En tråd om kaffe

Jeg har alltid blitt fortalt at brorparten av aromaen i kaffebønner forsvinner innen et kvarter etter kverning. Nykvernet og ferskbrent, lysbrent kaffe kan ikke sammenlignes med det man får servert 9/10 ganger både i Norge og i utlandet.

Man trenger ikke en spesielt god kvern for å få en god start, men hvis du vet du er glad i kaffe, og vet at du har lyst på ordentlig smak, da kan du like godt kjøpe noe godt.

Jeg solgte nylig min Wilfa Uniform for 1500,- på Finn, men det finnes andre Wilfa-modeller som er gode og som dukker opp helt nede i 200,- - Bare dette vil gi deg en vesentlig bedre kaffe.

Jeg bruker håndkvern selv (1Zpresso ZP6 Special, kjøpt på Kaffebox.no).


For meg vil alltid nøkkelen til de smakene jeg tror du leter etter være bønner fra Kenya og Etiopia. Jeg hadde nylig en pose bønner fra Tim Wendelboe (Kenya) som smakte helt perfekt. De andre bønnene jeg har, selv om de er dyre lysbrente, falmner litt når jeg har et visst smaksideal jeg leter etter. Alt det for å si at du må ikke bare bruke kvern, men du må ha den rette typen bønner for det du ser etter.
I tillegg til Kenya, er jeg veldig glad i noe som heter monsunert kaffe. Jeg kjenner ingen andre som liker det spesielt godt, og første gang jeg prøvde det sa jeg "fysj". Poenget mitt er et valget av bønner er vel så viktig, og til syvende og sist er det du som skal være fornøyd! :)
Jeg kjøpte en pose med bønner fra Kenya i går som jeg fikk kvernet til filter kaffe og det ble mye bedre og mer i den retningen jeg vil ha min kaffe:)
Så brukte litt tid på å lese litt om kvern i går og den Wilfa uniform så fin ut men synes den er dyr og tror jeg fint kan klare meg med en manuell kvern. Kan jeg spørre hvorfor du valgte å selge uniformen fra Wilfa?
 
  • Elsker
Reaksjoner: mr.quick
Jeg kjøpte en pose med bønner fra Kenya i går som jeg fikk kvernet til filter kaffe og det ble mye bedre og mer i den retningen jeg vil ha min kaffe:)
Så brukte litt tid på å lese litt om kvern i går og den Wilfa uniform så fin ut men synes den er dyr og tror jeg fint kan klare meg med en manuell kvern. Kan jeg spørre hvorfor du valgte å selge uniformen fra Wilfa?

Så bra! Da er vi inne på noe.

Jeg var fornøyd med min Uniform, men jeg liker godt mekanikk. De første tre årene med kaffedrikking var det manuell kvern jeg brukte, det falt meg av en eller annen grunn ikke inn at det skulle være nødvendig med elektrisk kvern. Det var først da den manuelle Hario-kverna jeg hadde begynte å bli utvetydig utslitt at jeg bestemte meg for å gjøre et hopp opp til ordentlig nerdekaffe.

Det var tidligere i år at jeg besluttet meg for å skulle fokusere litt mer på espresso, og fant ut at håndkvernmarkedet var meget annerledes i dag. Nå kan man få oppriktig gode manuelle kverner. Besluttet derfor å ha én manuell kvern fokusert på espresso (J-Ultra) og én til filter (ZP6 Special). Om jeg bare skulle ha én, hadde jeg gått for K-Ultra.

Hvis du skal ha en manuell kvern, ville jeg anbefalt deg å ha noe med en eller annen form for ekstern indikator på grovhet. Det gjør det veldig mye mer etterprøvbart.

Til filterkaffe har jeg ingen verdens ting å utsette på Uniform, for eksempel. Det er en kjempegod kvern som er lett å bruke. De fleste jeg kjenner er ikke helt kaffenerd, de vil bare ha god kaffe, og de bruker stort sett Wilfa "Nymalt" eller "Aroma", som ser nokså like ut. Det er en kurant kvern, lite å si om det. Godt produktdesign som gjør seg selv lett å tolke og å forstå. Billig brukt. Kjøpte en slik til svigermor.

Apropos forrige innlegg,
Jeg kjøpte monsunert kaffe fra Stavanger Kaffebrenneri, og jeg tror aldri jeg har sett så lysbrent Malabar.
gXLLbiN.jpg


Første gang jeg lager dette med den nye ZP6-kverna. Veldig fornøyd med resultatet; det ble en veldig tydelig bitter lærsmak, etterfulgt av en nøtteaktig, litt brent smak - men uten å smake bittert og jævlig. Har veldig lyst å mestre denne kaffetypen.
 
Så bra! Da er vi inne på noe.

Jeg var fornøyd med min Uniform, men jeg liker godt mekanikk. De første tre årene med kaffedrikking var det manuell kvern jeg brukte, det falt meg av en eller annen grunn ikke inn at det skulle være nødvendig med elektrisk kvern. Det var først da den manuelle Hario-kverna jeg hadde begynte å bli utvetydig utslitt at jeg bestemte meg for å gjøre et hopp opp til ordentlig nerdekaffe.

Det var tidligere i år at jeg besluttet meg for å skulle fokusere litt mer på espresso, og fant ut at håndkvernmarkedet var meget annerledes i dag. Nå kan man få oppriktig gode manuelle kverner. Besluttet derfor å ha én manuell kvern fokusert på espresso (J-Ultra) og én til filter (ZP6 Special). Om jeg bare skulle ha én, hadde jeg gått for K-Ultra.

Hvis du skal ha en manuell kvern, ville jeg anbefalt deg å ha noe med en eller annen form for ekstern indikator på grovhet. Det gjør det veldig mye mer etterprøvbart.

Til filterkaffe har jeg ingen verdens ting å utsette på Uniform, for eksempel. Det er en kjempegod kvern som er lett å bruke. De fleste jeg kjenner er ikke helt kaffenerd, de vil bare ha god kaffe, og de bruker stort sett Wilfa "Nymalt" eller "Aroma", som ser nokså like ut. Det er en kurant kvern, lite å si om det. Godt produktdesign som gjør seg selv lett å tolke og å forstå. Billig brukt. Kjøpte en slik til svigermor.

Apropos forrige innlegg,
Jeg kjøpte monsunert kaffe fra Stavanger Kaffebrenneri, og jeg tror aldri jeg har sett så lysbrent Malabar.
gXLLbiN.jpg


Første gang jeg lager dette med den nye ZP6-kverna. Veldig fornøyd med resultatet; det ble en veldig tydelig bitter lærsmak, etterfulgt av en nøtteaktig, litt brent smak - men uten å smake bittert og jævlig. Har veldig lyst å mestre denne kaffetypen.
Takk for god informasjon, da har jeg litt å lese meg opp på før jeg bestemmer meg for kvern:) Leste en plass at den vekta som følger med Uniform var litt treg og ikke var av den beste kvaliteten, var dette ditt inntrykk også?