt svart. Teknologisk har vi kommet langt siden 70-tallet, og en bedre løsning er ikke en urimelig forventning. I alle fall ikke for en klokke til rundt 50.000 kroner.

Bilde: Girard-Perregaux

Den opprinnelige Casquette (som for øvrig var et kallenavn snarere enn et offisielt modellnavn), hadde en totalproduksjon på 8200 klokker. Inspirert av dette slippes Girard-Perregaux Casquette 2.0 i 820 eksemplarer.

En andel av disse ble gjort tilgjengelige på Girard-Perregaux’ nettside den 22. februar. Og faktisk ble samtlige av disse utsolgt etter to timer.

Les også...

Liker man det man ser, men gikk glipp av slippet på nett, kan det likevel være muligheter for å skaffe seg den keramiske digitalklokken. I følge Girard-Perregaux vil et antall gå ut til utvalgte forhandlere – uten at merket sier noe om antall eller hvilke utsalgssteder det dreier seg om.

Bilde: Girard-Perregaux

Fakta og pris

Girard-Perregaux Casquette 2.0
39800-32-001-32A

Dimensjoner: 42,40 x 33,60 mm
Tykkelse: 14,64 mm
Kassemateriale: Svart keramikk og grad 5 titan
Urskive: LED-display
Glass: Safirglass
Vannresistens: 50 meter
Lenke: Svart keramikk, innside av gummi og spenne av titan

Urverk: GP03980
Type: Kvarts
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dag, dato, måned, år, kronograf, ekstra tidssone, «hemmelig dato»
Frekvens: 32.768 Hz

Tilgjengelighet: 820 eksemplarer
Veiledende pris: 4.700 EUR


ANNONSE


Mer informasjon (inkludert et herlige «mini-spill») er tilgjengelig på girard-perregaux.com.


ANNONSE