Leses nå
Czapek lanserer Antarctique Rattrapante

Czapek lanserer Antarctique Rattrapante

En ny dobbelkronograf begrenset til 77 eksemplarer.

For litt over et år siden presenterte Czapek sin tolkning av en luksuriøs stålklokke med integrert lenke (les Jørgens beretning om modellen her).

Foreløpig er nok ikke Antarctique noen reell utfordrer til de kategori-definerende og superhotte ikonene Royal Oak og Nautilus – men det var trolig heller aldri hensikten. Derimot har Czapek lykkes i å begeistre et noe dristigere publikum av entusiaster, som søker litt utenfor mainstream.

I forbindelse med ukens Geneva Watch Days benytter det sveitsiske merket anledningen til å introdusere et nytt og spennende medlem i Antarctique-familien.

Antarctique Rattrapante

Czapek Antarctique Rattrapante. Bilde: Czapek

En kronograf er på mange måter et naturlig andre skritt etter fjorårets debutmodell med tidsvisning og dato. Czapek gjør imidlertid en egen tvist – for Antarctique Rattrapante er langt i fra en ordinær kronograf. Som navnet tilsier er det snakk om en såkalt rattrapante, som vi her på Tidssonen velger å kalle «dobbelkronograf».

I motsetning til en «enkel» kronograf med én sentralisert sekundteller, stiller dobbelkronografen med to. I praksis kan funksjonen for eksempel brukes til å måle mellomtider, eller ta tiden på to ulike hendelser samtidig.

På papiret virker kanskje ikke forskjellen mellom en ordinær kronograf og en dobbelkronograf så stor, men i realiteten utgjør forskjellen en betydelig økning i teknisk kompleksitet. Faktisk i så høy grad at dobbelkronografer tradisjonelt har blitt regnet som en av store komplikasjonene, sammen med evighetskalendere, tourbilloner og slagverk-mekanismer.

Antarctique Rattrapante bygger imidlertid på en tilnærming som er et stykke unna de heftigste haute horlogerie-kreasjonene med integrert design (hvor hele urverket er bygget som en kronograf fra bunnen og opp). Urverket i Czapeks nykommer er utviklet i samarbeid med sveitsiske Chronode, og har et modulært design med det selvtrekkende Chronode C102 som base.

Urverket SXH6 er utviklet i samarbeid med Chronode. Bilde: Czapek

Verksiden av kaliber SXH6 er attraktiv og i uttrykk typisk Czapek, men minner lite om den avanserte mekanikken som bor i klokken. Czapek trekker imidlertid det meste av oppmerksomheten mot fronten, som er gitt et åpent og nærmest skiveløst design. Et lurt trekk gitt det modulære designet, hvor de tekniske godsakene er plassert på skivesiden av verket. Observante øyne har nok allerede sett at det dreier seg om en monopusher-kronograf, som i dette tilfellet innebærer at kronografen opereres med to knapper.

Skivesiden av er mer spennende enn baksiden. Bilde: Czapek

Estetisk er urverket underholdning for øynene med to synlige kolonnehjul og muligheten til å følge kronograf-mekanismen på nært hold. Plasseringen av underskivene minner om Czapeks debutmodell «Quai des Bergues», tilfører klokken ytterligere særpreg. I form er kassen og lenken velkjent Antarctique, men størrelsen er økt fra 40,5 til 42,5 mm. Materialet er fortsatt rustfritt stål, mens vannresistensen er oppgitt til 120 meter.

Antarctique Rattrapante er begrenset til 77 eksemplarer, som i følge Czapek blir tilgjengelige gjennom deres egen butikk, autoriserte forhandlere og online (forhåndsbestilling av klokkene starter torsdag 2. september kl. 12).

Førsteinntrykk

Bilde: Czapek

Siden merket ble gjenopplivet i 2015 har Czapek vært velkomment krydder i klokkeverdenen. Et alternativt merke for entusiaster som søker noe annerledes, hvor klokker som investering eller statusobjekt er uinteressant.

I likhet med den enklere Antarcique er heller ikke Antarctique Rattrapante min kopp med te – men objektivt er det lite å utsette på den nye modellen. Merket har utvilsomt lykkes i å skape en klokke som estetisk er et friskt pust og samtidig distinkt Czapek.

Uten at klokken er håndtert med egne hender, oppleves prisen imidlertid som stiv. Modulære dobbelkronografer forbindes vanligvis med vesentlig snillere priser – men samtidig også merker som kanskje ligger et halvt knepp under Czapek i finisj på både kasse og verk.

Som med det meste i denne prisklassen må anbefalingen være å se klokken med egne øyne før et eventuelt kjøp. Men slik Czapek tilsynelatende har lagt opp salget, kan det dessverre se ut til å bli noe vanskelig.

Czapek Antarctique Rattrapante. Bilde: Czapek

Fakta og pris

Czapek Antarctique Rattrapante

Diameter: 42,5 mm
Tykkelse: 15,3 mm (inkl. glass)
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Sølvgrå
Glass: Safirglass
Vannresistens: 120 m
Lenke: Rustfritt stål

Urverk: SXH6 (basert på Chronode C102)
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, dobbelkronograf
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 60 timer

Tilgjengelighet: 77 eksemplarer
Veiledende pris: 43.400 euro (uten avgifter)

Mer informasjon er tilgjengelig på czapek.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!