En tråd om kaffe

Jeg har alltid blitt fortalt at brorparten av aromaen i kaffebønner forsvinner innen et kvarter etter kverning. Nykvernet og ferskbrent, lysbrent kaffe kan ikke sammenlignes med det man får servert 9/10 ganger både i Norge og i utlandet.

Man trenger ikke en spesielt god kvern for å få en god start, men hvis du vet du er glad i kaffe, og vet at du har lyst på ordentlig smak, da kan du like godt kjøpe noe godt.

Jeg solgte nylig min Wilfa Uniform for 1500,- på Finn, men det finnes andre Wilfa-modeller som er gode og som dukker opp helt nede i 200,- - Bare dette vil gi deg en vesentlig bedre kaffe.

Jeg bruker håndkvern selv (1Zpresso ZP6 Special, kjøpt på Kaffebox.no).


For meg vil alltid nøkkelen til de smakene jeg tror du leter etter være bønner fra Kenya og Etiopia. Jeg hadde nylig en pose bønner fra Tim Wendelboe (Kenya) som smakte helt perfekt. De andre bønnene jeg har, selv om de er dyre lysbrente, falmner litt når jeg har et visst smaksideal jeg leter etter. Alt det for å si at du må ikke bare bruke kvern, men du må ha den rette typen bønner for det du ser etter.
I tillegg til Kenya, er jeg veldig glad i noe som heter monsunert kaffe. Jeg kjenner ingen andre som liker det spesielt godt, og første gang jeg prøvde det sa jeg "fysj". Poenget mitt er et valget av bønner er vel så viktig, og til syvende og sist er det du som skal være fornøyd! :)
Jeg kjøpte en pose med bønner fra Kenya i går som jeg fikk kvernet til filter kaffe og det ble mye bedre og mer i den retningen jeg vil ha min kaffe:)
Så brukte litt tid på å lese litt om kvern i går og den Wilfa uniform så fin ut men synes den er dyr og tror jeg fint kan klare meg med en manuell kvern. Kan jeg spørre hvorfor du valgte å selge uniformen fra Wilfa?
 
  • Elsker
Reaksjoner: mr.quick
Jeg kjøpte en pose med bønner fra Kenya i går som jeg fikk kvernet til filter kaffe og det ble mye bedre og mer i den retningen jeg vil ha min kaffe:)
Så brukte litt tid på å lese litt om kvern i går og den Wilfa uniform så fin ut men synes den er dyr og tror jeg fint kan klare meg med en manuell kvern. Kan jeg spørre hvorfor du valgte å selge uniformen fra Wilfa?

Så bra! Da er vi inne på noe.

Jeg var fornøyd med min Uniform, men jeg liker godt mekanikk. De første tre årene med kaffedrikking var det manuell kvern jeg brukte, det falt meg av en eller annen grunn ikke inn at det skulle være nødvendig med elektrisk kvern. Det var først da den manuelle Hario-kverna jeg hadde begynte å bli utvetydig utslitt at jeg bestemte meg for å gjøre et hopp opp til ordentlig nerdekaffe.

Det var tidligere i år at jeg besluttet meg for å skulle fokusere litt mer på espresso, og fant ut at håndkvernmarkedet var meget annerledes i dag. Nå kan man få oppriktig gode manuelle kverner. Besluttet derfor å ha én manuell kvern fokusert på espresso (J-Ultra) og én til filter (ZP6 Special). Om jeg bare skulle ha én, hadde jeg gått for K-Ultra.

Hvis du skal ha en manuell kvern, ville jeg anbefalt deg å ha noe med en eller annen form for ekstern indikator på grovhet. Det gjør det veldig mye mer etterprøvbart.

Til filterkaffe har jeg ingen verdens ting å utsette på Uniform, for eksempel. Det er en kjempegod kvern som er lett å bruke. De fleste jeg kjenner er ikke helt kaffenerd, de vil bare ha god kaffe, og de bruker stort sett Wilfa "Nymalt" eller "Aroma", som ser nokså like ut. Det er en kurant kvern, lite å si om det. Godt produktdesign som gjør seg selv lett å tolke og å forstå. Billig brukt. Kjøpte en slik til svigermor.

Apropos forrige innlegg,
Jeg kjøpte monsunert kaffe fra Stavanger Kaffebrenneri, og jeg tror aldri jeg har sett så lysbrent Malabar.
gXLLbiN.jpg


Første gang jeg lager dette med den nye ZP6-kverna. Veldig fornøyd med resultatet; det ble en veldig tydelig bitter lærsmak, etterfulgt av en nøtteaktig, litt brent smak - men uten å smake bittert og jævlig. Har veldig lyst å mestre denne kaffetypen.
 
Så bra! Da er vi inne på noe.

Jeg var fornøyd med min Uniform, men jeg liker godt mekanikk. De første tre årene med kaffedrikking var det manuell kvern jeg brukte, det falt meg av en eller annen grunn ikke inn at det skulle være nødvendig med elektrisk kvern. Det var først da den manuelle Hario-kverna jeg hadde begynte å bli utvetydig utslitt at jeg bestemte meg for å gjøre et hopp opp til ordentlig nerdekaffe.

Det var tidligere i år at jeg besluttet meg for å skulle fokusere litt mer på espresso, og fant ut at håndkvernmarkedet var meget annerledes i dag. Nå kan man få oppriktig gode manuelle kverner. Besluttet derfor å ha én manuell kvern fokusert på espresso (J-Ultra) og én til filter (ZP6 Special). Om jeg bare skulle ha én, hadde jeg gått for K-Ultra.

Hvis du skal ha en manuell kvern, ville jeg anbefalt deg å ha noe med en eller annen form for ekstern indikator på grovhet. Det gjør det veldig mye mer etterprøvbart.

Til filterkaffe har jeg ingen verdens ting å utsette på Uniform, for eksempel. Det er en kjempegod kvern som er lett å bruke. De fleste jeg kjenner er ikke helt kaffenerd, de vil bare ha god kaffe, og de bruker stort sett Wilfa "Nymalt" eller "Aroma", som ser nokså like ut. Det er en kurant kvern, lite å si om det. Godt produktdesign som gjør seg selv lett å tolke og å forstå. Billig brukt. Kjøpte en slik til svigermor.

Apropos forrige innlegg,
Jeg kjøpte monsunert kaffe fra Stavanger Kaffebrenneri, og jeg tror aldri jeg har sett så lysbrent Malabar.
gXLLbiN.jpg


Første gang jeg lager dette med den nye ZP6-kverna. Veldig fornøyd med resultatet; det ble en veldig tydelig bitter lærsmak, etterfulgt av en nøtteaktig, litt brent smak - men uten å smake bittert og jævlig. Har veldig lyst å mestre denne kaffetypen.
Takk for god informasjon, da har jeg litt å lese meg opp på før jeg bestemmer meg for kvern:) Leste en plass at den vekta som følger med Uniform var litt treg og ikke var av den beste kvaliteten, var dette ditt inntrykk også?
 
Takk for god informasjon, da har jeg litt å lese meg opp på før jeg bestemmer meg for kvern:) Leste en plass at den vekta som følger med Uniform var litt treg og ikke var av den beste kvaliteten, var dette ditt inntrykk også?

Jeg hadde varianten uten vekt. Likte bedre å ha en separat vekt.

Redigert:

Nå er jeg farlig nært å knekke espresso-koden. Jeg slet litt med VST-filterkurv som var meget avslørende på godt og vondt, og jeg klarte ikke å få til noe mellom for kompakt (maskinen klarer ikke skvise ut noe) og for grovt (spruter ut).

Til slutt brukte jeg litt tid på å prøve å forstå trinnene. Jeg justerte ventilen slik at maskinen nå makser ut på 9,5 bar. Etter det, og litt metodisk justering av kverningsgrad, og å trykke stempelet litt mindre hardt, produserte jeg endelig en espresso jeg kan være stolt av. Det var helt nydelig.
Nå skal jeg jobbe med lysbrent espresso, som er den store drømmen.

Forøvrig tror jeg det er på tide å nedjustere kaffeinntaket. Blir ofte 1 liter til dagen, eller hvis det er espresso, 4 doble.
 
Redigert:
  • Liker
Reaksjoner: Cuoresportivo
Litt vanskelig å svare på grovhetsspørsmålet, men jeg vil si et sted mellom filter og espresso. Avhenger selvfølgelig av kaffen, jeg vil tro at noe vasket passer bedre. I gamle dager brukte jeg håndkvern og da var det svært på øyemål.

Tålmodighet er kanskje det viktigste, det går like tregt eller tregere enn å brygge V60.

Måten jeg har pleid å følge med på ting er å se på hvordan vannet flyter. Jeg prøver egentlig å ha det sånn at det er farlig nært å ikke flyte. Jeg pleier å sette plata på medium høy varme, og så snart det begynner å brygge, reduserer jeg til medium lav, og flytter gjerne kanna til kanten av plata for å moderere temperaturen. Etter dette prøver jeg bare å opprettholde en jevn flyt med få luftbobler.

Avbildet her er en katastrofe:
moka-pot-brew-guide_1024x1024.jpg


... og her er noe litt nærmere slik jeg vil det skal se ut:
Moka-pot-recipe-2.jpg


... Men dette er fortsatt for varmt, spør du meg.

Ironisk nok fant jeg dette bildet i en guide som hadde en elendig, klassisk oppskrift; kjør varme til den putrer i vei. Tross dette ser bildet riktig bra ut:
maxresdefault.jpg


Noen ganger går det så sakte at det ser statisk ut, men så lenge det renner, renner det.

Jeg liker å røre om for å spre sedimenter jevnt, vet ikke om dette faktisk har noe spesielt utslag.

På Reddit fant jeg noe som ser perfekt ut:
brudi15hhx461.jpg



Forøvrig forkoker jeg vannet i vannkoker.
Gjorde et forsøk med denne metoden, og jammen ble det kaffe som hilste hjem!
Med den "vanlige" metoden blir det ganske forutsigbart en kopp kaffe som smaker som et flytende askebeger, men her kjente jeg virkelig kaffesmak. Litt surfing av og på plata for å få det til å flyte akkurat rett, men det var verdt det.
Jobber meg gjennom en pose kaffe jeg fikk med meg fra et veldig sjarmerende kaffebrenneri i Marostica. Innehaveren var veldig hyggelig og malte kaffen så den skulle passe godt til moka, og jeg ser at den er noe grovere enn hva jeg selv har malt.
1000006400.jpg

1000006401.jpg
 
  • Liker
Reaksjoner: mr.quick og holmby
Gjorde et forsøk med denne metoden, og jammen ble det kaffe som hilste hjem!
Med den "vanlige" metoden blir det ganske forutsigbart en kopp kaffe som smaker som et flytende askebeger, men her kjente jeg virkelig kaffesmak. Litt surfing av og på plata for å få det til å flyte akkurat rett, men det var verdt det.
Jobber meg gjennom en pose kaffe jeg fikk med meg fra et veldig sjarmerende kaffebrenneri i Marostica. Innehaveren var veldig hyggelig og malte kaffen så den skulle passe godt til moka, og jeg ser at den er noe grovere enn hva jeg selv har malt.
Vis vedlegg 407308
Vis vedlegg 407307
‘smaker som et flytende askebeger’ 😂😂
 
  • Liker
Reaksjoner: mr.quick
‘smaker som et flytende askebeger’ 😂😂

-Eller, som en kjenning av meg uttrykte det første gang han ble utsatt for en Laphroaig -

'Smaker som avrenning fra et sykehus som brant ned til grunnen, omgitt av tang og tare. Litt geit. Armhule på tampen av en treuker i fjellet. Hint av svidd clutch. Susp. Ettersmak av faen vet hva i tillegg. Jernbanesviller? '
 
Har hatt diverse kaffemaskiner opp gjennom. Nespresso/kapselmaskiner (blæ), mokkakanne, etc. Var aldri fornøyd med kaffen fra disse.

Leste meg derfor opp på hva slags utstyr man trenger for å lage god kaffe, men ved minimum input for min del, da jeg ikke er lysten på å bruke mye tid på å mestre en maskin, rengjøring av denne, etc. Gikk da til innkjøp av en helautomatisk bean-to-cup espressomaskin fra Melitta. Kjøper nybrente bønner fra lokale bønnedealeren, maskinen kverner det som trengs, og 1 min etterpå har jeg en meget god kopp kaffe (i mitt tilfelle cappuccino).

Maskina renser seg sjøl (både før og etter seansen), samt at jeg manuelt rengjør den minst en gang i uka. Digger enkelheten ved en slik maskin og kvaliteten på sluttresultatet!

Ok, espressoen blir kanskje enda litt bedre om man kjøper en dyr kvern og man går til innkjøp av, og mestrer, en standard manuell espressomaskin, men jeg er superfornøyd med min Melitta-maskin. 👍👍

(Har forresten også en Wilfa kaffekvern og kaffetrakter som lager meget god kaffe, men disse blir kun brukt når jeg skal lage 1+ liter kaffe).
 
  • Liker
Reaksjoner: mr.quick
IMG_2719.jpeg

Da er jeg litt nærmere målet å ha bra kaffe hjemme. Overraskende hvor mye malingsgraden har å si på smaken. Kaffe abonnement fra Solberg og Hansen fremover så håper og tror det blir bra:)
 
  • Liker
Reaksjoner: Tidssønnen
Meget viktig med korrekt malingsgrad, og korrekt tid vannet treffer den malte kaffen, da man ønsker å få ut korrekt mengde kaffe. Ikke for mye, ikke for lite. 😊

Kan anbefale boka "The World Atlas Of Coffee" av James Hoffman (sjekk også YouTube kanalen hans) for en god gjennomgang av det meste rundt kaffe: Kaffetreet, bønnevarianter, de ulike landene som eksporterer kaffe og kaffekvalitetene i hver av dem, de ulike måtene man prosesserer kaffe, brenning, ulike kaffedrikker og teknikker, utstyr, etc etc. 👍
 
Redigert:
  • Liker
Reaksjoner: Cuoresportivo