Leses nå
Czapek Antarctique

Czapek Antarctique

En klokke du drar kjensel på, men nå i Czapeks drakt.

Interessen rundt den litt udefinerbare kategorien «luksussportsklokker i stål» virker å fortsette med uforminsket styrke, med produsenters stadige tolkninger av hva en klokke som sømløst blander sport og eleganse bør være. Noen med større, men de fleste med mindre grad av faktisk nyskapning fra Gerald Gentas udødelige designspråk fra 70-tallet. Bare i løpet av et godt år har vi sett Urban Jürgensen One, Bell & Ross BR-05, A. Lange & Söhne Odysseus, Chopard Alpine Eagle og H. Moser & Cie Streamliner dukke opp som nyheter i segmentet. Og det er bare de jeg kommer på farten. Nå kommer Czapek med sin Antarctique.

Czapek som moderne selskap er kun et tiår gammelt, men henter sitt navn fra tsjekkiskfødte Franciszek Czapek. Han arbeidet flere år i partnerskap med blant annet Antoni Patek (Patek, Czapek & Co), før han senere grunnla det opprinnelige Czapek & Cie. I 2011 ble navnet hentet frem fra glemselen etter at man samlet klokkeentusiaster til en felles pengeinnsamling og påfølgende gjenoppstandelse. Innflytelsen fra nettopp aksjeholderne forklares også som hovedårsaken til denne lanseringen og dens navn – som et inderlig ønske fra merkets nærmeste. En klokke som «utstråler en følelse av dyrebarhet, men også kan bæres og beundres hver dag, selv på jordens ende».

De spesielle lenkeleddene bryter med lenkens børstede finisj (Foto: Czapek)

I likhet med flere av de allerede nevnte produsentene har nemlig det moderne Czapek vært kjent for mer klassisk formede klokker enn den som nå lanseres. Med deres første sportsklokke har de imidlertid gått for en lett avrundet tonneau-formet kasse, som med sin børstede overflate bryter mot den polerte bezelringen som omkranser skiven. Lenken er integrert i kassens design, og de spesielle C-formede lenkeleddene opplyses å være et nikk til første bokstav i Czapeks navn. Slanke kronebeskyttere bryter det hele litt opp, og sett fra siden ser man at disse er innlemmet i selve kassen.

Ved introduksjonen er det to ulike modeller som blir tilgjengelig. Én hovedserie (Terre Adélie) på totalt 99 eksemplarer og én spesialserie (Orion Nebula) på 10 eksemplarer.


ANNONSE


Antarctique Terre Adélie / Orion Nebula

For Terre Adélie-serien kan kjøpere velge mellom fire ulike skivevarianter, som har fått navnene «Secret Alloy», «Deep Blue», «Black Ink» og «Burgundy». Alle skivene er produsert av Metalem, som ved hjelp av en spesiell teknikk («lamé») gir en distinkt vertikal furete struktur. Resultatet minner om den grove strukturen vi så på Chopard Alpine Eagle, om enn litt mindre fremtredende.

Fire ulike skivevarianter for Antarctique Terre Adélie (Foto: Czapek)

Ettersom bestillinger gjøres via nettsidene til Czapek, virker det ikke som at det er noe forhåndsdefinert antall av hver skivevariant, men totalantallet klokker vil altså bli 99 eksemplarer. Czapek har imidlertid annonsert at flere modeller vil komme ila. høsten, herunder en damevariant. Jeg mistenker i den forbindelse at endringene vil bli beskjedne og trolig begrenset til skivefarge og/eller struktur.

Skiven forøvrig holdes ren og sporty, med bruk av Super-LumiNova på både visere og timemarkørene. Sekundviseren har fått et ørlite innslag av rødt på tuppen, som mest av alt minner om en sportskronograf. Czapek har også valgt å integrere datovisning, plassert klokken seks.

Antarctique Orion Nebula (Foto: Czapek)

Mens Antarctique Terre Adélie henter sitt navn fra det franske området av Antarktis (Adélie land), får spesialvarianten Antarctique Orion Nebula sitt fra «Oriontåken» som befinner seg ca. 1344 lysår fra jorden. Med sin helt spesielle lakkerte skive skiller den seg ganske drastisk fra de øvrige variantene. Resultatet er vakkert, selv om det går på bekostning av det rent funksjonelle.

Czapeks første egenutviklede urverk

Fremspringet av helt eller delvis frittstående klokkeprodusenter har fått en voldsom renessanse de siste 10-20 årene. Dukker man ned i materien ser man ofte at samarbeidet med de samme underleverandørene (og hverandre) for mange nok er overraskende omfattende. Dette gjelder også for Czapek som har benyttet kjente navn som Chronode og Vaucher for utvikling og produksjon av tidligere urverk.

Med Antarctique kommer også det selskapet omtaler som sitt første egenutviklede urverk, SXH5. Verket omtales som «in-house» ettersom det er designet i sin helhet av merkets egne utviklere, men jeg syns begrepet får en litt flyktig betydning når produksjonen av delene også gjøres av et titalls andre selskaper. Czapek skal likevel ha honnør for å understreke dette i pressematerialet.

SXH5 er Czapeks første «in-house»-urverk (Foto: Czapek)

Med en distinkt arkitektur er det 30 mm store SXH5 imidlertid slående vakkert. En herlig blanding av moderne og tradisjonelle elementer. Spesielt de skjeletterte broene skaper en unik visuell karakter, sammen med relativt massiv mikrorotor i 18 karat gull. Her henter merket også frem et drypp av miljøbevissthet med sin understreking av at det edle metallet i rotoren er resirkulert. Et enkelt fjærhus sikrer en gangreserve på 56 timer.

Førsteinntrykk

For dagens klokkekjøpere gir egentlig «luksussportsklokker» perfekt mening. Færre enn før trenger rene verktøy- eller dykkerklokker, tilpasset knallhardt og fysisk utfordrende arbeid – og mange har heller ikke en hverdag som kun er pyntet i dress og slips. En mellomting som passer til «alt» er for mange derfor helt perfekt.

Det er således høyst forståelig at langt de fleste produsenter ser nødvendigheten av å ha et alternativ å tilby sine entusiaster, selv om man kan bli litt trøtt av den nesten unisone tilnærmingen til kategorien. Det understreker imidlertid hvor ekstremt vellykket og innflytelsesrik Gerald Genta faktisk var med sine design – nesten mer nå enn noen gang.

Antarctique Terre Adélie «Secret Alloy» (Foto: Czapek)

Også Czapek må nok tåle å få sin lansering sammenlignet med de definerende modellene på markedet. Jeg ser at mange trekker frem Audemars Piguets Royal Oak som en tydelig inspirasjon, men jeg syns det også er mye IWC Ingenieur og Vacheron Constantin Overseas å spore her. Kombinasjonen tønneformet kasse og en ikke-oktangulær bezel er et tydelig skille fra mange av konkurrentene, som jeg syns Czapek lykkes godt med. Det samme gjelder lenken. Resultatet blir et design som virker kjent, men som likevel bidrar med et ganske tydelig særpreg.

Jeg klarer å styre min begeistring for både modellnavnet og forsøket på å bygge en «eventyrerklokke» ment for verdens ende, selv om det har blitt en liten bransjestandard. Det samme gjelder forøvrig disse overtydelige forsøkene på å være bærekraftige. Selvsagt er det bra og viktig med gjenbruk og miljøfokus, men jeg ser ikke helt nødvendigheten av å skrive «100% resirkulert» på gullrotoren.

I en velprøvd størrelse på rett i overkant av 40 millimeter, kombinert med et vakkert selvutviklet urverk har jeg likevel tro på at Antarctique vil bli en suksess for Czapek. Med det mener jeg ikke at hans gamle partner Pateks selskap bør frykte for markedsposisjonen til sin Nautilus, men snarere at dette er en modell som vil treffe meget godt blant merkets entusiaster – og trolig også skape noen nye?

Fakta og pris

Modell: Czapek Antarctique Terre Adélie / Orion Nebula
Dimensjoner: 40,5 x 10,6 mm
Materiale: Rustfritt stål
Vannresistens: 120 meter

Urverk: SXH5
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder; Dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 56 timer

Rem/lenke: Leveres med både integrert stållenke og rem av gummi eller skinn

Veiledende pris: 18.000 sveitsiske franc
Tilgjengelighet: 99 eksemplarer av Terre Adélie – 10 av Orion Nebula

Mer informasjon er tilgjengelig på czapek.com.


ANNONSE