Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
A. Lange & Söhne introduserer Odysseus (live-bilder og pris)

A. Lange & Söhne introduserer Odysseus (live-bilder og pris)

Jon Henrik Haraldsen

Langes første sporty-elegante stålklokke – og vi har allerede fått prøve den.

La oss ikke gå for mye rundt grøten – med Odysseus presenteres den første sporty luksusklokken i stål fra A. Lange & Söhne. En slik klokke har blitt etterspurt av fansen i en årrekke, og viser Lange fra en side vi aldri har opplevd tidligere. Ikke uventet foretrekker den tyske urprodusenten diskresjon og verdighet, fremfor fyrverkeri og sirkus. Likevel bør det ikke herske noen tvil om hvor viktig Odysseus er – dagens avduking av modellen skjer nøyaktig 25 år etter det moderne A. Lange & Söhne ble presentert for verden den 24. oktober 1994.

Distinktivt Lange

Odysseus byr på et splitter nytt design, men oppleves likevel som umiskjennelig A. Lange & Söhne. Kassen i stål har et særegent asymmetrisk design, hvor kronen er omgitt av to integrerte knapper for justering av ukedag og dato. Dimensjonene føles «riktige» for en klokke av denne typen, med en diameter på 40,5 mm og en tykkelse på 11,1 mm. Forholdsvis slank og utvilsomt elegant – men ikke nødvendigvis ultraslank. Til gjengjeld er Odysseus vannresistent til hele 120 meter, og vil i praksis fungere til alt fra bergensvær til svømmeturer.

A. Lange & Söhne Odysseus. (Foto: A. Lange & Söhne)

Lenken er av den integrerte sorten, men Lange har styrt unna en proprietær festeløsning til fordel for konvensjonelle horn og baretter. At vi får se offisielle alternative remmer i fremtiden virker sannsynlig, men samtidig er lenken et av Odysseus’ mest karakteristiske trekk. Den skjuler også noen tekniske finesser, som tilpasning av lenkeledd via små integrerte knapper på baksiden. Systemet ble tidligere brukt av IWC, og er en genial løsning som eliminerer behovet for spesialverktøy og tålmodighet. Spennen har 7 mm med mikrojustering, som kan betjenes uten å ta klokken av håndleddet via den integrerte knappen med Lange-motiv.

Slektskapet til den eksisterende Lange-kolleksjonen er tydelig i Odysseus’ symmetriske urskive. På makronivå er uttrykket distinktivt A. Lange & Söhne, men på mikronivå er det likevel snakk om et helt nytt design. Den blå urskiven er fremstilt av messing, og byr på et raffinert utvalg av ulike nivåer og finisjer. Både markørene og viserne er utstyrt med luminiserende materiale, som sammen med den sølvfargede minuttskalaen med rød «60» trekker mot det sporty.

Nytt urverk

Visningen av ukedag og dato introduserer en ny komplikasjon i Lange-universet. Plasseringen av vinduene for ukedag og dato kan minne litt om Zeitwerk, men urverket har imidlertid lite med Langes digitale ikon å gjøre. På innsiden av Odysseus sitter det splitter nye kaliber L155.1 Datomatic, som er utviklet med en aktiv livsstil i tankene. Valget falt derfor på selvopptrekkende fremfor manuelt opptrekkbart, med en rotor utført i ARCAP og platina.

Nytt kaliber: L155.1 Datomatic. (Foto: A. Lange & Söhne)

For å sikre høy presisjon ved ytre påkjenninger, sitter balansehjulet i en bro (to festepunkter) fremfor den tradisjonelle kloben (ett festepunkt), og frekvensen er skrudd opp til 4 Hertz. Reguleringen foretas ved hjelp av vekter på balansehjulet fremfor justering av en rykkerlås – en såkalt «freesprung» balanse, som anses å være en mer påkostet løsning enn en vanlig reguleringsarm.

Teknisk bryter kaliber L155.1 Datomatic med en del av trekkene vi vanligvis forbinder Lange, men finisjen er likevel utført i kjent stil. Verkplaten i tysk sølv er dekorert med perlage, mens den overliggende broen byr på Glashütte-striper, blånerte skruer og en juvel med gullkrage. Fraværet av den velkjente balansekloben innebærer ikke en nedgradering i finisj – den nye balansebroen er naturligvis håndgravert i sedvanlig Lange-stil.

«Hands-on»

På håndleddet har Odysseus en upåklagelig bærekomfort, med en opplevd kvalitet som ikke skuffer. Fremfor å være en klokke som avslører alt ved første øyekast, utfordrer den brukeren til å gradvis oppdage de små og gjennomførte detaljene. Betjeningen av knappene for hurtigskifte av ukedag og dato er en fryd for fingrene, og knappene er faktisk designet for å gi ulik trykkmotstand.

Kunne jeg selv sett for meg å bære en Odysseus i det daglige? Ja, definitivt – og med stor glede. Det er kort og godt ingen ting å utsette på klokkens «fit & finish». Kvaliteten er helt i tråd med Langes øvrige modeller av edelt metall, og oppleves å være i harmoni med både mulige konkurrenter og den veiledende prisen.

Avsluttende tanker

Ryktene om en sporty-elegant stålklokke fra Lange har svirret i flere år. Fra offisielt hold har ideen blitt avvist en rekke ganger, med forklaringer som «Lange lager kun klokker i edelt materiale» og «Lange behøver ikke å lage en sportsklokke». Kortene har tydeligvis blitt holdt tett mot brystet. I følge Langes direktør for produktutvikling, Anthony de Haas, har utviklingen av en sporty stålklokke pågått i rundt 10 år – vel å merke litt i bakgrunnen, i rykk og napp. Selv pekte de Haas på avdøde Günter Blümlein, som den kanskje første som tok tak i ideen om en Lange i stål egnet for en mer aktiv livsstil.

A. Lange & Söhne Odysseus. (Foto: Jon Henrik Haraldsen)

Å utvikle en helt ny luksuriøs sportsklokke i stål er definitivt en krevende oppgave. Eksisterende ikoner som Nautilus og Royal Oak – samt mer moderate suksesser som Overseas, La Marine og pensjonerte Ingenieur – skaper både forventninger og begrensninger. I våre øyne har imidlertid Lange klart å styre helt unna «Genta-fellen», og skapt et design som som føles unikt for Lange.

Men er Odysseus vakker? Under en uformell prat med Langes CEO, Wilhelm Schmid, fremkom det tydelig at klokken ikke er ment å appellere til de store massene. Bak designet er en filosofi om å skape noe eget og varig relevant for et utvalgt publikum, snarere enn å hoppe på gjeldende trender og spisse seg inn mot en flyktig definisjon av skjønnhet. Produksjonen vil uansett være naturlig begrenset, ved kapasitet som i første omgang anslås å være rundt et hundretalls ur i året.

Fakta og pris

Modell: A. Lange & Söhne Odysseus
Dimensjoner: 40,5 mm; 11,1 mm
Materiale: Rustfritt stål
Vannresistens: 12 bar (120 m)

Urverk: L155.1 Datomatic
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, dag og dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 50 timer

Lenke: Rustfritt stål, spenne med mikrojustering

Veiledende pris: 28.000 euro (inkl. tysk mva.)
Tilgjengelighet: Fra november 2019

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!