En tråd om kaffe

Og det er akkurat det skoen trykker litt.

Dei som lager en kopp eller 2 er jo bel å bra , men kunne lile gjerne hatt en filterinnsats så en kunne brygge opp i en Termos med en gang
Har en sammenleggbar dripper som kan settes direkte på termosen, men opplever at det kun fungerer på sommerstid. Ellers er kaffen kald før den er kommet i termosen. En større versjon av denne:
 

Vedlegg

  • IMG_9325.png
    IMG_9325.png
    219,5 KB · Visninger: 0
Har en sammenleggbar dripper som kan settes direkte på termosen, men opplever at det kun fungerer på sommerstid. Ellers er kaffen kald før den er kommet i termosen. En større versjon av denne:
Er samme opplevelsen eg har hatt. Eg ser jo no at vi har behov for både å koke større mengde vann samt der går litt kaffi. Vi hadde lenge en slik primus hurtigkoker med presskanne system. Men det vart for drillet. Spørs om ikkje berre 2 kjeler er løsningen om en skal ha litt mengder .
 
Jeg bruker Sea to Summit X-brew (sammenleggbar dripper) med V60 papirfilter på tur. Finnes sikkert en bedre løsning, men jeg ble ikke helt dus med kokekaffe. Aeropress har jeg ikke testet. Enda.
 
Aeropress er uten tvil den enkleste måten å få laget én kopp kaffe på jeg har prøvd, men jeg tror det kanskje er ukurant hvis man skal ha en termos. Jeg brygger med den anbefalte lavere temperaturen, og makskapasiteten på bryggeren er én norsk kaffekopp.
 
Hverdagen = Aeropress
Besøk = Lita presskanne eller stor presskanne, avhengig av antall folk
 
Jeg har en gammel Moccamaster som jeg ikke synes trakter god kaffe lenger.

Har dere noen bra forslag til en ny trakter som lager god kaffe?
 
Har prøvd det, men kan ta flere runder for å teste. Jeg føler kaffen ikke blir varm nok, og de riktige smakene kommer ikke frem lenger.
Kan hende den bare trenger en liten reparasjon. De som produserer moccamaster lager reservedeler. Gjetter at det kanskje bare er en termostat eller lignende som ikke heelt funker som den skal.
 
  • Liker
Reaksjoner: Cuoresportivo
Kan hende den bare trenger en liten reparasjon. De som produserer moccamaster lager reservedeler. Gjetter at det kanskje bare er en termostat eller lignende som ikke heelt funker som den skal.
Det er et godt tips, men den er over 15år så tenker den har gjort jobben nå:)
Jeg kjøpte en Wilfa WSPL-3B og så langt fornøyd med den bortsett fra at den støyer mye mer en Moccamasteren.
 
Altså . En kan ta seg tid og få god kaffi med å helle over , men kaffitrakter er 95% der om en bruker samme kaffi og skikkelig filter.
 
Altså . En kan ta seg tid og få god kaffi med å helle over , men kaffitrakter er 95% der om en bruker samme kaffi og skikkelig filter.
Ja det er absolutt akseptabel kvalitet så lenge en har gode nykvernede bønner. Fordelene med pour-over er vel kortere total tidsbruk, direkte vanntilførsel og ikke via rør som dermed må renses i ny og ne samt bedre kontroll på ekstraheringstid - det er vel ofte en tendens til at man lar filteret stå og dryppe lenger ved maskinbruk og dermed får noe mer bitterhet i brygget.
 
  • Liker
Reaksjoner: mr_frodo
Det er jo faktisk nøyaktig samme som å bruke en kaffitrakter som varmer opp vannet FØR en heller det over kaffien.

Altså . En kan ta seg tid og få god kaffi med å helle over , men kaffitrakter er 95% der om en bruker samme kaffi og skikkelig filter.
95% og nøyaktig det samme er ikke helt det samme. Døgnvill Burger er kanskje 95% av en trestjerners Michelin-burger, men det er mye som skjer på de siste fem prosentene.
De aller aller fleste vil synes en god kaffetrakter med gode bønner lager en helt super kaffe, men når du har smakt nok og eksperimentert nok og vet hvor mye smaksprofilen endres bare du endrer hvilken del av traktingen du heller hvor mye vann, hvor viktig en grad i temperaturforskjell er eller hvor viktig en god kvern er så merker du etterhvert forskjell. Hvorvidt det er noe du interesserer deg for og ønsker å utvikle deg på er jo et helt annet spørsmål, sålenge du nyter din kaffe som du vil er jo alt bra, men at du ikke merker forskjell betyr ikke det ikke er det hvis du fordyper deg og ser etter det.

Siden det ble spurt om tips litt lengre oppe her - Vi har en Fellow Aiden og Timemore Sculptor 078 vi bruker etter lang tid med manuell pourover, den gjør jobben like godt som når vi lager manuelt, den er konsekvent i kvaliteten, og kan stilles inn til å kjøre så lang og stor bloom du vil, hvor mange pulser du vil og i hvilke intervaller du vil. Helt enestående, og du merker særlig forskjell når du lager noen få kopper om gangen. Jeg skrev mer om den en side eller to tilbake i tråden her.

Det er kanskje snobberi og tull og tøys, i den grad det å være kvalitetsbevisst er snobberi, men på dette forumet er det jo det vi bedriver, og når man nørder på ett område kan det fort bli til man nørder på andre områder.
 
95% og nøyaktig det samme er ikke helt det samme. Døgnvill Burger er kanskje 95% av en trestjerners Michelin-burger, men det er mye som skjer på de siste fem prosentene.
De aller aller fleste vil synes en god kaffetrakter med gode bønner lager en helt super kaffe, men når du har smakt nok og eksperimentert nok og vet hvor mye smaksprofilen endres bare du endrer hvilken del av traktingen du heller hvor mye vann, hvor viktig en grad i temperaturforskjell er eller hvor viktig en god kvern er så merker du etterhvert forskjell. Hvorvidt det er noe du interesserer deg for og ønsker å utvikle deg på er jo et helt annet spørsmål, sålenge du nyter din kaffe som du vil er jo alt bra, men at du ikke merker forskjell betyr ikke det ikke er det hvis du fordyper deg og ser etter det.

Siden det ble spurt om tips litt lengre oppe her - Vi har en Fellow Aiden og Timemore Sculptor 078 vi bruker etter lang tid med manuell pourover, den gjør jobben like godt som når vi lager manuelt, den er konsekvent i kvaliteten, og kan stilles inn til å kjøre så lang og stor bloom du vil, hvor mange pulser du vil og i hvilke intervaller du vil. Helt enestående, og du merker særlig forskjell når du lager noen få kopper om gangen. Jeg skrev mer om den en side eller to tilbake i tråden her.

Det er kanskje snobberi og tull og tøys, i den grad det å være kvalitetsbevisst er snobberi, men på dette forumet er det jo det vi bedriver, og når man nørder på ett område kan det fort bli til man nørder på andre områder.

Faktorene det innebærer for å få ut dei 5% krever ganske mykje merarbeid og tid . Dessuten er eg ikkje sikker på forskjellen er så stor en gang om en samenligner kun smak .
Ikkje det at eg ikkje skjønner gleden med å bruke god tid med fersk kverning, nøyaktig oppvarming , sirkulære hellebevegelser nøye koordinert med tidtaker på smaksmodningen . Litt som gleden ved å trekke opp en klokke som krever verktøy . Opplevelsen av å lage koppen teller vel kanskje for et par % av total opplevelsen .
Ja absolutt . Eg er ingen motstander av pour over og vi har jo en slik flotte glasskarafler og filterholder stående på kjøkkenet.
Men det er også det som gjer en skikkelig kaffitrakter så god . Den er så å sei like god kver einaste gang. Og det krever absolutt ingen ting annet en å trykke på play .
 
  • Liker
Reaksjoner: mr.quick