Når vil Rolex 'boblen' sprekke...?

Den som bare hadde visst når bobler vil sprekke… ;)

Her er noen refleksjoner:
Tendensene rolexmarkedet har hatt det siste året minner sterkt om overoppheting. Etterspørselen etter sportsmodeller er skyhøy, og tilbudet av sportsmodeller fra AD er for lavt til å møte etterspørselen i markedet, som naturligvis skaper et prispress i annenhåndsmarkedet. Er prisene for høye til å opprettholdes på lang sikt? Kanskje, kanskje ikke. Jeg har dessverre ikke fasiten.

For at det i det hele tatt skal eksistere en boble, må prisene på Rolex være høyere enn deres fundamentale verdi. Kan en Rolex Daytona som koster 110,6k levert fra AD, og som prises til over 185k på finn.no, sies å være over sin fundamentale verdi? Mulig. Hva med en Batman eller Hulk til 100k, som veiledende koster rett under 80k? Er annenhåndsprisene verdt premiumet en må betale for å snike i køen, om en i det hele tatt får en købillett hos AD, verdt pengene? For noen er den åpenbart det.

Enkelte deler av markedet virker i stor grad å være drevet av spekulasjoner - hvor det er prisveksten som finansierer investeringen. I samme delen virker også å være en viss grad av eurofori, ved at en har overdrevene forventninger til fremtidig avkastning. Begrepet “invistorer” har oppstått, og selv naboen og kollegaen har blitt klokkeekspert og flipper klokker på klokkeriet.

Jeg leste senest i helgen en diskusjon på Rolexforum på FB hvor det ble spekulert i om vi hadde nådd en topp, og om tilbudet på bruktmarkedet var i ferd med å overgå etterspørselen. Populære modeller lå lengre ute, og det var flere klokker til salgs. Ord som Rolex-boble, tråder som dette hvor det diskuteres hvorvidt det faktisk eksisterer en boble eller ei, eller tråder som tar for seg om det er lurt å kjøpe i dag med tanke på fremtidig prisvekst, kan alle indikere en grad av nervøsitet i markedet. Folk har en interesse av å vite om Suben de kjøpte i dag er verdt minst like mye i morgen. Gjerne litt til også, men hvertfall ikke mindre.

Som nevnt ovenfor, så er ikke dette en ny problemstilling, og det er heller ikke sagt at det vil komme noen korreksjon med det første - om det i det hele tatt vil komme en.
Med lav rente, enkel tilgang på kreditt og dårlige alternativer til kapitalplassering (negativ realrente på sparekontoen), har det å putte sparepengene i Rolex vist seg å være et bra alternativ. Om du i 2021 sitter og gnir deg i skjegget over at du har fått kjøpt deg en Pepsi til 30k, eller om du er enda bitrere over at du ikke kjøpte en i 2015 til 40k, kan jeg dessverre ikke svare deg på.
 
Klokke er mote. Mote endrer seg. Det som er hot nå, vil ikke nødvendigvis være hot i fremtiden. Det er vel Daytona et premie eksempel på. Hvem vet. Kanskje Milgauss med grønt glass er det alle skal ha om 10 år.

I en av Hodinkee talking watches episodene sier en storsamler som startet med å samle på bubblebacks når han blir spurt om daytona: "we just didnt see it". Ingen ville ha klokken. Å gå mann av huse på bruktmarkedet i dag er en risiko, all tid klokkene trades over retail.
 
boblen har allerede begynt å gå lekk . Submariner og gmt er blitt " whatever" klokker og fronter et image som klokkeinvistor eller new age hipster . Som mote er det vel et tegn om å gå en anna veg når bloggere /influencers begynner å flashe toolwatch rolexen .

Untaket er jo sjølvsagt dei med vintage klokker eller dei som bruker den som den var tenkt og med tydelige bruksmerker, sveiseperler , sår og i det heile tatt godt brukt . Faux patina derimot er fyfyf.
 
  • Liker
Reaksjoner: Ringeklokke
Hvis populære modeller ligger lenge ute nå kan det jo tyde på at toppen er nådd for denne gang. Folk vil ikke betale mer enn dagens pris. Invistorer har kanskje forstått det og dumper klokkene sine ut i markedet for å cashe inn, noe som holder igjen prisøkningen ytterligere. Vi får se..
 
  • Liker
Reaksjoner: Ringeklokke
Håper du har rett, på jakt etter en sub, men ikke villig til å betale 20% over ny pris for en 4-5 år gammel klokke.

Det er jo ingenting! Jeg betalte over 30 ganger mer en nypris for en nesten 50år gammel klokke. Tipper de var like irritert på Rolex boblen på 70-tallet også,,,,,,
 
  • Liker
Reaksjoner: Jansle
Basert på hva?

Klokkene som tidligere ble revet vekk, bumpes i ukesvis. Enkelte har redusert prisen, og de er fortsatt ikke solgt. Bye Bye invistors!

He he, la oss alle slutte opp om denne påstand, så kanskje markedet kan manipuleres:p:D

Trenger ikke manipulere dette markedet, tidene har forandret seg allerede. Heldigvis..

På diverse invistorfora går diskusjonen om ka farge på tagen som er best som invistering . Hypen er over .

Håper disse taper mer enn rentene som hoper seg opp på mastercardregningen!

Håper du har rett, på jakt etter en sub, men ikke villig til å betale 20% over ny pris for en 4-5 år gammel klokke.

Det slipper du. Snart kan du kjøpe ny fra AD til «vettug» pris. Hva tror du skjer med ventelistene nå, nå som de ikke lenger kan selges med påslag? Gratulerer:)
 
Redigert:
  • Liker
Reaksjoner: Gin
JA- Det var slik det var når vi entusiaster VAR markedet. ;)

giphy.gif