Leses nå
Dybdeomtale: Frederique Constant Slimline Moonphase Manufacture

Dybdeomtale: Frederique Constant Slimline Moonphase Manufacture

I mange kjennere og entusiasters øyne har sveitsiske Frederique Constant på relativt kort tid markert seg som en av de mest spennende produsentene i sitt segment. Merket fokuserer utelukkende på klassisk-inspirerte urdesign – en linje de i følge CEO Peter Stas også kommer til å være tro mot for fremtiden – og har i tillegg gjort seg bemerket med bruken av egne «in-house» manufaktururverk i en prisklasse hvor dette tidligere har vært svært uvanlig. Frederique Constant, som presenterte sin første skikkelige ur-kolleksjon i 1992, er tilsynelatende ikke redde for å gå sine egne og til dels utradisjonelle veier.

Blant de mest kraftfulle virkemidlene sveitsiske urprodusenter benytter i sine markedsføringsaktiviterer, finner vi formidlingen av merkets «arv», hvor det handler om å bygge en merkevare fundamentert i selskapets tradisjoner, gamle meritter og prestisje. Mange aktører har en rik arv og tilstrekkelig kontinuitet mellom «det gamle» og «det nye», men i realiteten finner vi også en rekke produsenter hvis eneste link til svunnen storhet kun er selve merkenavnet – eller hvis presenterte historie i beste fall bør tas med en klype salt.

Til tross for at Frederique Constants ur-modeller åpenbart er designmessig inspirert av tradisjon og fortid,  forsøker merket hverken å fremstå som eldre eller mer fornemt enn det det faktisk er. I en tid hvor både vanlige forbrukere og entusiaster raskt øker sin kunnskap om ur, er åpenhet og transparens et smart trekk som gir merket troverdig i en bransje hvor dette tidvis har vært fraværende. Samtidig vitner det om Frederique Constants trygghet på merkets identitet og posisjon som en moderne produsent innen «affordable luxury».

Slimline Moonphase Manufacture

Frederique Constant Slimline Moonphase Manufacture ble introdusert i forbindelse med klokkemessen Baselworld i 2013.


ANNONSE


Navnet er ikke mer kryptisk enn at det røper urets sentrale egenskaper – det dreier som en slank dressklokke-aktig modell utstyrt med in-house-urverk med månefaseindikator. Designet er svært elegant og klassisk, og dersom vi ignorer den moderne diameteren på 42 millimeter kunne uret rent stilistisk sett vært hentet rett ut fra 60-tallet.

Flere har påpekt at modellen har mange likhetstrekk med den betydelig dyrere Girard-Perregaux 1966 Full Calendar og ikke minst Jaeger-LeCoultres Master Ultra Thin Moon. Jeg mistenker at det nok ikke er helt tilfeldig.

Slimline Moonphase føles imidlertid ikke som noen kopi, men man kan gjerne si at modellen så smått ypper med sine eksklusive storebrødre ved å by på et stilsikkert design som i aller høyeste grad befinner seg i samme sfære – noe som for det litt over 25 år gamle Frederique Constant bør anses som et kompliment. Ur skal tas og føles på, og urkassen i stål oppleves både som solid og flott finisjert. Løkkronen er en vakker detalj som tilfører det lille ekstra.

Under det riperesistante og lett buede safirglasset i front møter øynene en kurvet sølvfarget urskive med polerte appliserte indekser i rustfritt stål, som matcher de tilsvarende finisjerte viserne for timer og minutter. Den kombinerte datotavlen og senkede månefaseindikatoren er plassert kl. 6, og tilfører urskiven et velkomment men fortsatt elegant innslag av farge.

Månefaseindikatoren byr på en blank sølvfarget måne og stjernehimmel på en dyp blå bakgrunn som matcher den lille blånerte datoviseren. Det er tydelig at Frederique Constant har forstått kraften av nedtonet design, og foruten produsentens logo, «Swiss Made» og nødvendige numeraler og markeringer for dato er urskiven ellers helt ren og fri for distraherende tekst.

Hvorvidt valget om å utelate sekundviseren var ideelt, er et spørsmål som er åpent for diskusjon (undertegnede mener selv det er uproblematisk for et slikt design). Å utelate den «urolige» sekundviseren er tross alt langt fra ukjent praksis for mer elegante ur, og selv ikoniske design som Audemars Piguet Royal Oak ble i sin tid lansert uten sekundviser – trolig  i det formål å gjøre designet så diskré og slankt som overhodet mulig.

På innsiden

Vender vi uret rundt og kikker gjennom glasset i baklokket, oppdager vi raskt det som trolig er det mest oppsiktsvekkende momentet ved Slimline Moonphase.

I denne prisklassen – uret har i skrivende stund en listepris på 25.000 norske kroner – er det langt vanligere å finne ETA eller ETA-derivater, men i hjertet av  Slimline Moonphase finner vi derimot in-house-kaliberet FC-705. Misfortstå ikke – ETA og ETA-klonene er velprøvde og udiskutabelt svært solide og driftsikre verk, men uten større modifikasjoner kan de fort oppleves både som generiske og en smule kjedelige.

Det selvtrekkende manufakturverket FC-705 er en del av Frederique Constants kaliber 700-familie, som for første gang ble introdusert i 2009 med modellen Maxime Manufacture og urverket FC-700. Teknisk sett har Frederique Constant kaliber FC-705 en frekvens på 28.800 vph (4 Hz) og omkring 42 timer gangreserve.

Rent funksjonelt kan både dato og månefase enkelt stilles via kronen, noe som eliminerer et hvert behov for en justeringsstift eller andre tynne spisse gjenstander som ofte benyttes for å justere ur med klassiske senkede trykk-knapper.

Den skjeletterte gullfargede rotoren gir bidrar til å gi godt innsyn til urverket i det fleste posisjoner, og visuelt byr verket på en kombinasjon klassiske sveitsiske dekorasjoner som blånerte skruer, perlage og sirkulær Côtes de Genève.

For erfarne entusiaster er det befriende å observere hvor aggressivt et ungt merke som Frederique Constant tør å gå ut, og introduksjonen av in-house bidrar utvilsomt til å heve listen for hva kjøpere både ønsker og forventer i dette segmentet.

På håndleddet

De fleste vil nok anse Frederique Constant Slimline Moonphase for å være et relativt formelt ur – kanskje også gå så langt som å kalle det et «dress-ur». I tradisjonell sammenheng er derimot 42 millimeter noe stort for å være et klassisk dress-ur, men størrelsen bidrar til å gi uret et moderne tilsnitt og er samtidig mer i tråd med dagens utbredte preferanse for litt større ur. Slimline Moonphase vil utvilsomt passe bra til blådressen, men størrelsen gjør at uret også fungerer bra i en mer avslappet setting.

Den helpolerte urkassen har en tykkelse på 11,3 millimeter – slankt for å huse et selvtrekkende urverk, om enn ikke oppsiktvekkende slankt. Selve fasongen domineres av myke linjer, og med sine slanke og relativt korte buede horn sitter uret komfortabelt på håndleddet. I enkelte tilfeller er det store avvik mellom opplevde dimensjoner og fakta på papiret, men Slimline Moonphase oppleves som temmelig «true to size» og sitter trolig komfortabelt på både store og små håndledd.

Den medfølgende svarte alligatorremmen later til å være av god kvalitet, og er en positiv overraskelse i dette prissegmentet som nok en gang understreker at Frederique Constant virkelig mener «business».

På remmen finner vi en enkel klassisk spenne i stål – noe anslagsvis 50 % vil verdsette, mens den andre 50 % vil savne en foldespenne. Stilmessig er dog den enkle spennen helt riktig for perioden urets design er inspirert av.

Avsluttende tanker

Frederique Constant Slimline Moonphase er et vakkert ur som imponerer med sitt sofistikerte ytre og med en av klassens mest interessante indre. Nettopp in-house-verket bidrar til at modellen differensierer seg drastisk fra de fleste av konkurrentene, og Slimline Moonphase kan i mange dimensjoner anses å være mye ur for pengene.

Videre kombinerer uret klassiske designtrekk med moderne dimensjoner, noe som sannsynligvis gjør modellen aktuell for en langt større kjøpergruppe enn tradisjonelle dressklokker som typisk har hatt en størrelse på 33-39 millimeter.

Som entusiast er det også verdt å berømme Frederique Constant for deres uvanlige åpenhet og fremoverlente holdning – det er slettes ikke uten grunn at merket har fått aksept og en tilhengerskare som inkluderer entusiaster og kjennere med samlinger som også består av langt dyrere ur fra de store sveitsiske manufakturene. Frederique Constant er ikke redde for å bygge sin egen moderne historie, og med en svært gunstig prising er de en fersking som definitivt ypper med de mer etablerte aktørene i klassen.

Slimline Moonphase Manufacture er tilgjengelig i flere konfigurasjoner: sølvfarget, blå og sjokoladefarget urskive; rem eller 2 ulike lenker; urkasse i stål, gullbelagt stål eller massivt rødt gull. Spesielt modellene i stål med skinnrem fremstår som meget attraktive kjøp, og sannsynligvis er Frederique Constant Slimline Moonphase blant de mest spennende kjøpene i sin prisklasse.

Modellen har også vært diskutert i Tidssonens forum, hvor brukeren andres har skrevet en flott review av Frederique Constant Slimline Moonphase med blå urskive.

Noen spesifikasjoner:

  • Referanser: Urkasse i stål med rem (FC-705N4S6/FC-705S4S6), urkasse i stål med lenke (FC-705N4S6B/FC-705N4S6B2/FC-705S4S6B/FC-705S4S6B2), gullbelagt urkasse med rem (FC-705V4S4), urkasse i 18 karat rødt gull med rem (FC-705C4S9/FC-705V4S9).
  • Urverk: Selvtrekkende mekanisk kaliber FC-705 (manufaktur), 28.800 vph, 42 timer gangreserve, 145 deler, timer/minutter/månefase/dato.
  • Urkasse: Stål/gullbelagt stål/rødt gull, sølvfarget/blå/sjokoladebrun urskive, 42 mm diameter, 11,3 mm tykkelse, safirkrystall i front og baklokk, vannresistant 30 meter.
  • Lenke/rem: Lenke i rustfritt stål eller svart/brun/blå alligatorrem med enkel klassisk spenne.

Frederique Constant Slimline Moonphase Manufacture har en listepris på 25.500 kroner for stålmodeller med rem, 26.500 kroner for stålmodeller med lenke, 27.500 kroner for gullbelagt modell med rem og 92.500 kroner for variantene i rødt gull med rem.

Mer informasjon om Frederique Constant er tilgjengelig på frederiqueconstant.com.

[separator type=»space»]


ANNONSE


View Comments (30)

Leave a Reply

Your email address will not be published.