Råd - kjøpe kaffemaskin

Medlem
6. mars 2014
Innlegg
178
Sted
Norge
Tenkte jeg skulle handle meg ny kaffemaskin.

Har tidligere hatt en Jura Impressa F7 som jeg var utrolig fornøyd med.
Denne gangen heller det mot Miele CM 6300

Noen som har erfaring med Miele maskinen? Hva bør jeg velge? Er opptatt av smak og kvalitet.
 
Hvis du er opptatt av smak, så kjøp en kvern og en god trakter eller håndbrygger.

Støtter denne 100%. :) Den beste kaffen får du uten tvil med relativt ferskbrente bønner, som du kverner selv før trakting. Håndbrygger (f.eks. Kalita/Hario V60), eller en god kaffetrakter (f.eks. Moccamaster/Wilfa).

Men så er spørsmålet: skal du lage bare svart kaffe, eller ønsker du å lage div. espressodrikker også?
 
Redigert:
Vi har en CVA 6805, som jeg ikke kan få lovprist nok mtp funksjonalitet og brukervennlighet. Jeg skal ikke kalle meg en kaffekjenner, men vi har tatt med oss termos med egen kaffe til selskap vi har vært bedt i... (så smak er det overhodet ingenting å si på, selv om dette er en innbygningsmodell og ikke for plassering på benk).
 
Støtter denne 100%. :) Den beste kaffen får du uten tvil med relativt ferskbrente bønner, som du kverner selv før trakting. Håndbrygger (f.eks. Kalita/Hario V60), eller en god kaffetrakter (f.eks. Moccamaster/Wilfa).

Men så er spørsmålet: skal du lage bare svart kaffe, eller ønsker du å lage div. espressodrikker også?

Takker for tips. Hadde en Rancilio Silva med PID og Rancilio Rocky kvern for en liten tid tilbake. Satt meg passe inn i det. Nydelig kaffe, men helt ærlig ble det for mye styr for meg, og interessen dabbet av.

Utrolig fornøyd med Jura, men Mielen får også mye skryt (i tillegg til at sjefen hjemme synes den har penere design).

Noen tanker rundt miele maskinen vs jura F7/f8?

Liker at Mielen har melkebeholder som følger med og har et knappetrykk for både kaffe, espresso, cappuchino og latte (1 og 2 kopper). Det har ikke Jura maskinen.
 

Takker for gode linker. Føler jeg kan litt over snittet når det gjelder kaffe ettersom jeg har hatt en manuell maskin tidligere, og testet ut mye forskjellig kaffe.
Denne gangen lurer jeg egentlig spesifikt på om Miele CM6300 maskinen lever opp til prisen på 12-13k eller om jeg får noe annet helautomatisk som er bedre smaks og kvalitetsmessig? Noen innspill? :)
 
Takker for tips. Hadde en Rancilio Silva med PID og Rancilio Rocky kvern for en liten tid tilbake. Satt meg passe inn i det. Nydelig kaffe, men helt ærlig ble det for mye styr for meg, og interessen dabbet av.

Kult! Fikk tilbud om å kjøpe en slik av en kjenning for en tid tilbake siden, men som du sier så skal du være relativt interessert før det betaler seg å ha noe slikt stående. Jeg jobbet på dette tidspunktet på en kaffeplass, så behovet for å ha espressomaskin hjemme også var aldri der. :p

Men jeg tolker det dithen at muligheten for å lage espresso også er et kriterie, ikke bare svart kaffe? Uten at jeg skal uttale meg for mye (har ikke så mye peiling på de helautomatiske maskinene), så vil jeg tro at råvarene du bruker har mye mer å si for smaksopplevelsen, enn selve maskinen. :) Som du sier har Miele-maskinen litt flere funksjoner og bedre design, så du må nesten finne ut om det er verdt prisen. :)
 
Kult! Fikk tilbud om å kjøpe en slik av en kjenning for en tid tilbake siden, men som du sier så skal du være relativt interessert før det betaler seg å ha noe slikt stående. Jeg jobbet på dette tidspunktet på en kaffeplass, så behovet for å ha espressomaskin hjemme også var aldri der. :p

Men jeg tolker det dithen at muligheten for å lage espresso også er et kriterie, ikke bare svart kaffe? Uten at jeg skal uttale meg for mye (har ikke så mye peiling på de helautomatiske maskinene), så vil jeg tro at råvarene du bruker har mye mer å si for smaksopplevelsen, enn selve maskinen. :) Som du sier har Miele-maskinen litt flere funksjoner og bedre design, så du må nesten finne ut om det er verdt prisen. :)

Rancilio pakken er absolutt mye smak og morro for pengene. Men ikke like morro kl 7 på morraen når man helst vil at alt skal være enkelt og gå hurtig :)

Har smakt kaffe og espresso fra litt forskjellige helautomatiske maskiner, og jeg vil si kvaliteten varierer veldig. Har aldri smakt kaffe fra Miele før. Jura er nok på min toppliste. De dyrere maskinene til Siemens scorer også veldig bra. Philips/Saeco er jeg ikke veldig positiv til. Men som du sier, råvarene har også mye å si. Kjøper alt fra en lokal kaffebutikk i Kr.sand som får ferskbrente bønner fra England vær tirsdag (bønnene er da brent fredagen 4 dager tidligere). ;)
 
I kveld har jeg faktisk byttet damp-ventil, damp-rør, damp-vrier, filterarm fjær, filter, sil og pakkning på min +20 år gamle Rancilio Silvia.
Meget tilfredstillende og enkelt kunne vedlikeholde og holde en kaffemaskin nærmest evig i live, litt som med en gammel sub;)
Jada, det er en litt omstendlig prossess for 2 kopper kaffe, men dette er egentlig et hyggelig rituale.

Alikevel skulle jeg kjøpt ny maskin idag, så hadde jeg nok valgt en automatisk variant.
 
Rancilio pakken er absolutt mye smak og morro for pengene. Men ikke like morro kl 7 på morraen når man helst vil at alt skal være enkelt og gå hurtig :)

Har smakt kaffe og espresso fra litt forskjellige helautomatiske maskiner, og jeg vil si kvaliteten varierer veldig. Har aldri smakt kaffe fra Miele før. Jura er nok på min toppliste. De dyrere maskinene til Siemens scorer også veldig bra. Philips/Saeco er jeg ikke veldig positiv til. Men som du sier, råvarene har også mye å si. Kjøper alt fra en lokal kaffebutikk i Kr.sand som får ferskbrente bønner fra England vær tirsdag (bønnene er da brent fredagen 4 dager tidligere). ;)

Jeg ser absolutt den. ;)

Det som skiller espressoen fra maskin til maskin, kan være alt fra kverningsgrad, mengde kvernet kaffe pr. serving, samt hvor kompakt den pakkes før vannet siles gjennom, altså samme prinsippet som ved bruk av manuell brygger. Det beste hadde jo vært å finne en maskin hvor alt dette kan kalibreres, siden du da kan finne akkurat den perfekte balansen som du liker. :) Ut fra det jeg kan finne på nett, ser det ut til at Miele-maskinen har litt flere muligheter mtp. kalibrering versus Jura-maskinen, så det er absolutt mulig at du klarer å gjøre kaffen din ørlite bedre med litt prøving fram og tilbake. :D
 
Da var jeg gått til innkjøp av Miele maskinen.

Inntrykket så langt er høy kvalitet, rå finish, meget god kaffe, brukervennlig, og utrolig enkelt å lage drikker med varm/steamet melk.

Eneste minus er at alt smaker litt "plastikk". Regner med at dette gir seg etter 10-30 bryggede kopper. Har allerede blitt bedre etter 6 kopper :)
 
Takker for tips. Hadde en Rancilio Silva med PID og Rancilio Rocky kvern for en liten tid tilbake. Satt meg passe inn i det. Nydelig kaffe, men helt ærlig ble det for mye styr for meg, og interessen dabbet av.

Rancilio pakken er absolutt mye smak og morro for pengene. Men ikke like morro kl 7 på morraen når man helst vil at alt skal være enkelt og gå hurtig :)

I kveld har jeg faktisk byttet damp-ventil, damp-rør, damp-vrier, filterarm fjær, filter, sil og pakkning på min +20 år gamle Rancilio Silvia.
Meget tilfredstillende og enkelt kunne vedlikeholde og holde en kaffemaskin nærmest evig i live, litt som med en gammel sub;)
Jada, det er en litt omstendlig prossess for 2 kopper kaffe, men dette er egentlig et hyggelig rituale.

Alikevel skulle jeg kjøpt ny maskin idag, så hadde jeg nok valgt en automatisk variant.
Jeg har veldig lyst på en Rancilio Silvia, og lurer: Hvorfor betrakter dere den som styrete? Er det bare fordi det er så enkelt/renslig/kjapt med pods, eller er det noe annet?
 
Jeg har veldig lyst på en Rancilio Silvia, og lurer: Hvorfor betrakter dere den som styrete? Er det bare fordi det er så enkelt/renslig/kjapt med pods, eller er det noe annet?

Kjør på kjøp deg en Rancilio Silvia, det er ikke mer styr med denne enn med andre hel-manuelle maskiner med kun en koker.

Alt av deler til nye og gamle passer om hverandre bortsett fra termostatene, da må eventuelt også kokeren byttes.
Du får en derfor "evigvarende" maskin som gir deg meget god kaffe, bare du lærer deg å "surfe" på riktig temperatur.

Jeg er veldig glad i min Silvia, derfor byttes den ikke ut til en moderne hel-automatisk.
Hadde jeg derimot ikke hatt en Silvia, så hadde jeg nok i dag kjøpt en automatisk maskin, selv om prisen for samme kvalitet nok ville vært 3-4x i forhold til en Silvia.
 
Jeg har veldig lyst på en Rancilio Silvia, og lurer: Hvorfor betrakter dere den som styrete? Er det bare fordi det er så enkelt/renslig/kjapt med pods, eller er det noe annet?
Det blir litt mer styr med kverning, tamping, rengjøring osv på en slik maskin enn med en helautomatisk.

Jeg vil tro at jeg bruker rundt 5-10 min for å lage to ordentlige doble espressorer på min Rocket Cellini.

Kroppene skal varmes / få vanntemperaturen ned fra over kokepunktet (dette gjør jeg i samme operasjon), samtidig kverner jeg kaffen.

Så skal bajonetten ut av bryggehodet, tørkes over med en klut for å fjerne mesteparten av vannet.

Etter dette skal kaffen fra kvernen og ned i bajonetten, passelig mengde skal doseres. Jeg har nå funnet en grei måte å gjøre dette på ved at jeg drar en kniv flush med toppen på bajonetten før tamping. Det er også sjeldent at jeg klarer å dosere den kvernede kaffen uten å få litt på kjøkkenbenken.

Så tampe kaffen og polere overflaten lett setter så bajonetten i bryggehodet, 5 sekunders "pre-infusion" (aner ikke hva dette oversettes til) før jeg starter pumpen. Når passelig mengde kaffe har havnet i koppen (25-35 sek) skal overtrykket bløs av og pucken skal ut av bajonetten.

Når det er gjort så skyller jeg bajonetten i vasken, tørker av med en klut og kjører vann gjennom bryggehodet for å rense silen for kaffe fra forrige brygging. Børster også rent rundt pakninger for å få denne fri fra kaffe.

Nå når jeg har kommet inn i rutinen gjør ikke dette meg noe å styre litt med, men det er først etter at jeg har lært å lage stabilt gode kopper med kaffe. Før dette var det er mareritt, for det er ganske mye man kan gjøre feil noe som kan resultere i enten bitter asfalt, eller surt sølevann.

Beklager dårlig norsk og muligens en del skrivefeil, men sitter på telefonen nå, og da mister jeg fort oversikten.
 
Redigert:
Det blir litt mer styr med kverning, tamping, rengjøring osv på en slik maskin enn med en helautomatisk.

Jeg vil tro at jeg bruker rundt 5-10 min for å lage to ordentlige doble espressorer på min Rocket Cellini.

Kroppene skal varmes / få vanntemperaturen ned fra over kokepunktet (dette gjør jeg i samme operasjon), samtidig kverner jeg kaffen.

Så skal bajonetten ut av bryggehodet, tørkes over med en klut for å fjerne mesteparten av vannet.

Etter dette skal kaffen fra kvernen og ned i bajonetten, passelig mengde skal doseres. Jeg har nå funnet en grei måte å gjøre dette på ved at jeg drar en kniv flush med toppen på bajonetten før tamping. Det er også sjeldent at jeg klarer å dosere den kvernede kaffen uten å få litt på kjøkkenbenken.

Så tampe kaffen og polere overflaten lett setter så bajonetten i bryggehodet, 5 sekunders "pre-infusion" (aner ikke hva dette oversettes til) før jeg starter pumpen. Når passelig mengde kaffe har havnet i koppen (25-35 sek) skal overtrykket bløs av og pucken skal ut av bajonetten.

Når det er gjort så skyller jeg bajonetten i vasken, tørker av med en klut og kjører vann gjennom bryggehodet for å rense silen for kaffe fra forrige brygging. Børster også rent rundt pakninger for å få denne fri fra kaffe.

Nå når jeg har kommet inn i rutinen gjør ikke dette meg noe å styre litt med, men det er først etter at jeg har lært å lage stabilt gode kopper med kaffe. Før dette var det er mareritt, for det er ganske mye man kan gjøre feil noe som kan resultere i enten bitter asfalt, eller surt sølevann.

Beklager dårlig norsk og muligens en del skrivefeil, men sitter på telefonen nå, og da mister jeg fort oversikten.
Hellige makrell. Litt omstendelig ja, nesten seremonielt får jeg følelsen av. Men jeg lar meg ikke skremme så lett ... Noen som er lei det seremonielle og har en strøken Silvia - fortrinnsvis en som er pidifisert - de vil bli kvitt? Send meg en PM! Håper det følger med et lynkurs og en kopp kaffe.

PS
Det språket der var det da virkelig liten grunn til å klage på ... «Espressorer» var det mest påfallende, og det var jo bare morsomt. Men ops, feil tråd ...
 
Hellige makrell. Litt omstendelig ja, nesten seremonielt får jeg følelsen av. Men jeg lar meg ikke skremme så lett ... Noen som er lei det seremonielle og har en strøken Silvia - fortrinnsvis en som er pidifisert - de vil bli kvitt? Send meg en PM! Håper det følger med et lynkurs og en kopp kaffe.

PS
Det språket der var det da virkelig liten grunn til å klage på ... «Espressorer» var det mest påfallende, og det var jo bare morsomt. Men ops, feil tråd ...
Et tips på tampen, jobb deg først inn med en sort kaffe før du går videre til en annen type. Det er en del forskjell på kverningsgrad mellom de ulike espressoene, bytter du for mye i begynnelsen er det en god mulighet for at du ikke får ønsket resultat. Dette er selvopplevd, og kostet meg ca. 700kroner uten at noe kunne drikkes.
 
Hellige makrell. Litt omstendelig ja, nesten seremonielt får jeg følelsen av. Men jeg lar meg ikke skremme så lett ... Noen som er lei det seremonielle og har en strøken Silvia - fortrinnsvis en som er pidifisert - de vil bli kvitt? Send meg en PM! Håper det følger med et lynkurs og en kopp kaffe.

PS
Det språket der var det da virkelig liten grunn til å klage på ... «Espressorer» var det mest påfallende, og det var jo bare morsomt. Men ops, feil tråd ...

He-he, jeg også kjente faktisk litt på det når jeg skrev mitt innlegg ovenfor, at nå måtte jeg jaggu lese korrektur før jeg postet. Ellers så ville språk-politimester @aek slå hardt og nådeløst til ;)
Hmm... etter å ha lest hvor omstendelig det egentlig er (har ikke tenkt på det slik, jeg bare gjør jobben liksom), så kanskje jeg allikevel skal "flippe" Silvia?
 
Redigert av en moderator: